Beavatkozások 2021. aug. 16–22.
2021. augusztus 25. 07:55
Múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunk következik.

Vas megye

Két személyautó ütközött össze Lukácsházán, a Szombathelyi úton hétfőn délután. Az ütközést követően az egyik autó félig az árokba csapódva állt meg. A szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati és a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók vonultak a baleset helyszínére. Az egységek áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben hárman megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Kigyulladt egy társasház különálló, körülbelül hatvan négyzetméteres tárolója tegnap délután Túrkevén, a Dr. Balogh János utcában. Az épületben műszaki cikkek, bútorok, ruhaneműk és egyéb berendezési tárgyak voltak. A tűz átterjedt a főépület teraszára, és kisebb kárt tett a szomszédos társasházi lakásokban és melléképületekben is. A mezőtúri hivatásos és a túrkevei önkéntes tűzoltók három vízsugárral avatkoztak be, majd kéziszerszámokkal eltávolították a tároló leszakadt födémszerkezetének lógó részeit. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Somogy megye

Vaddal ütközött egy motor a 7-es főúton, Szőkedencs közelében. A motoron ketten utaztak, mindketten megsérültek. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a balesetet szenvedett járművet. A beavatkozás ideje alatt a forgalom az érintett szakaszon szünetelt.

Négy méter magas trágyakupac égett  mintegy száz négyzetméteren Vésén, egy pulykatelepen. A lángokat a zalakarosi hivatásos, a böhönyei önkormányzati és a vései önkéntes tűzoltók oltották el, a munkálatokba munkagépeket is bevontak.

Fejér megye

Aug. 19-én érkezett a riasztás, mely szerint a Gaja-szurdokban egy túrázó egy sziklaszirtről a mélybe zuhant. A fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók 5 perc múlva megkezdték a vonulást 3 fővel, Iveco gépjárművel és egy quaddal, amellyel könnyedén meg lehetett közelíteni a helyszínt. Első tűzoltó egységként érkeztek ki, ahol a mentősök már dolgoztak a sérültön. Állapota stabililizálását követően, az időközben kiérkezett székesfehérvári hivatásos egységgel és a mentősökkel közösen a mentőautóba szállították a hegyoldalról, majd a balinkai tábornál áthelyezték a mentőhelikopterbe, ami töréssel, ficammal és zúzódásokkal, a székesfehérvári kórházba szállította.

Aug. 17-én késő este egy Balatonfüred irányába közlekedő személyvonat a Kápolnásnyék és Pettend közötti pályaszakaszon elgázolt egy embert, aki a helyszínen életét vesztette. A pusztaszabolcsi hivatásos és pázmándi önkéntes tűzoltók a vonaton tartózkodó hatvanöt utasnak a szerelvény elhagyásában és a mentesítő járat megközelítésében segítettek. Az utasok közül senki sem sérült meg.

Pest megye

Szalagkorlátnak ütközött egy személykocsi vasárnap délután az M4-es autóút 37-es kilométerénél, Üllő közelében. A balesetben senki nem sérült meg, de az összetört autó akadályozta a forgalmat. Az üllői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt.

Hajdú-Bihar megye

Vasárnap kora este ötszáz négyzetméteren égett a száraz gaz Hosszúpályiban, a Móra Ferenc utca végében. A létavértesi önkormányzati és a konyári önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat.

Tolna megye

2021. aug. 16-án érkezett riasztás a kurdi önkéntes tűzoltókhoz, miszerint Csibrákon a Fő utca 86. szám alatt az ingatlan hátsó kertjében avar, gaz ég. Kiérkezésükkor a két szomszédos ingatlan hátsó kertje is, mintegy 250-300 négyzetméteren égett. Az egység a káresetet a dombóvári hivatásos kollégákkal együttműködve számolta fel.

Veszprém megye

Éjfél után érkeztek a jelzések fa kidőlésekről Balatonfüreden aug. 17-én. A viharos erejű szél gyökerestől tépte ki azt a fát amely a 71. sz. útra dőlt és teljesen elzárta azt. Motoros láncfűrész segítségével a fát a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók összedaraboltuk, majd kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt.

Győr-Moson-Sopron megye

Bálázó, szalmabála és tarló égett Zsira határában aug. 16-án. A helyszínre csepregi önkormányzati, valamint a völcseji, sopronhorpácsi és undi önkéntes tűzoltók vonultak. (Fotó: Csepreg ÖTP)

Nógrád megye

Hétfőn a vasárnap kigyulladt, és azóta folyamatosan izzó nógrádkövesdi bálatűzhöz riasztották az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Nézsa ÖTE önkénteseit. A helyszínen többezer bála égett, amelyek a fedett csarnokból folyamatosan kerültek kihordásra, közben a gócpontok több alkalommal visszagyulladtak. Az önkéntesek tevékenyen segítették a hivatásos tűzoltó egységek munkáját, mind a vízsugaraknál, mind a járművek feltöltésénél.

Komárom-Esztergom megye

A sárisápi önkéntes tűzoltók kaptak riasztást aug. 18-án éjszaka, miszerint egy öregebb ló elesett, és nem bír önerőből felkelni. Az állatot egy munkagép segítségével, szakszerű kötésekkel megemelve állították talpra.

Zala megye

74-es főúton Hahót külterületén 2 személygépkocsi ütközött, egy fő a gépkocsiba szorult aug. 21-én. Az esethez a gelsei önkéntes tűzoltók és a nagykanizsai hivatásosok vonultak. A Kiérkezéskor az önkéntesek feszítő-vágó segítségével megkezdék a beszorult személy kimentését a mentők közreműködése, és a később érkező nagykanizsai hivatásosok segítsége mellett.