Hírek

Lehetséges biztonsági funkciók a napelemes rendszereken
2023. február 17. 15:00
Ma már számos biztonsági funkció van a napelemes rendszerek gyors lekapcsolására a hőmérséklet emelkedés figyelésére.  Ezek meglétét minden esetben a beavatkozás megkezdésekor fel kell deríteni. Ha nem tudjuk hitelt érdemlően megállapítani azok meglétét és működését, akkor úgy kell eljárni, mintha nem lennének.

Milyen funkciók lehetnek?

Érintésbiztonság

Hálózati hibák vagy az inverter leállítása esetén, kb. öt percen belül, érintésbiztos szintre csökkenti a napelemes rendszer egyenáramú (DC) feszültségét.

Optimalizáció

Ha az inverter lekapcsolva, áramtalanítva van, vagy bármi hiba, sérülés keletkezik a DC kábelszakaszon, akkor sérül az inverter és az optimalizálók közötti kommunikáció. Miután az inverter és a napelemekre közvetlen rákötött optimalizálókkal baj esetén a kapcsolat megszakad, így, akkor a napelemekből egyenként jövő 30-40 V feszültséget a rákötött optimalizáló nem engedi tovább, hanem 1V-ra csökkenti annak a kimenő feszültségét.

Gyors leállítás funkció

Ez lehetővé teszi az áramvezetők biztonságos feszültségszintre történő gyors kisülését 30 másodpercen belül.

Ívkisülés-észlelés és –megelőzés

Egy villamos ív észlelését és megszüntetését teszi lehetővé automatikus inverteres leállítással.

Beépített hőmérséklet-figyelés

Hőérzékelők észlelik a villamos ívhibákat okozó hibás vezetékeket.

Távfelügyelet

Az intelligens program képes felismerni a probléma okát és automatikusan értesíti a telepítőket/kezelőket a teljesítményvesztésről vagy a biztonsági kockázatokról.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.