Hírek

Beavatkozások 2022. aug. 15–21.
2022. augusztus 23. 14:33
A múlt hetet két sajnálatos, nagy pusztítást végző tűz dominálta: az egyik esetben Pécs, a másikban Tatárszentgyörgy külterületén csaptak fel a lángok. Mindkét helyen rengeteg önkéntes, és önkormányzati tűzoltó vette ki a részét a küzdelemből.

Tolna megye

Egy lakóbusz elhagyta az útpályát, az árokba hajtott, majd egy telefonpóznának csapódott Dunaföldváron, az M6-os autópályán, a Pécs felé vezető oldalon szerda reggel. A baleset következtében az egyik utas kirepült a gépjárműből, a másik utas el tudta hagyni a kocsit. A műszaki mentéshez a solti és dunaújvárosi hivatásos, valamint a dunaföldvári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A mentőszolgálat mindkét embert súlyos sérülésekkel szállította kórházba.

Bács-Kiskun megye

Kunszentmiklóson az Apostol Pál utcában az egyik házba villám csapott augusztus 20-án, ennek következtében a tetőszerkezet kigyulladt. A helyszínre a Kunszentmiklós ÖTP, a Kunszentmiklós ÖTE, a Szalkszentmárton ÖTE, a solti, a váci hivatásosok, rendőrség, mentők, és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor érkezett ki. Az első egység kiérkezésekor már az egész tetőszerkezet lángolt. Az egységek 4 vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az épületből összesen 9 darab palackot kellett eltávolítani. Több órás küzdelem után sikerült a káresetet felszámolni. (fotó: Szalkszentmárton ÖTE)

Bálázógép és tarló égett Ballószög külterületén szerda délután. A ballószögi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Kisteherautóval ütközött egy vonat Mélykút határában hétfő délután. A kiskunhalasi hivatásos, a jánoshalmi önkormányzati és a mélykúti önkéntes tűzoltók a vonat utasainak segítettek a szerelvényről leszállni. A vonaton tartózkodók nem sérültek, értük mentesítő járat érkezett. A tehergépjármű három utasát a mentők kórházba szállították.

Csongrád-Csanád megye

Mindszenten, a Budai Nagy Antal utcában úttestre dőlt, villanyvezetéket szakított és akadályozta a forgalmat egy kidőlt fa kedden. A Kiss Ernő utcában szintén úttestre dőlt egy fa, a Budai Nagy Antal utcában épületre hasadt egy faág. A műszaki mentéseket a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel végezték, munkájukat a mindszenti önkéntes tűzoltók segítették.

Győr-Moson-Sopron megye

Száraz fű és tarló égett Pusztacsalád és Csapod között hétfőn délben, mintegy kétezer négyzetméteres területen. A kapuvári hivatásos és az iváni önkéntes tűzoltók kiérkezésekor az ott tartózkodók már oltották a tüzet, a tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Több mint kétszáz körbálás szalma égett Napkoron, a Semjéni úton kedden. A nyíregyházi hivatásos és a napkori önkéntes tűzoltók felügyelet mellett leégették a bálákat, majd elvégezték az utómunkálatokat.

Baranya megye

Megakadályozták a tűz továbbterjedését Pécs külterületén, az Akó dűlőben, ahol erdő és bozótos gyulladt ki csütörtökön. Mintegy nyolc hektárra terjedtek ki a lángok, amelyek hét ingatlant is érintettek. Kettőt közülük lakóházként használtak. A tűzeset során felrobbant három gázpalack, egyet pedig kihoztak a tűzoltók. A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi, a pogányi, a szentlőrinci, a kökényi, az ófalui, a magyarszéki, a mecseknádasi, a villlányi és a palkonyai önkéntes tűzoltók a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. Az egységek felszámolják a még izzó részeket. A tűz oltásában egy honvédségi helikopter is részt vett, és többek között erdészek, valamint polgárőrök is segítették a munkálatokat.

Pest megye

Száraz fű, bozótos, cserjés kapott lángra csütörtökön délelőtt Tatárszentgyörgy külterületén. A szárazság és a feltámadó szél miatt a tűz gyorsan és nagy területen terjedt. A legmagasabb riasztási fokozatban, több mint húsz gépjárművel, mintegy száz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó kezdte meg a lángok oltását. Az oltás egész éjjel tartott, nagyon sok esetben a fák koronáiba is bele kapott a tűz. Az oltást nagyban nehezítette a sűrűn benőtt bokros, cserjés terület, amit csak gyalogosan lehetett megközelíteni, a vízutánpótlást vízszállítókkal kellett megoldani. Az oltást két katonai helikopter, honvédségi tűzoltók, erőgépek, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szakemberei segítették. A több mint hétszáz hektáron tomboló tüzet a dabasi, a monori, a nagykátai, a szigetszentmiklósi, a ceglédi, a kecskeméti, a kiskunfélegyházi, a székesfehérvári, a fővárosból több egység, a mizsei önkormányzati, a budaörsi, a szentendrei, a délegyházi önkéntes tűzoltóknak hajnalban sikerült részben megfékezni, a lángok továbbterjedését megakadályozni. (fotó: BM OKF)


 

A fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltók körülhatárolták a lángokat a XVIII. kerületben, a Kettős-Körös utca melletti részen, ahol nagy területen, mintegy hatvan hektáron égett az aljnövényzet pénteken. Az egységek tizennégy gépjárműfecskendővel érkeztek a helyszínre, húsz vízsugárral dolgoztak a tűz megfékezésén.

 

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.