Beavatkozások 2020. nov. 16–22.
2020. november 25. 12:52
Önkéntes tűzoltóink országszerte számos helyen avatkoztak be; az ezzel kapcsolatos válogatásunkat tesszük közzé.

Bács-Kiskun megye

A szalkszentmártoni önkéntes tűzoltók kaptak bejelentést, miszerint Tasson a Soroksári-Duna parton az egyik stégnél egy holttestet találtak a vízben. Az esethez még a Kunszentmiklós ÖTP, mentők, rendőrség érkezett ki. Az egységek a testet kiemelték a vízből majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, a helyszínt a rendőrség vette át. A tragédia körülményei ismeretlenek.

Hajdú-Bihar megye

Két gépjármű ütközött csütörtök délután Geszten, a Kossuth Lajos utcában. A balesethez riasztott komádi önkéntes tűzoltóság egysége félpályás útzár mellett átvizsgálta a járműveket és a helyszínt biztosította. A baleset három könnyű sérültjét további megfigyelésre a mentőszolgálat kórházba szállította.

Fejér megye

Furgonnal ütközött egy személygépkocsi csütörtök délután a 7-es főúton, Székesfehérvár határában. A Szabadbattyán felé vezető szakaszon történt balesetben az autó bal első kereke kiszakadt, a gyógyszereket szállító furgon keresztbe fordult az úton. A személygépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette, holttestét a székesfehérvári hivatásos és önkéntes tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a roncsok közül. Az autó utasát és a furgon vezetőjét könnyebb sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Győr-Moson-Sopron megye

November 16-án a szanyi önkéntes tűzoltók riasztást kaptak, miszerint Szany Széchenyi utcában rosszullét miatt segítségre van szükség. Az önkéntesek 5 fővel a helyszínre vonultak, ahol a cukorbeteg idős hölgy már eszméleténél volt. De mivel gázszagot jeleztek, ezért szellőztetés mellett a vezetéket elzárták és ellenőrizték a tűzhelyet és a gáz fogyasztó berendezéseket, a hivatásos tűzoltók kiérkezéséig biztosították a helyszínt. Később a gázművek szakemberi is a helyszínre érkeztek.

Komárom-Esztergom megye

A banai önkéntes tűzoltók november 20-án riasztást kaptak, miszerint Bőny és Örkénypuszta közt 2 személyautó ütközött, az egyik autó fejtetőn állt meg teljes útzárat képezve. Két könnyű sérültet a mentők kórházba szállítottak.19:43-kor érkezett az önkéntesekhez a második riasztás: az előző káresettől párszáz méterre egy személyautó az árokba csapódott, és szintén fejtetőn állt meg. Itt személyi sérülés nem történt. Mindkét esetnél az egységek talpra állították a gépjárműveket, elvégezték az áramtalanítást, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Kazán mellett tárolt tűzifa égett egy családi ház melléképületében Tatán csütörtökről péntekre virradó éjszaka. A helyszínre a tatabányai hivatásos és az agostyáni önkéntes tűzoltók vonultak, akik a tüzet vízzel és két porral oltóval oltották el. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt.

A tokodi önkéntes tűzoltók vasárnap kora reggel egy melléképület-tűzhöz kaptak riasztást Tokodaltáróra, ahol az esztergomi és a nyergesi egységekkel közösen avatkoztak be.

Nógrád megye

Kigyulladt egy munkásszálló villanyóraszekrénye nov. 16-án este Nagyorosziban, a Fő úton. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének önkéntese kiérkezésekor a villanyóraszekrény füstölt, izzott, ezt az egység porral oltóval szüntette meg. Az áramszolgáltató leválasztotta a hálózatról az épületet, majd az egység még egyszer átlocsolta az elektromos szekrényt. Az épületben lakó tíz ember elszállásolásáról a munkáltató gondoskodott. Az eset során senki nem sérült meg.

Pest megye

Megcsúszott az úton és szalagkorlátnak csapódott egy személyautó csütörtökön kora délután Csömörön, a csömöri bekötő út és a Diószegi út kereszteződésének közelében. A csömöri önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A helyszínre érkeztek a fővárosi hivatásos tűzoltók is. A járműben egy ember utazott, őt a mentők a helyszínen megvizsgálták és ellátták.

Árokba csúszott egy személyautó csütörtökön kora este Bugyi határában, Délegyháza közelében, az 5202-es úton. A délegyházi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A személyautóban egy ember utazott, nem szenvedett sérüléseket.

November 21-én a biatorbágyi önkéntes tűzoltók háztűzhöz kaptak riasztást. Kiérkezésükkor az Ürgehegyen, a Csokaszőlő utcában egy hétvégi ház teljes terjedelmében égett. Az önkéntesek megkezdték a felderítést, ezt követően először egy gyorsbeavatkozóval, majd két C sugárral megkezdték a tűz lefeketítését, majd oltását. A házban pálinkafőzésre utaló nyomokat találtak, de szerencsére a ház üres volt, személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A balkányi önkéntes tűzoltók nov. 17-én Balkányra, a Damjanich útra kaptak riasztást kéménytűzhöz, ahol az egység 4 fővel segítette a szakolyi és az adonyi tűzoltók munkáját. A kéményből távolították el a lerakódást és a lakást kellett szellőztetni. Személyi sérülés nem történt.

Tolna megye

Szén-monoxid szivárgott egy családi házban csütörtök este a Tolna megyei Pálfán. A simontornyai önkéntes tűzoltók érkeztek ki elsőként a helyszínre, akik a cserépkályha közelében kimutatták a mérgező gázt. Az épületben a kályha mellett egy kandallóval is fűtöttek, amikor jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A sárbogárdi hivatásos tűzoltókkal közösen átszellőztették a lakóházat. A katasztrófavédelem kéményseprőt hívott az épülethez. Személyi sérülés nem történt.

A fotók a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.