Hírek

Magyar Tűzoltó Szövetség 2020 – Segítség 27,5 ezer alkalommal
2021. január 19. 08:20
Összefoglaló az MTSZ tavalyi évéről, számokban, jubileumi eseményekkel – Dobson Tibor tű. ddtbk., elnök üzenetével.

Tisztelt Bajtársak !

A nem hivatásos tűzoltóságok 2020. éves tevékenységét, törekvéseinket és a 150. éves évfordulónk főbb állomásait ismertető összefoglalót szíves tájékoztatás céljából közzéteszem, egyben példaértékű helytállásotokat köszönöm! A 2021. évben felelősségteljes hivatásotok ellátásához további sikereket, jó egészséget, biztonságot kívánok !

Bajtársi üdvözlettel:

Dobson Tibor tű. dandártábornok
elnök sk.


Összefoglaló

Talán van valami sorsszerű abban, hogy a 2020-ban 150 éves Magyar Tűzoltó Szövetség tagsága, elődei példáját követve, ünnepségek helyett, a településéért, a tágabb környezetéért, a határon túli nemzeti összefogás erősítéséért, a hagyományok őrzéséért tette az esküjében vállaltakat. Ha kellett:

  • a vírus ellen védőruhába öltözve fertőtlenített, gyógyszert vitt a betegeknek, segítette az időseket, megtanulta az ózongenerátor használatát, mindezt eddig 9.864 alkalommal,
  • tüzet oltott, balesetből mentett embereket, (az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok 2019-ben 16 117, 2020-ban 17 680 esetben)
  • távol az otthonától részt vett a vihar, az árvíz sújtotta települések értékeinek védelmében, valamint gondoskodott az utánpótlásról, az ifjúság környezettudatos neveléséről

A rendkívüli helytállást az idei jubileumi évben a hazai közvélemény a tűzoltók felé irányuló megbecsüléssel támogatta, és ezt a figyelmet megkaptuk a Kormánytól is.

Az éves támogatással 700 millió forintot, a vírus elleni védekezésre 150 millió forintot, a Magyar Faluprogramban 433 millió forintot, a védekezéshez 140 ezer védőkesztyűt, orvosi maszkot, 23 új gépjárművet, 5 felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkéntesek. Ez együtt megközelíti a 2 milliárd forintot.

 

Gróf Széchenyi Ödön 150 évvel ezelőtt megteremtette a korszerű tűzvédelem alapjait, aminek akkor a csodájára jártak. A mai kihívásokhoz és az elődök példájához visszanyúlva a 2017 végén előkészített „A katasztrófa- és tűzvédelmi beavatkozás önkéntesek bevonásával történő fejlesztésére” című szakmai javaslatot idén konzultáció keretében tártunk az önkéntesek és a társadalom elé. A 7 hétig tartó a kampány egyes posztjai átlagosan 21.731 embert értek el.

Egyetértés alakult ki, abban, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek közhasznú feladatot látnak el, ezért

  • az egyesületektől eltérő speciális szabályozást igényelnek, a szervezeti fejlesztésekben, a kistelepüléseken a társulási formában,
  • a települések veszélyeztetettségéhez igazodó kategóriák kialakításában,
  • az önkéntesek jogállásának pontosításában.

Az önkéntesek a saját településükön túl a szomszéd települések segítségnyújtásában, nagy káreseteknél az ország más területein szükséges védekezésbe is képesek bekapcsolódni, úgy, hogy közben a saját területükön is ellátják a védelmet, ezzel a legköltséghatékonyabb módon lehet javítani hazánk mentő- tűzvédelmi lefedettségét. Ez az önkormányzati és részben a létesítményi tűzoltóságokra is vonatkozik.

Ehhez a technikai feltételek négy kategóriában történő fejlesztését javasoljuk, amely az önkéntes tűzoltók által védett település méretéből indul ki. Egy többcélú (árvíz, viharkár, épületomlás) utánfutó és egy hazai gyártású könnyű kategóriás tűzoltó autó kialakítására is javaslat született.

 

Mindezt a Magyar Tűzoltó Szövetség 1945 előtti köztestületi státuszának visszaállításával látjuk megvalósíthatónak.

 

Közben a vírus adta helyzetben, az elmúlt 150 évre is méltó módon emlékeztünk!

  • Monográfia készült a Magyar Tűzoltó Szövetség történetéről2020. január
  • Emléktábla-avatás gróf Széchenyi Ödön tiszteletére – 2020. február 1.
  • MTSZ 150 éves múltját bemutató kiadvány (magyar és angol nyelven) – 2020. márc. 5.
  • Magyar Posta emlékbélyeg kétféle címletben, alkalmi borítékkal2020. máj. 4.
  • Magyar Nemzeti Bank 10 és 2 ezer forintos emlékérmék és 50 Ft-os pénzforgalmi érme2020. máj. 4.
  • A reformer, akinek két hazája volt – életrajzi kötet gróf Széchenyi Ödönről (magyar és török nyelven)2020. szept. 14.
  • Szakmai nap Balatonföldvár – kiállítás és módszertani bemutatók2020. szept. 19.
  • gróf Széchenyi Ödön emléktábla felavatása Törökországban2020. okt. 7.
  • Tematikus bélyegkiállítás a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége székházában – 2020. okt. 9–11.
  • Rajzpályázat, rajzkiállítás (Magyar Tűzoltó Szövetség és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria) – 2020. október 15.
  • Országgyűlési zászlószalag került az MTSZ történelmi zászlójára2020. december 16.

 


 

Sajtószemle: a hírrel kapcsolatos megjelenések

TheVIP.hu

NAPI.hu

BEOL.hu

Szoljon.hu

Dunaujvaros.com

BestFM Nyíregyháza