Beavatkozások 2021. ápr. 5–11.
2021. április 13. 09:41
A múlt héten a legnagyobb figyelmet kapott tűzeset – a szentendrei áruház tüze, ahol huszonöt önkéntes tűzoltó is részt vett az oltási munkálatokban – mellett országszerte számos helyen volt még szükség beavatkozásra. Heti körképünk következik.

Zala megye

Április 9-én a nádas égett Murakeresztúrnál. A murakeresztúri önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, és az időközben a helyszínre érkező nagykanizsai hivatásosokkal együtt sikeresen megfékezték a tüzet kéziszerszámokkal, puttyonfecskendőkkel, valamint egy C sugárral. Az oltást erős szél nehezítette.

Elektromos zárlat következtében szerdán kigyulladt egy családi ház tetőszerkezetének szigetelése Balatonmagyaródon, a Petőfi utcában. A zalakarosi hivatásos, valamint a balatonmagyaródi önkéntes tűzoltók a tüzet rövid idő alatt eloltották. A megégett tetődarabokat a rajok motoros láncfűrésszel távolították el, majd az érintett tetőszakaszt lefóliázták.

Ezer négyzetméteren égett az aljnövényzet tegnap este Zalaszentiván külterületén. A zalaegerszegi hivatásos és a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet.

Közel háromszáz köbméternyi faapríték gyulladt meg egy türjei, Kossuth utcai telephelyen pénteken, a kora esti órákban. Az esethez a zalaegerszegi, a keszthelyi és a sárvári hivatásos, a zalaszentgróti önkormányzati, valamint a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, összesen hét tűzoltógépjárművel. A rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzoltók munkáját erőgépek is segítették. A helyszínre a Katasztrófavédelmi Mobil Labort is riasztották, ami folyamatos mérések végzett, ám olyan értéket, amely az egészségügyi értékhatárt meghaladta volna, nem mértek. fotó: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, Zala MKI

Győr-Moson-Sopron megye

Egy családi házhoz épített tizenkét négyzetméteres tároló égett múlt hétfő délután Mosonszentmiklóson, a Szabadság téren. Az esethez a lébényi hivatásos, valamint a mosonszentmiklósi és a börcsi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik rövid időn belül eloltották a lángokat, a tűz nem terjedt át a lakóházra.

Tolna megye

Dunaföldváron száraz aljnövényzet égett április 6-án több száz négyzetméteren. A tűzesethez a dunaföldvári önkéntes tűzoltók vonultak.

Tűz ütött ki egy családi ház nyitott folyosóján szerda délután Györköny településen. A paksi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval, valamint a györkönyi önkéntes tűzoltók egy gépjárműfecskendővel vonultak, és eloltották a tüzet. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át a lakóépületre. Személyi sérülés nem történt.

Somogy megye

Április 11-én Sávolynál gyulladt ki egy nádas terület, mintegy egy hektár területen, amelynek oltását az erős szél is nehezítette. A marcali hivatásos egység mellett a szőkedencsi önkéntes tűzoltók is részt vettek az oltásban.

Körülbelül negyvenöt hektáron égett a nádas csütörtökön Somogyszentpál közelében. A marcali, a keszthelyi, a pacsai és a zalakarosi hivatásos, valamint a somogyszentpáli önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával oltották a tüzet. Az egységek bevetettek egy speciális mocsárjáró járművet is, amellyel elérték a nehezebben megközelíthető helyeket, és a tűz által érintett belső részeket. A hat településről érkező harminc tűzoltó több, mint öt órán keresztül küzdött a lángokkal, végül délután hat óra körül sikerült teljesen eloltaniuk a tüzet. fotó: Marcali HTP

Pest megye

Kigyulladt, és teljes terjedelmében égett egy személyautó Tápiószelén múlt hétfőn délelőtt, a Farmosi úton. A tüzet a nagykátai hivatásos és a tápiószelei önkéntes tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felforrósodott alkatrészeket, és a járművet levonatták az útról. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Tűz keletkezett Szentendrén, egy Dunakanyar körúti áruházban szerdán este. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, ahol a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, nyolc vízsugárral sikerült körülhatárolniuk tüzet. Az oltásban a negyvenhat hivatásos tűzoltó mellett összesen huszonöt önkéntes tűzoltó vett részt a következő önkéntes tűzoltó egyesületektől: Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Vöröskő Önkéntes Tűzoltó, Műszaki-mentő és Vizimentő Egyesület, Szigetmonostori Önkéntes Tűzoltóság, Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület, Újpesti Polgárőrség és ÖTE. Az épület körülbelül kétezer négyzetméteren égett, a belső része és a tetőszerkezete egyaránt lángba borult. Az üzlet közelében benzinkút, HÉV megálló, buszpályaudvar, illetve kisebb bolthelyiségek is találhatóak, így rendkívül fontos volt, hogy a tűz átterjedését megakadályozzák. (fotó: Szentendre ÖTE)

