Hírek

Beavatkozások 2021. jún. 28. – júl. 4.
2021. július 07. 10:14
Az országot újra meg újra próbára tevő hőhullámok a szokásos beavatkozások mellett számos esetben okoztak gabonatüzeket. Körképünk következik.

Békés megye

Leszakadt egy fa ága múlt hétfőn délután Tótkomlóson, a Pósa Lajos utcában. Az ág a gyalogosforgalmat és a közúti közlekedést egyaránt veszélyeztette. A tótkomlósi önkéntes tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították az ágat.

Gabonatábla gyulladt ki múlt hétfőn délután Füzesgyarmat és Darvas között félhektáros területen. A berettyóújfalui, a püspökladányi és a szeghalmi hivatásos tűzoltók mellett a füzesgyarmati önkéntes tűzoltók is vonultak. Az egységek három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

A viharos szél következtében Békés megyében csütörtök éjféltől egészen késő délutánig ötvenhét esetben riasztották a tűzoltó egységeket. Jellemzően faágak szakadtak le és dőltek úttestre, járdára, kerítésre és háztetőre. Több esetben villanyoszlop sérült meg, tört ki, illetve veszélyesen megdőlt. Sok helyen szakadt le az elektromos vezeték, valamint a távközlési kábel. A legtöbb bejelentés Békésről, Orosházáról, Csorvásról és Békéscsabáról érkezett. A káreseteket a békési és gyomaendrődi önkormányzati az orosházi, békéscsabai, szarvasi és gyulai hivatásos, valamint a csorvási és sarkadi önkéntes tűzoltók, láncfűrész, létra és emelőkosaras jármű segítségével számolták fel. Az esetek során senki sem sérült meg.

Fejér megye

Szalmakazal gyulladt ki hétfőn hajnalban Sárszentmihályon. A csaknem ötszáz körbálából álló kazal teljes terjedelmében égett. Elsőként a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei értek a helyszínre, gyors beavatkozásukkal megakadályozták, hogy a lángok átterjedjenek a közeli búzatáblára. A tűz a nyolcvan méter hosszú rakat másik oldalán lévő mezőgazdasági épületet is veszélyeztette. A préselt szalmából álló égő kazlat a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal közösen napközben folyamatosan felügyelték, a három hektár búzát és a tárolót pedig vízsugarakkal védték a lángoktól és a nagy hőtől. Délutánra a kazal annyira összeroskadt, hogy erőgéppel és kéziszerszámokkal bontották szét a tűzoltók, majd vízzel áztatva oltották el az átizzott bálákat. A tűz keletkezési okát a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja.

Veszprém megye

Múlt hétfőn fél hektáron égett a száraz fű Tótvázsony-Kövesgyűrpuszta határában, a tűz egy gabonatáblát veszélyeztetett. A veszprémi hivatásos és a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral oltották el a lángokat és akadályozták meg a tűz továbbterjedését.

Mintegy tíz hektáron égett az erdő tegnap Veszprém megyében, Pusztamiske és Káptalanfa között. A tűzhöz az ajkai, a pápai, a badacsonytomaji és a veszprémi hivatásos, valamint a csabrendeki, a devecseri, a nyirádi és a sümegi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy oldalról támadva, nyolc vízsugárral, puttonyfecskendővel, motoros permetezővel és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Az oltást az erős szél is nehezítette, valamint az, hogy csak több kilométerre volt vízvételezési lehetőség, ezért a vízszállító járművek távolsági vízszállítással, felváltva látták el a gépjárműfecskendőket vízutánpótlással. A tűz egy fenyveserdőben, egy tölgyesben és egy kaszálón pusztított. Személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárásban vizsgálja az esetet. (fotó: Devecser ÖTE)

Múlt hétfő hajnalban érkezett a riasztás, miszerint tűz van egy hotel mélygarázsában a Széchenyi utcában Balatonfüreden. A Veszprémből és Balatonfűzfőről érkező hivatásos egységek előtt értek a helyszínre a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók, akik megkezdték a rendőrséggel közösen kiüríteni a mélygarázs melletti két apartmanházat. Ezzel párhuzamosan legzőkeszülékben sugárfedezet mellett lehatoltak a garázsba és megkezdték a tűz körülhatárolását. Időközben a helyszínre érkezett hivatásos egységekkel közösen a tüzet eloltották, majd utómunkálatokat végezek. Két autó teljesen, további kettő pedig részben kiégett. Személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron megye

Száraz fű és aljnövényzet kapott lángra a harkai vasútállomás közelében múlt hétfő délután. A soproni hivatásos tűzoltók és a harkai önkéntes egyesület tagjai vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a vasút mellett mintegy negyven méter hosszan elharapózott lángokat.

Kerítésnek hajtott egy személyautó Bakonyszentlászlón, a Hunyadi utcában csütörtökön este. A balesethez a pannonhalmai hivatásos és a veszprémvarsányi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. Az autó sofőrjét könnyű sérülésekkel kórházba szállította a mentőszolgálat.

