Beavatkozások 2023. márc. 13–19.
2023. március 21. 09:09
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

Hajdú-Bihar vármegye

Két autó rohant egymásba hétfőn Kabán, a Cukorgyári úton. A kabai önkéntes és a püspökladányi hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket. Az egyik kocsiban tűz is keletkezett, azt a tűzoltók egy porral oltóval oltottak el. A mentők hat embert vittek kórházba.

Debrecenben, az Áfonya utcában egy tizenöt méteres akácfa egyik ága hasadt le, amelyet a megyeszékhely hivatásos tűzoltói magasból mentőről, láncfűrésszel vágtak le. A Miklós utcában egy lakatlan ház tűzfaláról téglák hullottak a szomszédos lakóház tetejére. A tűzoltók a meglazult téglákat távolították el. A Rózsástelep utcában egy nagy méretű fa dőlt meg, veszélyeztetve a forgalmat. A tűzoltók itt is láncfűrésszel avatkoztak be. A Pallagi útra is riasztották őket, ott is egy nagy fa okozott gondot. A fát a hivatásos tűzoltók a debreceni önkéntes egységgel közösen láncfűrésszel vágtak ki.

Komárom-Esztergom vármegye

Három gépkocsi ütközött össze Oroszlányban, a Dózsa György utca és a Kecskédi utca találkozásánál szerda délután. Az ütközést követően az egyik jármű minimálisan füstölt. Az oroszlányi önkormányzati tűzoltók mellett a kecskédi önkéntes tűzoltók is a helyszínre érkeztek, áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen hatan utaztak. A balesetben egy ember könnyű sérüléseket szerzett, a mentőszolgálat kórházba vitte.

Fejér vármegye

Családi ház tetőszerkezete borult lángba szerda hajnalban Fehérvárcsurgón. A körülbelül százhúsz négyzetméteres épület és a közvetlenül mellette lévő kazánhelyiség cserépfedésű tetőszerkezete égett teljes terjedelmében. A tűz terjedését a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári és a tatabányai hivatásos, valamint a bodajki önkéntes tűzoltók fékezték meg. Az oltási munkálatokat nehezítette a viharos erejű szél, amely miatt több helyen ismét fellángolt a tetőszerkezet. A tűzoltók négy propánbutángáz-palackot vittek ki az épületből. Az utómunkálatok részeként a tetőtéri szobákba omlott faszerkezetet elbontották és a még izzó részeket eloltották a tűzoltók. Személyi sérülés nem történt.

Pest vármegye

Egy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezetének szigetelése égett mintegy ötven négyzetméteren Fóton, a Kilátó utcában szerda este. A fóti önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet. Nem sérült meg senki.

Vasárnap tűz keletkezett egy ezer négyzetméteres monorierdei üzemben, ahol raklapok égtek. A tűz az üzem területén több épületre is átterjedt, továbbá a vasúti forgalmat is veszélyeztette ezért a teljes vasúti forgalmat leállították Monor és Pilis között, valamint a 4-es főút is lezárásra került. Személyi sérülés nem történt. A tűz oltásához a legmagasabb riasztási fokozatot rendelték el, hivatásos egységek érkeztek Monorról, Dabasról, Ceglédről, Nagykátáról, Budapest több kerületéből, Gödöllőről, Érdről, Szolnokról és Szentendréről. A hivatásos tűzoltók mellett az üllői, a délegyházi, a gyáli, a sülysápi és a fóti önkéntes tűzoltókat is riasztották. (fotó: Üllői ÖTE)

Győr-Moson-Sopron vármegye

Kigyulladt a nádas szerda hajnalban a Fertő-tónál, Fertőrákos térségében. A tűz körülbelül kétszázötven hektárnyi területet érintett, amelynek oltásában a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával ötvenhárom hivatásos tűzoltó tizennyolc járművel vett részt, az ő munkájukat hét önkéntes tűzoltó egyesület tagjai hét járművel segítették. A helyszínen két civil önkéntes a csónakjával segítették az egységeket átjutni egy csatornán a túlpartra. Az oltást nehezítette az erős szél, a tüzet végül több mint tizenkét óra alatt fékezték meg az egységek. A soproni, a mosonmagyaróvári, a győri, a kapuvári, a csornai, a lébényi, a sárvári, és a szombathelyi hivatásos tűzoltók munkáját hét önkéntes tűzoltó egyesület hét járművel segítette, jelesül: a fertőrákosi, a nagylózsi, a hegykői, a sopronhorpácsi, a nagycenki, az osli, a völcseji és a peresztegi önkéntes tűzoltók.

Vas vármegye

Két személyautó és egy festéshez szükséges kellékeket szállító kisteherautó volt érintett abban a balesetben, amely a 84-es főúton történt Borgáta közelében tegnap délután. A sárvári hivatásos, a köcski és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, illetve megszüntették a forgalmi akadályt.

Utoléréses baleset történt csütörtökön este az M86-os főúton, Répcelak térségében. A gépjárművek a gyorsforgalmi úton keresztben álltak meg, akadályozták a forgalmat. A répcelaki önkormányzati és a beledi önkéntes tűzoltók áramtalanították az autókat, illetve felitatták az ütközés következtében kifolyt üzemanyagot. A tűzoltók ezt követően megszüntették a forgalmi akadályt.

Nógrád vármegye

Vasárnap Nógrádmegyer területén, nagy kiterjedésű területen égett a nádas. A helyszínen a szécsényi hivatásos tűzoltók mellett Magyargéc ÖTE tűzoltói is részt vettek az oltásban.