Hírek

Tízből hat lakásban nincs sem füst-, sem szén-monoxid-érzékelő
2022. augusztus 05. 09:10
A lakossági felmérésünk egyik leginkább aggodalomra okot adó eredményéhez érkeztünk. A megkérdezettek 61%-a válaszolt úgy, hogy sem szén-dioxid-, sem füstérzékelő nincs felszerelve a lakásában. Márpedig ezek az eszközök szó szerint életet menthetnek – erről szól a kampányunk is.
A Magyar Tűzoltó Szövetség országos tájékoztatási kampánya abból a feltételezésből indult ki, hogy hazánkban nem elég elterjedtek az érzékelő berendezések a lakóingatlanokban. Sajnos a felmérés igaznak bizonyult: a megkérdezettek 61%-a úgy válaszolt, hogy sem szén-monoxid-, sem füstérzékelő nincs felszerelve az otthonában. (Összesen a megkérdezettek 38%-ánál van valamilyen érzékelő; a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében ez arányaiban magasabb, 46%).

 

A felmérés eredményeit további posztokban dolgozzuk fel.

Adatok: Kantar Hoffmann 2022. Célcsoport: 18-70 éves hazai lakosság - Országos reprezentatív minta életkorra, nemre és régióra. Módszertan: telefonos kérdőíves kvantitatív kutatás.


Miért készült a felmérés?

A lakástüzek túlnyomó többsége megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Pontosan ez áll Magyar Tűzoltó Szövetség által – a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével – indított, egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampány középpontjában. A kampány keretében

  • reprezentatív felmérés készül a lakosság ismereteiről, tudatosságáról,

  • önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szerelnek fel országszerte lakóingatlanokban,

  • a szövetség egy évig követi nyomon a füstjelzők használatát, és 

  • statisztikákban, elemzésekben összesíti a lakók gyakorlati tapasztalatait.

 

A kampánnyal kapcsolatban további információk itt találhatók meg.