Múlt szerda délután húsz-huszonöt hektárnyi területen kapott lángra gabona-, repcetábla és a tarló Táp határában. A tüzet az erős szél is szította, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a győri, a kisbéri, a pannonhalmai és a pápai hivatásos, a veszprémvarsányi, győrszemerei, a börcsi és a bakonyszombathelyi önkéntes tűzoltók oltották el tizenkét technikai eszközzel és negyvenöt tűzoltóval. A munkálatokat közeli lakók, valamint egy traktor és több munkagép is segítette.

Gabonatábla kapott lángra Enese külterületén vasárnap délelőtt. A mintegy húsz hektáros ősziárpatábla egy részét már learatták, így másfél hektár tarló, rendre vágott szalma, valamint három hektár lábon álló gabona égett le. A tüzet a csornai, lébényi és győri hivatásos tűzoltók, valamint a bezi és börcsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el. A tűzoltók munkáját a helyszínen erőgéppel, az érintett terület körbetárcsázásával segítették.

Július 3-án érkezett a riasztás, miszerint Fertőszentmiklós külterületén egy kombájn ég. A Fertőszentmiklós ÖTE 5 fővel kezdte meg a vonulást a helyszínre, ahol a kiérkezést követően egy kombájn motortere és fülkéje, valamint kb. 1,5 ha tarló és lábon álló égett. Az egység 1 "C" és 1 "H" vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal kezdte meg a tűz oltását. A helyszínre érkezett még Kapuvár HTP, Sopron HTP, Sopronkövesd KvŐ, valamint Petőháza ÖTE. Az egységek a tűz oltását elvégezték. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Bács-Kiskun megye

Egy bálázógép, valamint a tarló, gabonatábla és szalmabálák kaptak lángra Harta külterületén, Dunapataj közelében múlt kedden délután. Negyvenöt hektáron égett a tűz, amelyet a kalocsai, solti, kiskőrösi és dunaújvárosi hivatásos, valamint a dunapataji önkéntes tűzoltók a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak el. A tűzoltók munkáját erőgéppel segítették.

Egy lakóépület tetőszerkezetének egy része, egy melléképület és két könnyűszerkezetes istálló, valamint hét hektáron száraz aljnövényzet és tíz körbála égett csütörtök délután Ladánybene külterületén. A dabasi, a kecskeméti, és a monori hivatásos, valamint a lajosmizsei önkormányzati és önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat. A tűzoltók munkáját erőgép segítette. A tulajdonosok a tűzoltókkal közösen kiterelték az állatokat az istállóból.

Somogy megye

Aratás közben gyulladt ki egy kombájn múlt kedden délután Somogyvámos külterületén, Polány közelében. A tűz átterjedt egy traktorra és tizenöt hektár búzatáblára is. A marcali és a kaposvári hivatásos, valamint a somogyvári önkéntes tűzoltók oltották a lángokat, a Somogy megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A tüzet végül csaknem egy óra alatt sikerült teljesen eloltani.

Vasárnap este 22:38 órakor érkezett riasztás ismeretlen eredetű belterületi tűzesetről Látrányban. A Látrány ÖTE 4 fővel vonult, az árokban keletkezett tüzet gyorsbeavatkozóval eloltotta.

Pest megye

Száraz aljnövényzet és felhalmozott autógumik égtek kedden délután Ráckevén, a Sillingli úton. A tűz egy tanyaépületre is átterjedt, a lángok további épületeket veszélyeztettek. A tüzet a dömsödi és a szigetújfalui önkéntes, a ráckevei önkormányzati és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták a területet.

Múlt szerda este nyárfa- és akácerdő aljnövényzete kapott lángra öt-nyolc hektárnyi területen Tápiószecső határában. A lángokat a nagykátai hivatásos, valamint a tápiószecsői és a kókai önkéntes tűzoltók fojtották el. A területet átvizsgálták, az izzásokat megszüntették.

Zala megye

Lesodródott az úttestről, majd egy szántóföldön az oldalára borulva állt meg egy személyautó múlt szerdán este a 7529-es úton, Pölöskefő közelében. Az esethez riasztott pacsai hivatásos és gelsei önkéntes tűzoltók áramtalanították, később pedig kerekeire állították a járművet. A rendőrség kérésére a rajok a helyszín megvilágításában is segítettek, az autót pedig visszatolták az úttestre. A balesetet szenvedett járműben csak a sofőr utazott. Őt a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállították.

Csongrád-Csanád megye

Múlt szerda délután a Fábiánsebestyén és Eperjes közötti összekötő út mellett bálázó izzott, valamint tarló és húsz körbála égett egy hektár területen. A szentesi hivatásos és a fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltók fojtották el a lángokat.

