Hírek

Beavatkozások 2022. jún. 27. – júl. 3.
2022. július 05. 08:08
A hatalmas hőség és a szárazság miatt rendkívül sok volt a szabadtéri tűz a múlt héten, önkéntes és önkormányzati tűzoltóink is számos ilyen esetben avatkoztak be. Heti körképünk következik.

Pest megye

Felborult egy teherautó hétfőn délben Biatorbágyon, egy vasúti felüljáró alatt. A kamion több méter hosszan leszakította a szalagkorlátot és akadályozta a forgalmat. A teherautóban egyedül a sofőr utazott. A pátyi önkéntes, a bicskei önkormányzati és a törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a kamiont, eltávolították a fülkébe fúródott szalagkorlátot, majd biztosították a helyszínt. A tűzoltók munkáját a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszt lezárták. A teherautó sofőrje súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

2022. június 30-án érkezett a riasztás, hogy kb. 500m hosszan az út mellett izzik a szerves és egyéb szemét a dányi szennyvíztelep szomszédságában. A kókai önkéntes tűzoltók érkeztek először a helyszínre, a gödöllői és nagykátai hivatásosok előtt. A tüzet 4 gyorsbeavatkozó sugárral oltották el az egységek, a tűz megfékezésére összesen 6 tartály víz lett kilocsolva.

Veszprém megye

Összeütközött egy kisteherautó és egy személykocsi tegnap a 84-es főút 5-ös kilométerénél, Lesencetomaj és Nemesvita között. A badacsonytomaji hivatásos, valamint a tapolcai önkormányzati és önkéntes tűzoltók a felborult kisteherautót rögzítették és áramtalanították, majd a helyszínelést követően visszafordították kerekeire a kocsit. A balesetnek nem volt sérültje, a járművek folytatni tudták útjukat.

Ötven négyzetméteren lángolt egy kétszáz négyzetméteres lakóház tetőszerkezete Devecseren, a Nagy László utcában kedden. A tüzet az ajkai hivatásos és a devecseri önkéntes tűzoltók három vízsugárral oltották el és megakadályozták, hogy a tűz a szomszédos házakra átterjedjen. A házban ketten éltek, nem sérültek meg, átmenetileg rokonokhoz költöztek.

Ötven hektáron égett a tarló szerdán délután Nagypirit külterületén. A tűz átterjedt egy közeli fasorra is, illetve repce- és gabonatáblákat veszélyeztetett. A pápai, ajkai, sárvári hivatásos, celldömölki önkormányzati, valamint kamondi és pápai önkéntes tűzoltók, összesen több mint harmincan egy tucat technikai eszközzel, több helyszínről megközelítve oltották el a tüzet. A munkálatok több mint két órán át tartottak.

Baranya megye

Hétfőn este kigyulladt egy régi parasztház Átán. A pécsi hivatásos tűzoltók négy, a palkonyai önkéntesek egy járművel vonultak a helyszínre, ahová a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották. Mire az egységek a helyszínre értek, az épület már teljes terjedelmében égett, egy gázpalack pedig felrobbant. A rajok végül négy vízsugárral oltották el a tüzet, a megbontották stukatúrmennyezetet, hőkamerával a beégésig átvizsgálták a gerendákat. A tűz a szomszédos épületekre nem terjedt át, azonban a családi ház teljesen kiégett. A házban egy ember lakott, ő segítséggel ugyan, de el tudta elhagyni az épületet. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és állapota miatt kórházba szállították, de sérülései nem keletkeztek. Az áramszolgáltató szakembere leválasztotta a házat az elektromos hálózatról. A tűz következtében az épület lakhatatlanná vált, a károsultat rokonoknál helyezték el.

Somogy megye

Munkagödörbe hajtott egy kisteherautó a 67-es főút Visz és Somogytúr közötti szakaszán kedden, a kora reggeli órákban. A járműbe beszorult egy ember, őt a balatonboglári önkormányzati és a látrányi önkéntes tűzoltók feszítővágóval szabadították ki, majd átadták a mentőknek. A jármű motortere füstölt, amelyet az egységek egy porral oltóval elfojtottak.

