Beavatkozások 2021. ápr. 19–25.
2021. április 28. 12:15
Múlt heti beavatkozásokat összesítő beszámolónk következik.

Fejér megye

Összeütközött két személygépkocsi múlt hétfőn reggel Csákvár és Oroszlány között. A gánti elágazónál történt balesetben az egyik autó az árokba sodródott. A gépkocsi vezetője nem tudott kiszállni a járműből. Az autó ajtaját az elsőként kiérkező csákvári önkéntes tűzoltók feszítették ki. A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók feszítővágóval távolították el a személygépkocsi középső merevítő oszlopát, majd a mentőkkel együttműködve kiemelték a sofőrt a járműből. Az egységek áramtalanították az autókat. A mentőszolgálat munkatársai mindkét személygépkocsi sofőrjét kivizsgálásra kórházba szállították.

Nógrád megye

Összeütközött két személyautó múlt hétfőn este Kisbágyon és Szarvasgede között. A pásztói hivatásos és a héhalmi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, biztosították a helyszínt és segítettek a polgárőröknek a forgalom elterelésében. A mentők két embert kórházba szállítottak.

Pest megye

Úton megcsúszott, többször megpördült, majd a szántóföldre csapódott és felborult egy személygépkocsi múlt hétfőn délelőtt a 31-es főút 39-es kilométerénél, Sülysáp közelében. A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki önerejéből elhagyta az autót, a sofőrt a mentők kórházba szállították. A balesettől harminc méterre egy kamion árokba hajtott, forgalmi akadályt okozott. A sülysápi önkéntes tűzoltók és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Egy negyven négyzetméteres családi házban csaptak fel a lángok szerda éjfélkor Tóalmáson, a Diófa-dűlőben. Mire a tóalmási önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a ház egy helyisége teljes egészében égett, a tűz az ablakon keresztül a teraszon felhalmozott bútorokra is átterjedt. A tűzoltók eloltották a lángokat, átszellőztették, majd átvizsgálták az épületet. A tűz keletkezésekor a házban egy ember tartózkodott, aki időben, sérülések nélkül ki tudott jönni a házból.

Az egyetem betonkerítésének hajtott, majd a tejére borult egy autó vasárnap este Piliscsabán. A jármű vezetője még az esztergomi hivatásos és a piliscsabai önkéntes tűzoltók megérkezése előtt elhagyta a helyszínt. A tűzoltók a kocsi életveszélyesen megsérült utasát feszítővágó berendezés segítségével, a mentőszolgálat munkatársaival közösen kiszabadították, de az életét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen életét vesztette.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Kigyulladt egy raktár a 49-es főút porcsalmai szakaszán. Egyebek mellett műtrágya, mezőgazdasági gépek, utánfutó, targonca, motorkerékpár és szerszámok égtek a lemezborítású raktárban. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, majd teljes légzésvédelem mellett avatkoztak be: a lángokat a csengeri önkormányzati, a mátészalkai és a fehérgyarmati hivatásos, valamint a tyukodi önkéntes tűzoltók öt vízsugárral oltották el. A helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelem mobil laborja is. A beavatkozás idejére a 49-es főút forgalmát elterelték, a területet háromszáz méteres sugarú körben lezárták. Az oltás idejére az utca túloldalán lévő négy lakóház tizenhat lakójának elzárkózását rendelték el. A tűz által érintett épületből a rajok két szétnyílt, üres fémkannát, öt propánbutángáz-palackot, egy dissous- és egy oxigénpalackot vittek ki, mindegyik felhevült, azokat visszahűtötték. A disszupalackot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai hatástalanították. A katasztrófavédelmi mobil labor mérései egészségügyi határértéket elérő vagy azt meghaladó károsanyag-koncentrációt nem mutattak ki, az elzárkózást feloldották. Személyi sérülés nem történt.

Baleset történt múlt kedd délután Újfehértónál, egy vasúti átjárónál. Egy traktor akart áthaladni, amikor ütközött egy Debrecen felől Nyíregyháza felé tartó személyvonattal, majd átkerült a szemközti sínpárra, ahol az ellenkező irányba közlekedő vonat nekihajtott. Utóbbi, a Debrecen felé tartó személyvonat kisiklott, mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben lefutott a sínekről, míg a negyedik vagon a síneken maradt. A másik vasúti szerelvénynek csupán a mozdonya károsodott. Harminckilenc tűzoltó vonult a helyszínre, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett Újfehértó önkormányzati, Nyíregyháza önkéntes és hivatásos tűzoltói, valamint Nyíradony, Debrecen és Hajdúnánás hivatásos egységei. A beavatkozók műszaki mentési munkálatokat végeztek, a vonaton utazók biztonságos leszállásában segítettek, átvizsgálták a szerelvényeket, biztosították a helyszínt. A mezőgazdasági jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.