Egy gőzmozdony okozta azokat a kisebb-nagyobb kiterjedésű tüzeket a vasúti sínpálya mentén, amely végighaladt Dunakeszi, Göd, Sződliget állomáson, majd végül a MÁV munkatársai a váci vasútállomáson megállították. A többhelyszínes oltásban a váci hivatásos tűzoltók két egysége, valamint a váci önkéntes tűzoltók egy szerrel vettek részt. A tüzet, parázslásokat fecskendővel, kéziszerszámok segítségével, illetve puttonyfecskendőkkel oltották el. Volt olyan terület, amelyik csak gyalogosan volt megközelíthető. Dunakeszi vasúti szakaszain a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Az oltás után az érintett pályaszakaszon megindulhatott a vasúti közlekedés.

Csongrád-Csanád megye

Riasztás érkezett április 8-án kora reggel, mely szerint kigyulladt a szegedi szeméttelep. A szegedi hivatásos tűzoltók mellett a sándorfalvi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai vonultak a tűzhöz. A lángokat körülhatárolták, az izzást az utómunkálatok során megszüntették.

Három személyautó karambolozott szerdán délelőtt az 5432-es úton, Zákányszéknél. A műszaki mentést a ruzsai és a szegedi hivatásos, valamint a mórahalmi önkéntes tűzoltók végezték el, a balesetben senki sem sérült meg.

Veszprém megye

Két személyautó ütközött össze Köveskál és Káptalantóti között, Mindszentkálla közelében múlt hétfőn. Az egyik autó a tetejére borult, a másik egy fának csapódott. A badacsonytomaji hivatásos és köveskáli önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, és kerekeire állították a felborult gépkocsit. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták. Az eset során nem történt személyi sérülés.

Karambolozott tegnap egy személygépkocsi és egy nyerges vontató a 8-as főút Somlójenő és Somlóvásárhely közötti szakaszán. Az ajkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A személyautóban ketten ültek, a teherautóban csak a sofőr tartózkodott, senki sem sérült meg. A nyerges vontató üzemanyaga a baleset következtében az úttestre folyt, azt a tűzoltók felitatták. A munkálatokat a somlóvásárhelyi önkéntes tűzoltók is segítették.

Békés megye

Melléképület gyulladt ki szerda hajnalban Sarkadon, a Dohány utcában. A kazánháznak használt melléképületről a tűz átterjed a főépület tetőszerkezetére. A gyulai hivatásos és a sarkadi önkéntes tűzoltók az épületet áramtalanították, majd a tüzet eloltották. A károsodott épületrészt leválasztották a közművekről, a főépület lakható maradt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűzeset során senki sem sérült meg. (fotó: Gyula HTP)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Április 11-én karambolhoz hívták a Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy lakóház kazánháznak is használt melléképülete Tarpán vasárnap. A különálló épületnél keletkezett tűz a födémszerkezetre is átterjedt. A tarpai önkéntes tűzoltók előbb körülhatárolták, majd megfékezték a lángokat. Az egység az utómunkálatokat a fehérgyarmati hivatásos tűzoltókkal közösen végezte el.

Öthektáros területen, foltokban égett a száraz fű és az avar vasárnap a rakamazi Sirály utca végén. A szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a rakamazi önkéntes tűzoltók gyorsbeavatkozóval, puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Bács-Kiskun megye

Három hektáron száraz növényzet, illetve fenyőerdő széle égett Kunadacs külterületén, szerda délelőtt. A kunszentmiklósi önkormányzati és a kunszentmiklósi önkéntes, valamint a szabadszállási önkormányzati tűzoltók a tüzet eloltották. A tűzoltók munkáját civilek és a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei is segítették. Személyi sérülés nem történt.

Letért az úttestről és árokba borult egy személygépjármű Akasztón, a Csengődi utcában vasárnap késő este. Az akasztói önkéntes tűzoltók kerekeire állították és áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A tűzoltók kiérkezésekor senki nem tartózkodott az autóban.

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.