Csongrád-Csanád megye

Egy tanya melléképülete, valamint a környező füves terület lángolt kedden délután Domaszéken. A főügyelet a szegedi és a ruzsai hivatásos, valamint a mórahalmi önkéntes tűzoltókat riasztotta az esethez. A tűzoltók kiérkezése előtt egy gázpalack is felrobbant az épületben. Az egységek elfojtották a lángokat, amelyek egy gabonatáblát is elértek.

Fejér megye

Személygépkocsi és nyerges vontató ütközött össze a 811-es úton, a Felcsút és 1-es főút közti szakaszon. A tegnap délelőtti balesetnél a bicskei önkormányzati és önkéntes, a tatabányai hivatásos, valamint az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók a helyszín biztosítása mellett feszítővágóval kiszabadították, majd kiemelték a személykocsi egyik utasát, végül a sérültet átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik helikopterrel szállították kórházba. Az egységek áramtalanították a járműveket, azután a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Személygépkocsi égett Rakamazon, a Selyem úton szerdán. A nyíregyházi hivatásos és helyi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat gyorssugarakkal.

Vas megye

Ezer méter hosszan égett egy erdősáv aljnövényzete Keléd közelében szerdán délelőtt. A sárvári hivatásos és a jánosházi önkéntes tűzoltók több vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A tűzeset során egy fából épített, vadászat során használt magasles egy része is megégett.

Két autó karambolozott csütörtökön reggel Toronyban, az Orgona utcában. Az ütközéstől az egyik autó az árokba csapódva, a tetejére borulva állt meg. A balesetben nem sérült meg senki. A szombathelyi hivatásos és a toronyi önkéntes tűzoltók áramtalanították az autókat, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Zala megye

Villám csapott egy családi ház melléképületének tetejébe csütörtök hajnalban Molnáriban, a Petőfi Sándor úton, ahol a tető néhány négyzetméteren kigyulladt, a tűz pedig átterjedt a padláson tárolt anyagokra is. Mire a letenyei hivatásos és a murakeresztúri önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a tulajdonos eloltotta a lángokat. A tűzoltók megbontották a tetőt, vízsugarakkal visszahűtötték az átégett részeket. Az egységek hőkamerával átvizsgálták a tetőteret, de további tűzre, izzásra utaló nyomot nem találtak. Személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron megye

Fertőszéplakon egy melléképületben csaptak fel a lángok július 1-jén. A helyszínre a kapuvári és sopronkövesdi hivatásosok, valamint a Hegykő ÖTE, a Sarród ÖTE és a Petőháza ÖTE tűzoltói érkeztek ki. (fotó: Sarród ÖTE)

Komárom-Esztergom megye

Nyergesújfaluban a péntek esti viharos erejű szél kidöntött egy hatalmas fát, az ágak leszakították az elektromos felsővezetéket. A kidőlt fa forgalmi akadályt képezett. A helyszínre a nyergesújfalui önkéntes és hivatásos tűzoltók érkeztek ki, az áramütés veszélyét elhárítva, láncfűrész és kéziszerszámok igénybevételével járhatóvá tették az utat.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Július 1-jén, péntek hajnalban tűz ütött ki két, egymással szemben álló szénatárolóban Nagykörű külterületén. A kiérkező szolnoki és ceglédi hivatásosok, valamit a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a bálák felügyelet alatt történő leégetése mellett döntött. A folyamatot július 3-án, vasárnap fejezte be a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság egysége. A kőteleki önkéntes tűzoltók két éjszakán keresztül, 12 órás műszakban felügyelték a bálák égését és védték a tűztől a környező épületeket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Mintegy 100 hektáron égett a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében. A miskolci, a diósgyőri, az ózdi, az encsi, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a lángokat. (fotó: Horváth Csongor  / Lillafüred Online FB)

 

A fotók minden esetben a beavatkozást végző ÖTE/ÖTP tulajdonát képezik. Ahol több beavatkozó egyesület is volt, ott a fotók forrását külön jeleztük.