Hírek

Beavatkozások 2022. feb. 14–20.
2022. február 23. 11:55
Múlt héten önkéntes és önkormányzati tűzoltóink ismét az ország számos pontján álltak helyt káreseteknél. A szokásos heti válogatásunkat tesszük közzé.

Csongrád-Csanád megye

Kedden, a kora reggeli órákban kigyulladt egy melléképület Mártély közelében, egy tanyán. A csaknem hetven négyzetméteres ingatlan teljes terjedelmében égett. A hódmezővásárhelyi és a szentesi hivatásos tűzoltók, valamint a mártélyi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. Az egységek három vízsugárral akadályozták meg a tűz továbbterjedését, és egy gázpalackot is kivittek az épületből.

Vas megye

Kisbusz és személykocsi ütközött össze Lukácsházán csütörtökön reggel. Az autó az árokba csapódva állt meg. A kisbusz három utasa és a személyautó sofőrje is ki tudott szállni járművéből. A balesethez a szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati és a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók vonultak. Az egységek áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A személykocsi vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Kám és Szemenye között szalmabálák égtek február 14-én. A sárvári hivatásos tűzoltók mellett a vasvári és a kámi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Egy gyorsbeavatkozó sugár segítségével, a szomszédos kb. 150 hengerbálából álló kazalt védték a tűz átterjedésétől, amíg azt egy erőgép segítségével szétbontották és tűztől nem veszélyeztetett helyre szállították. Az égő kazal maradékát 1 „C” sugár és 1 gyorsbeavatkozó sugár segítségével, mintegy 16 ezer liter víz felhasználásával eloltották. (fotó: Vasvár ÖTE)

Pest megye

Csarnoképület falazata melletti raklapon lévő eszközök kaptak lángra hétfőn este Szentendrén, a Kőzúzó közben. A tűz átterjedt az épület falazatára és tetőszerkezetére is, az épület füsttel telítődött. A tüzet a szentendrei és a fővárosi hivatásos, valamint a szentendrei és leányfalui önkéntes tűzoltók eloltották, megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. (fotó: Szentendre ÖTE)

Két személygépkocsi frontálisan ütközött 2022. február 15-én délelőtt Csobánka és Pilisvörösvár között. A két járműben összesen három személy utazott, egyikük sem sérült. A rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés idejére az 1109. út lezárásra került. A helyszínen a pomázi önkormányzati tűzoltók áramtalanítottak, valamint megszüntették a forgalmi akadályt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Egy használaton kívüli melléképület födémszerkezete, valamint ajtótokja izzott tegnap kora reggel a nagyecsedi Síp utcában. A nagyecsedi önkéntes tűzoltók szüntették meg az izzást. Személyi sérülés nem történt.

Faládák és raklapok kaptak lángra Balkány határában, az Újhelyi tanyán február 14-én. A tűz két pótkocsit és mezőgazdasági tárolót is veszélyeztet. A lángokat először a szakolyi önkormányzati és a balkányi önkéntes tűzoltók kezdték oltani, de a helyszínre riasztották a nyíradonyi, nyíregyházi és a nyírbátori hivatásos tűzoltókat is.

Néhány helyre riasztották a tűzoltókat csütörtökön az erős szél miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A megyeszékhely egységei sérült, kidőlt fákat távolítottak el, forgalmi akadályokat és balesetveszélyes helyzeteket szüntettek meg a nyíregyházi Jég és Csaba utcán, valamint Sóstógyógyfürdőn, a Skanzen utcán is végeztek műszaki mentést. A nyíregyházi Bartók Béla utcában egy nagy méretű fa ága háztetőre hasadt, motoros láncfűrésszel avatkoztak be a tűzoltók. A Nyírvasvári és Nyírbátor közötti úton egy méretes fa légvezetékre dőlt, oda a nyírbátori hivatásos tűzoltók vonultak. Egy szakolyi ingatlan tetőszerkezete rongálódott meg, pár cserepet a szomszédba fújt a szél. A szakolyi önkormányzati és önkéntes tűzoltók avatkoztak be.