Baranya megye

Csütörtökön Villányban egy személygépjármű fának csapódott, roncsai az ütközés következtében szétszóródtak az úttesten, ahová olaj is kifolyt. A helyszínre a villányi hivatásos és villányi önkéntes tűzoltók érkeztek. Az autóban utazó két ember súlyos sérüléseket szenvedett, de önerejükből szálltak ki még az egységek kiérkezése előtt, majd a mentősök kórházba szállították őket. Teljes útzár volt, a forgalmat a villányi önkéntes tűzoltók és a nagytótfalusi polgárőrök irányították.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Száraz növényzet, tarló és húsz hengerbála égett csütörtökön délután Mezőcsát külterületén. A tüzet, amely csaknem egy hektárnyi területet érintett, a mezőcsáti és a tiszaújvárosi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók oltották el. A lángok elfojtásában a földeken dolgozó mezőgazdasági munkások is segítettek. A tűzben senki sem sérült meg.

Nógrád megye

Mintegy négyszáz négyzetméteres területen, több méter magasságban felhalmozott fém- és műanyag hulladék kapott lángra vasárnap délelőtt egy salgótarjáni MÉH-telepen. A salgótarjáni, bátonyterenyei, szécsényi, hatvani és pétervásárai hivatásos tűzoltók, továbbá az Észak-Mátra Mentő Egyesület, a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a HELP Mentőegyesület önkéntesei a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával több mint tizenkét órás munkával, összesen tizenegy vízsugárral és egy habsugárral fékezték meg a tüzet. A beavatkozásban több szabadnapos tűzoltó is részt vett. A szeméthalmot két munkagép segítségével bontották szét. A salgótarjáni és hatvani vízszállító jármű, valamint a vízműszolgáltató egy tartálykocsija, és a HELP Mentőegyesület gépjárműfecskendője távolsági vízszállítással segítette az oltást, több környékbeli cég bocsátotta rendelkezésre a tüzivíztározóját. A környéket ellepő erős füst miatt a katasztrófavédelmi mobil labor a helyszínen és annak ötszáz méteres sugarú környezetében – a füst terjedési irányát is követve – folyamatosan mért. A tűz közvetlen közelében beavatkozó tűzoltók mindvégig a légzőkészüléket használva dolgoztak, azonban sehol nem tapasztaltak egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű káros anyagot a levegőben. A közeli Tarján-patakba nem került szennyeződés. Az elfolyt oltóvíz egy, a telepen levő iparvágányt érintett, erre a telep vezetőjének figyelmét felhívták. Az elhúzódó beavatkozást a nagy meleg, és egy közeli utcában történt csőtörés is nehezítette. A Fülemüle út érintett szakaszán a rendőrség a forgalmat rövid időre lezárta, majd a tűzoltás ideje alatt az önkéntesek irányítása mellett lehetett a gépjárművekkel közlekedni. A tűzeset során senki nem sérült meg. (fotó: Nógrád MKI)

Komárom-Esztergom megye

Lábon álló gabona kapott lángra Környe közelében június 28-án. Nyolc-tíz hektárt érintett a tűz, amelyhez a tatabányai hivatásos, az oroszlányi önkormányzati, valamint a környei és a vértessomlói önkéntes tűzoltókat riasztották. A helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. (Fotó: Környe ÖTE)

Vas megye

Villámcsapás következtében gyulladt ki egy használaton kívüli hatszáz négyzetméter alapterületű hotel Kőszegen, a Felsőerdő úton szerdán este. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki kollégáink. Szombathelyről, Sárvárról, Körmendről, Kapuvárról és Sopronkövesdről hivatásos, Kőszegről önkormányzati, míg Kőszegszerdahelyről, Bozsokról, Cákról, Kőszegdoroszlóról, Horvátzsidányból önkéntes tűzoltók vonultak a tűzesethez, hogy megfékezzék a lángokat. A hetven tűzoltó több irányból, öt vízsugárral kezdte meg az épület tetőszerkezetének hűtését. A tűzoltók egy magasból mentő tűzoltó gépjárműre szerelt vízsugárral is oltották a lángokat. A munkálatokat a folyamatosan erősödő szél, az eső és a villámlás is nehezítette. (fotó: Kőszegi ÖTP)

Pest megye

Július 4-én balesethez érkezett riasztás, a Sóskúti úton három gépjármű ütközött, a helyszínre az érdi, törökbálinti hivatásosok mellett a biatorbágyi önkéntes tűzoltók érkeztek. Az első gépjármű kerékpárosokat került volna ki, de a szemből érkező forgalom miatt nem tudta megkezdeni az előzést, így lassított. A mögöttük haladó autó még időben le tudott fékezni, de a harmadik gépjármű már sajnos nem. Az eset érdekessége, hogy az érintett Mercedes-Benz rendelkezett baleseti vészjelző elektronikával, mely baleset esetén azonnal elküldi a GPS koordinátákat, az adatok pedig a mentésirányításon keresztül azonnal eljutnak a riasztott egységekhez.  A kiérkező mentőszolgálat megvizsgálta az érintetteket, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A rendőrség kiérkezéséig a tűzoltók a forgalom irányításában segítettünk, további beavatkozásra nem volt szükség.

 

A fotók minden esetben a beavatkozást végző ÖTE/ÖTP tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.