Hírek

Beavatkozások 2021. márc. 1–7.
2021. március 10. 14:00
A múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunkban ismét számos helyszín szerepel, ahol önkéntes és önkormányzati tűzoltók (is) részt vettek a kárelhárításban.

Vas megye

Személyautó és egy műanyag alkatrészeket szállító kisteherautó ütközött össze múlt hétfőn délelőtt a 8-as főúton, Rönök közelében. Az ütközés következtében a személyautó vezetője beszorult az autóroncsba. A helyszínre a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóit, valamint a rönöki önkéntes tűzoltókat riasztották. A tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével kimentették a sofőrt, majd átadták a mentőknek. A balesetben a kisteherautó vezetője is megsérült, mindkettőjüket a mentők kórházba szállították.

Kéményben lerakódott korom izzott Uraiújfalu településen, a Szelestey László utcában múlt hétfőn délután. A sárvári hivatásos, jákfai önkéntes tűzoltók eltávolították az égésterméket a kazánból, ezzel az izzás megszűnt. A tűzeset során nem sérült meg senki, a lakó rokonokhoz került.

 

Nógrád megye

Felrobbant és összedőlt egy családi ház múlt keddre virradó éjszaka Mátranovákon, a Dózsa György úton. A helyszínre a bátonyterenyei, pétervásárai és salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vonultak. Az egységek átvizsgálták a robbanással érintett területet, amely során egy embert az udvar hátsó részén találtak meg, őt átadták a mentőszolgálatnak, akik kórházba szállították. Az egységek a Karancs Mentőkutyás Alapítvánnyal közösen is átvizsgálták a területet, de több sérültet nem találtak. A tűzoltók elzárták a gázt, majd a gázszolgáltató mérései már nem mutattak ki magas gázkoncentrációt. Az áramszolgáltató szakembere leválasztotta az ingatlant az elektromos hálózatról. Az eset során több szomszédos ingatlan is megrongálódott, de mindegyik lakható maradt.

Öt hektáron, több foltban égett a kertek mögötti gazos terület és patakparti nádas múlt szerda délben Magyargécen, az Orgona utcában. A Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei a helyszínre érkezve egy puttonyfecskendővel oltani kezdték a tüzet, miközben vízzel védték a lakóházakat. A szécsényi hivatásos tűzoltók puttonyfecskendővel, vízzel és kézi szerszámokkal avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

 

Tolna megye

Március 3-án kapott riasztást nádastűzhöz a Bonyhádi ÖTE. A bonyhádi és szekszárdi hivatásos tűzoltokkal együtt a tűz puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal lett eloltva. Az ÖTE 6 fővel vonult.

 

Bács-Kiskun megye

Szalkszentmártonon az Alkotmány utcában égett egy ház tetőszerkezete március 5-én. Az esethez a hivatásos egységek mellett a szalkszentmártoni önkéntes és a kunszentmiklósi önkormányzati tűzoltókat riasztották. A kiérkezékor a tetőszerkezet lángolt; az épületből egy gázpalackot és egy benzinkannát hoztak ki. Az eset felszámolása után a tűzvizsgálók vették át a helyszínt.

 

Pest megye

Háztartási hulladék, gaz és avar kapott lángra hétfőn délután Ráckevén, a Béke utca közelében. A tűzoltók kiérkezésekor csaknem kétszáz négyzetméteren égett az illegálisan lerakott hulladék. A tüzet a ráckevei önkormányzati, a dömsödi önkéntes és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók oltották el, majd átvizsgálták a területet. A tűzoltók munkáját egy erőgép is segítette.

Március 6-án riasztás érkezett Kókára egy közúti balesethez. A jelzett helyen egy kétszemélyes kisteherautó letért az útról, az oldalára borult és egy kerítésnek csapódott. A gépjárműben ketten utaztak, de személyi sérülés nem történt. A kiérkező egységek a gépjárművet leáramtalanították és talpra állították. A kókai önkéntes tűzoltók is a helyszínen voltak.

Március 7-én Szentendre külterületén, a Szarvashegyen nagy kiterjedésben, kb. 9 hektár területén égett az erdő aljnövényzete. Az oltását nehezítette a meredek, sziklás terep, ahova a fecskendőkkel csak részben lehetett eljutni. Az tűz terjedését puttonyfecskendők, kéziszerszámok, illetve több száz méter tömlő segítségével lehetett csak megállítani. A helyszínen a szentendrei és fővárosi hivatásos tűzoltókkal a Szentendre ÖTE, a Vöröskő Önkéntes Tűzoltó, Műszaki-mentő és Vizimentő Egyesület dolgozott.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Március 5-én Mosonszentmiklóson, a Barátföldi bányatavaknál 60-70 nm. területen égett az aljnövényzet. A helyszínen a Lébény ÖTE, Kunsziget ÖTE, Öttevény ÖTE közösen számolták fel az esetet.

Múlt kedden este összeütközött három személyautó a 82-es főúton, Győrújbarát és Nyúl között. A balesethez a győri hivatásos és a győrújbaráti önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. Egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállított a mentőszolgálat.

 

Komárom-Esztergom megye

Tokodnál a Dank hegyen száraz fű kapott lángra március 7-én. A hivatásosok mellett a tokodi önkéntes tűzoltók voltak a helyszínen.

Nyergesújfalun a Magyarhegyen aljnövényzet, bozót, száraz fű égett március 2-án. A Nyergesújfalui ÖTE a Bajóti oldalról közelítette meg a területet, míg a nyergesújfalui hivatásos egység a Nyergesújfalui oldalról. Az oltást nehezítette az erős szél és a nehéz megközelítés. Két irányból kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel eloltották a keletkezett tüzet.

 

Somogy megye

Március 2-án este kétszáz négyzetméteren kapott lángra az avar a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén fekvő Somogysámson Kossuth utcájában. A helyszínre a szőkedencsi önkéntes tűzoltók vonultak.

Lábod külterületén körülbelül két hektáron égett a száraz aljnövényzet múlt hétfő délután. A tűz veszélyeztette a közelben található tölgyerdőt és egy facsemetést is. A nagyatádi hivatásos és a lábodi önkéntes tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal akadályozták meg a lángok továbbterjedését és eloltották a tüzet.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Márc. 2-án délután Balkányban, a Tormáspuszta külterületén, egy hektáros területen a száraz gaz, avar égett. A szakolyi önkormányzati, a nyíradonyi hivatásos tűzoltók és a balkányi önkéntesek vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

 

Fejér megye

Szemétlerakat gyulladt ki múlt szerda éjszaka Mátyásdomb-Pálmajor pusztán. Az összehordott hulladék kétezer köbméteren égett. A lángoló szeméthalmot három oldalról szántföld, egy oldalról bozótos határolta. A tűz a bokros területet veszélyeztette. A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a siófoki, a sárbogárdi és a veszprémi hivatásos, valamint a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók több vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűz eloltása után a még füstölgő szemét a környezetét már nem veszélyeztette. Az átizzott hulladékot tíz órán át oltották a tűzoltók. A munkálatok csütörtök reggelig tartottak.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.