Lesodródott a 38-as főútról egy személygépkocsi tegnap reggel. Az autó az út melletti árokban, az oldalára borulva állt meg. A járműben csak a sofőr utazott, akit a tűzoltók kiérkezése előtt a mentők emeltek ki az autóból, könnyebb sérülésekkel kórházba szállították. A rakamazi önkéntes és nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Somogy megye

Balesetet szenvedett egy kisteherautó Berzencén, a Szent István utcában tegnap hajnalban. A jármű a járdára hajtott, majd egy kerítés és egy fa közé szorult, ahol akadályozta a gyalogosforgalmat. A csurgói önkormányzati és a berzencei önkéntes tűzoltók kivontatták a járművet, áramtalanították azt és megszüntették az olajfolyást. Az eset során senki sem sérült meg.

Sávolynál február 17-én égett a nádas, bokros terület. A marcali hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre.

Tűzifa és papír kapott lángra egy tabi családi ház kazánházában csütörtök reggel. A tűzhöz a siófoki hivatásos, valamint a tabi önkormányzati tűzoltókat riasztották, a rajok eloltották a lángokat és kivittek egy gázpalackot a szuterénből. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz nem terjedt át a háromszintes épület többi emeletére, csupán minimális füstöt éreztek a lakók. Az egységek az utómunkálatok során átvizsgálták az épületet és átszellőztették azt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Hajdú-Bihar megye

Fatuskókat szállító teherautó borult fel tegnap délelőtt Hosszúpályi és Debrecen között. A jármű a fél útpályát elzárta. A létavértesi önkormányzati tűzoltók átvizsgálták a járművet és áramtalanították azt. A teherautó vezetője nem sérült meg.

Győr-Moson-Sopron megye

A viharossá fokozódó szél okozta károkhoz Győr-Moson-Sopron megyében csütörtökön délután hat esetben riasztották a tűzoltókat. Győrben, a Szigethy Attila úton közlekedési lámpa szakadt le, a Budai Nagy Antal úton egy melléképület támfala repedt meg. Győrladaméron az iskola tornatermének tetejét bontotta meg a szél, a győri hivatásos tűzoltók a lelógó bádoglemezt eltávolították. Csornán, a Jázmin utcában egy családi ház tetejének palaborítását kezdte meg a szél, a tűzoltók eltávolították, illetve rögzítették az elemeket. Sopronban, a Híd utcában egy építkezést lezáró kordon kerítés dőlt az útra, Bakonyszentlászló és Bakonyszentkirály között pedig fa dőlt az útra. A forgalmi akadályt jelentő növényt a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltók darabolták fel és távolították el az útról.

Február 14-én a Sarród ÖTE vonult Fertőd külterületére, ahol megközelítőleg háromszáz négyzetméteren égett az árokpart és a cserjés. Az önkéntesek mellett a kapuvári hivatásosok csatlakoztak az oltáshoz.

Tolna megye

Miszlán február 14-én kéménytűz ütött ki; a gyönki önkéntes tűzoltók három fővel vonultak a helyszínre, akik a kéményből eltávolították az éghető anyagot.

Melléképület égett február 16-án. Az épületből a dunaföldvári önkéntes tűzoltók egy gázpalackot hoztak ki, személyi sérülés nem történt.

Komárom-Esztergom megye

Nagyigmánd-Kocs között volt szabadtéri tűz február 15-én. A helyszínre a nagyigmándi önkormányzati és a kocsi önkéntes tűzoltók vonultak.

Nógrád megye

Szokolya és Berkenye között egy fa akadályozta a vasúti forgalmat. A nógrádi önkéntes tűzoltók Nógrád irányából az erdőn keresztül közelítették meg a vasúti síneket, és motorfűrésszel távolították el az akadályt.

Veszprém megye

Vasárnap érkezett a riasztás, miszerint a mezőlaki szélmezei tavaknál nádas ég. A helyszínre elsőként a pápai önkéntes tűzoltók érkeztek, ahol benzinmotoros hátipermetező, puttonyfecskendők illetve kéziszerszámok segítségével kezdték meg a tűz oltását. A helyszínre riasztva lettek még a pápai, ajkai, illetve csornai hivatásos tűzoltók valamint helyi erőgépek is, akikkel megfeszített erővel közösen sikerült az esti órákra megfékezni a tüzet a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett. A tűz mintegy 80 hektáron pusztított. Nehezítő körülmény volt a lápos, ingoványos terület valamint a nagy szél ami miatt gyorsan terjedt a tűz.