Beavatkozások 2022. okt. 10–16.
2022. október 19. 09:07
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

Bács-Kiskun megye

Tasson a Jókai utcában egy családi ház tetőszerkezete kigyulladt október 16-án. A helyszínre a Szalkszentmárton ÖTE, a Kunszentmiklós ÖTP tűzoltói, valamint a solti és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók érkeztek ki. A helyszínen egy kb. 70 négyzetméteres ház tetőszerkezete égett, melyet az egységek 3 vízsugárral oltottak el. A padlástéren egy PB palack volt, amely fel is robbant. Az épületet minden bent tartózkodó elhagyta.

Kedden délelőtt érkezett a bejelentés, hogy Orgovány külterületén lévő két méter mély gyűrűs kútba esett egy vaddisznó. Az orgoványi önkéntes tűzoltók egy dugólétra és a mezőőrnél rendszeresített vadbefogó segítségével kimentették a kútból az állatot.

Egy személyautó és egy motorkerékpár ütközött Mélykúton, a Rákóczi utcában csütörtökön, kora este. A mélykúti önkéntes és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók a motorkerékpárt áramtalanították, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Október 11-én délután Törökszentmiklós határában teljes terjedelmében égett egy kombájn. Az esethez a szolnoki hivatásos, valamint a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. A lángok egy napraforgótáblát veszélyeztettek, de a tűzoltóknak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább. A kombájnban 20 mázsa napraforgómag volt, amelyet az egységek leürítettek. (fotó: Szolnok HTP)

Villanyoszlopnak ütközött és a tetejére borult egy személygépkocsi kedd délután Túrkeve külterületén. A jármű sofőrje saját erőből ki tudott szállni, de a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A túrkevei önkéntes tűzoltók a rendőrségi helyszínelést követően kerekeire állították és áramtalanították az autót.

Pest megye

Október 12-én Pátyon, az Ady Endre utcában egy teherautó beleakadt a lelógó ágakba. A belül korhadt diófa egyik fele lehasadt és teljesen elzárta az utat. Szerencsére személyi sérülés nem történt, a kábelek sem sérültek. A teherautóban keletkezett anyagi kár. A pátyi önkéntes tűzoltók feldarabolták a lehasadt ágat és a kiérkező törökbálinti hivatásos egységgel közösen eltávolították az úttestről.

Október 10-én érkezett a riasztás: Pilisvörösváron a Völgy utcában két, körülbelül 40 nm-es faház égett teljes terjedelmében. A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók és a pesti hivatásosok érkeztek a helyszínre. Az tűzoltást nehezítette, hogy az ingatlanokban az áramellátást csak az oltás megkezdése után sikerült lekapcsolni az ELMŰ szakembereinek. Az épületekben szerencsére nem tartózkodott senki, így személyi sérülés nem történt.

Műanyag bálák gyulladtak ki és égtek körülbelül ötezer négyzetméteren Táborfalva határában lévő műanyag-feldolgozó üzem udvarán kedden, éjfél előtt. A tűz gyorsan terjedt, egy üzemcsarnokot és a környező erdőt is veszélyeztetve. A lángokat, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, öt vízsugárral és három vízágyúval nyolc település tűzoltói fojtották el: a dabasi, a kecskeméti, a ceglédi, a szentendrei, a monori, a nagykátai és a fővárosi hivatásos, továbbá a lajosmizsei önkormányzati és az önkéntes tűzoltók. Az oltást három erőgéppel is segítették, ezekkel széthúzták az égő bálákat, könnyítve az oltást, és eltávolították a tűztől a még ép bálákat.

Heves megye

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze Gyöngyöshalászon, az Atkári úton hétfőn kora este. A gyöngyösi hivatásos és a gyöngyöshalászi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt. Az autóban hárman utaztak, egyikük könnyű sérüléseket szenvedett.

Budapest

Kigyulladt az összegyűjtött hulladék egy kukásautóban szerda délelőtt Budapest negyedik kerületében, a Garam utcában. A szemetet kiürítették a járműből. A fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal szétterítették azt és eloltották a tüzet. Az eset során nem sérült meg senki.

Nógrád megye

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy mezőgazdasági gép szerda délután Csitár külterületén. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Vas megye

Családi ház előtt található villanyvezeték szigetelése égett Jákon, a Zrínyi Ilona utcában csütörtökön reggel. A szombathelyi hivatásos és a jáki önkéntes tűzoltók a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit, kiérkezésükig biztosították a helyszínt.