Tizenöt négyzetméteres, fából készült melléképület tetőszerkezete égett tegnap Nagyecseden, egy családi ház mögött. A nagyecsedi önkéntes tűzoltók és a mátészalkai hivatásosok oltották el a tüzet, amely nem terjedt át a lakóházra. Személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron megye

Összeütközött két személygépkocsi Und Fő terénél múlt kedden délután. A sopronkövesdi hivatásos, a sopronhorpácsi és a völcseji önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt. A mentők három embert szállítottak kórházba.

Busszal ütközött össze egy személyautó múlt hétfő reggel a 83-as főúton, Győrszemere térségében. A személygépkocsi sofőrje életét vesztette. A balesethez a győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanított a járműveket, majd a baleset áldozatát feszítővágó berendezés segítségével kiemelték az autóból.

A Veszprémvarsány ÖTE április 21-én kapta a riasztást, amely szerint Romándon két autó ütközött össze. Az önkéntesek elsőként értek a helyszínre négy fővel, a járműveket áramtalanítottták, a helyszínt biztosították. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Csongrád-Csanád megye

Két autó karambolozott múlt kedden reggel az 5-ös számú főúton, Szatymaznál. A szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók teljes útlezárás mellett végezték el a műszaki mentést, a balesetben ketten sérültek meg.

Egy magasban lógó, nagy méretű ág veszélyeztette az autósok forgalmát Csengelénél. Csütörtökön délután érkezett a lakossági bejelentés, a műszaki mentést a kisteleki hivatásos és kisteleki önkéntes, valamint a csengelei önkéntes tűzoltók végezték el, a gyors beavatkozásnak köszönhetően senki sem sérült meg.

Vasárnap Szeged és Fábiánsebestyén külterületén is égett a száraz aljnövényzet. Szeged mellett, az Algyői úton kéthektáros terület lángolt, az avar és a nádas égett. A szegedi hivatásos és az algyői létesítményi tűzoltók fojtották el a lángokat, a beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem okozott károkat a környezetben. Fábiánsebestyén egyik tanyájánál pedig ezer négyzetméteren gyulladt ki a kiszáradt fű, a tüzet a szentesi és az orosházi hivatásos, valamint a fábiánsebestyéni önkéntes tűzoltók oltották el.

Hajdú-Bihar megye

Villám csapott egy házba múlt kedd délután Konyáron, a Csillagváros utcában. A ház egyik szobájában egy ágy és a villanyvezeték égett, a tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt a ház tulajdonosa eloltotta. A berettyóújfalui hivatásos és a konyári önkéntes tűzoltók az épületet átvizsgálták és átszellőztették. A házban élő család ideiglenesen rokonokhoz költözött.

Vas megye

Teljes terjedelmében égett egy lakókocsi a 8-as főúton Kamond közelében szerdán reggel. A celldömölki önkormányzati és a jánosházi önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat, azután kéziszerszámok segítségével megszüntették az izzást, parázslást. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Zala megye

Teljes terjedelmében égett egy autóroncs csütörtök délután egy szerelőműhely területén Gelsén, a Kossuth Lajos utcában. A helyszínre a pacsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók vonultak, aki rövid idő alatt eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Szántóföldre csúszott egy személykocsi tegnap délután Balatonmagyaród külterületén. A zalakarosi hivatásos és a balatonmagyaródi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek. Az eset során egy ember könnyű sérüléseket szenvedett.

Somogy megye

Egymásba rohant két autó a 68-as főúton csütörtök délután. A Lábod és Nagyatád között történt balesethez a nagyatádi hivatásos és a lábodi önkéntes tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a kocsikat, majd segítettek megszüntetni a forgalmi akadályt. A két autóban összesen hárman utaztak, mindannyian könnyű sérüléseket szenvedtek.

Frontális karambol történt csütörtök a 61-es főúton, Nagybajom térségében. Az ütközéstől mindkét autó az árokba csapódott. A böhönyei önkormányzati és a nagybajomi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. A járművekben csak a sofőrök utaztak, akik könnyebben megsérültek.

Oldalára borult egy pótkocsis traktor csütörtökön Somogyvámoson, a Krisna-völgyben. A marcali hivatásos és a somogyvári önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, felitatták a kifolyt olajat és üzemanyagot, majd a kerekeire állították a traktort. A munkagép két utasát a mentők kórházba szállították.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminc négyzetméteres melléképület vasárnap délután Segesden, a Vörösmarty utcában. A nagyatádi hivatásos, a böhönyei önkormányzati és a segesdi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat, amelyek a lakóházat nem érintették. Az egységek az utómunkálatok során átvizsgálták az egész épületet, ám további izzó gócokat már nem találtak.

Tolna megye

Április 18-án riasztották a bonyhádi önkéntes tűzoltókat egy lakóingatlanhoz, ahol az alagsor égett. Az ÖTE négy fővel vonult a helyszínre, ahol eloltották a lángokat.