Hírek

Tízéves visszatekintő: a kapcsolatok újjászervezése
2023. március 09. 08:07
Örök igazság, hogy baj nem áll meg a határon. A XXI. század kihívásai – legyen szó a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban előforduló időjárási vészhelyzetekről vagy műszaki katasztrófákról – gyakorlatilag elengedhetetlenné teszik az önkéntes tűzoltók határokon átnyúló együttműködését. Ez az együttműködés még inkább felértékelődik a XXI. század időjárási veszélyhelyzeteinek tükrében. Ezért kifejezetten hasznosnak tartjuk más nemzetek gyakorlatának megismerését, valamint a tapasztalatcserét. Ennek fényében a szövetség kiemelkedő fontosságot tulajdonít a határon túli szervezetek, a szomszédos, a visegrádi és az Európai Unió nemzeteivel való együttműködésnek.

A Magyar Tűzoltó Szövetség ezért 2013-tól arra törekszik, hogy megerősítse együttműködéseit a környező országok tűzoltó szövetségeivel.

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Szlovák Tűzoltó Szövetség Komáromban, 2014. július 4-én kötött együttműködési szerződést, az aláírók Dobson Tibor tű. ddtbk., illetve dr. Ladislav Pethö voltak.

A két szövetség között korábban meglévő megállapodás aktualizálására került sor 2016. január 9-én Lendván: Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke és Jošt Jakša, a Szlovén Tűzoltó Szövetség elnöke látta el kézjegyével a dokumentumot.

A Horvát Tűzoltó Szövetség részéről Ante Sanader elnök, a Magyar Tűzoltó Szövetség részéről pedig Dobson Tibor tű. ddtbk., elnök írta alá 2016. december 10-én Balatonföldváron a két szövetség közötti együttműködést szabályozó megállapodást.

2017. február 11-én ünnepélyes keretek között, a szegedi Hotel Novotelben írta alá Dobson Tibor tű. ddtbk., az MTSZ elnöke, valamint Dragan Mihajlovic, a Szerb Tűzoltó Szövetség elnöke azt az együttműködési megállapodást, amely a két szövetség közötti munkát hivatott koordinálni.

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Dobson Tibor tű. ddtbk. és Csehország, Morvaország és Szilézia Tűzoltó Szövetségének elnöke, Jan Slamecka, 2019. február 27-én írta alá a két ország szövetségeinek együttműködésére vonatkozó dokumentumot.

2017. szeptember 9-én a lengyel-magyar tűzoltó szövetségi együttműködést Varsóban írta alá Waldemar Pawlak és Dobson Tibor tű. ddtbk.

2021. október 27-28-án a magyar, osztrák, cseh, szlovén és horvát tűzoltó szövetségek képviselői tartottak teljes körű egyeztetést Szlovéniában és Horvátországban.

 

CTIF: Tűzoltó- és Mentőszolgálatok Nemzetközi Szövetsége

Az MTSZ tevékenyen bekapcsolódott a CTIF tevékenységébe, ezen belül különösen aktívan az Önkéntes Tűzoltó Bizottság, a CTIF Versenybizottság, az Ifjúsági Vezetők Nemzetközi Bizottság, az Európai Bizottság, és a Történeti, Múzeumi és Dokumentációs Bizottság munkájába, a CTIF Magyar Nemzeti Bizottságával együttműködve. Részt veszünk a nemzetközi tűzoltóversenyeken, nagyobb rendezvényeken.

 

Segítség határon túli magyar tűzoltóknak

A határokon átnyúló együttműködések különösen fontosak a határon túli magyar tűzoltó közösségek fejlesztése érdekében. Ezért 2015. április 18-án, a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók szarvasi konferenciáján felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi résztvevőkkel megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat, melynek létrejöttét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte és szakmailag a Magyar Tűzoltó Szövetség koordinálta.

A hálózat a megalakulástól kezdve folyamatosan segíti a határon túl élő magyar tűzoltó közösségek fejlődését gyakorlati és elméleti tudás átadásával és eszközökkel, hogy sikerrel birkózhassanak meg a tüzekkel, balesetekkel és az olyan kihívásokkal is, mint az időjárási veszélyhelyzetek.

 

Törökországi kapcsolatok

A Magyar Országos Tűzoltó Szövetség alapítója és első elnöke, gróf Széchenyi Ödön kiemelkedő alakja nem csupán a magyar, hanem a török tűzoltó mozgalom számára is. A gróf a magyar tűzoltásban tett elévülhetetlen érdemei után Törökországban reformálta meg a tűzoltást; fényes karriert futott be itt, 1922-es halálakor török-magyar temetést, katonai és tűzoltó megemlékezést kapott. A százötven éves Magyar Tűzoltó Szövetség a jubileumi évben számos, a török-magyar viszonyt szorosabbra fűző eseményt kezdeményezett.

Érdemeinek és emlékének adózva Isztambulban magyar és török részvétellel felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját 2020. október 7-én.

„A reformer, akinek két hazája volt” – ezzel a rendkívül találó címmel jelent meg egy két tanulmányból álló kötet, amely gróf Széchenyi Ödön, a magyarországi szervezett tűzoltás atyjának életútját mutatja be. (A kiadvány és az emléktábla Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019-ben nyújtott forrásokból készült.)

Dobson Tibor tű. ddtbk. 2020. október 5-én találkozott Osman Sahbaz tiszteletbeli török konzullal. A találkozásról számos török híroldal beszámolt.

„Széchenyi Ödön Pasa: A tűzvészek elleni harcnak szentelt élet” címmel török szerző könyve jelent meg magyarul az MTSZ gondozásában, mely ingyenesen elérhető bárki számára a szövetség honlapjáról.

Az MTSZ megalapításának 152. és gróf Széchenyi Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma emlékestet szervezett 2022. december 5-én, ahol az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg Széchenyi életéről.

 

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása. 

Előzmény: Köszöntő – tíz éves visszatekintés

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]