Beavatkozások 2020. okt. 19–25.
2020. október 28. 08:29
A múlt heti beavatkozásokból összeállított válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Egy személygépkocsi és egy mezőgazdasági vontató ütközött össze Mélykúton, a Nagy utca és a Rákóczi utca kereszteződésénél okt. 21-én este. A balesetben egy ember megsérült. A mélykúti önkéntes és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók áramtalanították az autót, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Szalkszentmárton Homokpusztán az egyik nyaraló udvarán hulladékot égettek. A helyszínre a Szalk ÖTE, a Kunszentmiklós ÖTP és a rendőrség érkezett ki. Az esetet egy előre szerelt sugárral és kéziszerszámokkal felszámolták.

Baranya megye

A szentlőrinci önkéntes tűzoltókat műszaki mentéshez riasztották október 23-án 19 óra előtt pár perccel. Az sms-ben érkező közlemény szerint az Erzsébet utcában a vasúti sorompó előtt egy személyautó ráfutott az előtte haladó mezőgazdasági járműre. Az ütközés következtében roncsolódott a személyautó eleje, kinyíltak a légzsákok, megvédve a gépjárművezetőt. Az önkéntesek a hivatásos és a szabadszentkirályi tűzoltók előtt érkezett a helyszínre, ahol a felderítéssel egy időben áramtalanította a sérült személyautót, tűzoltó készüléket helyezett készenlétbe és terelőkúpokkal zárta le a beavatkozási területet. Szerencsére személyi sérülés nem történt, ezt erősítette meg a helyszínre kért mentőorvos is. Az ütközés során a mezőgazdasági jármű is mozgásképtelenné vált, de az önkéntesek a tűzoltóautójukkal egy drótkötél segítségével ezt a problémát is kreatívan megoldották.

Fejér megye

Teljes terjedelmében égett egy családi ház tetőszerkezete október 27-én reggel Pázmándon. A helyi önkéntes tűzoltók érkeztek ki elsőként, akik gyors beavatkozásukkal megakadályozták, hogy a lángok átterjedjenek a házzal egybeépített kazánhelyiségre és garázsra. A székesfehérvári tűzoltók az égő konyhából egy propánbutángáz-palackot vittek ki, egy másikat pedig a tűzzel nem érintett garázsban találtak meg. A Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a hivatásos és az önkéntes tűzoltók a tetőszerkezet cserépfedését visszabontották, a részben elégett, balesetveszélyes gerendákat eltávolították, és a mélyebben beizzott részek oltása érdekében a földszinti helyiségek mennyezetét megbontották. A tűzben a tetőszerkezet és a tetőtéri helyiségek megsemmisültek, a földszinten több helyen a födém átszakadt, a falak erősen kormozódtak. A tűz keletkezésekor az épületben egy lány tartózkodott, akit a – tüzet is észlelő – munkába tartó emberek az utcafronti ablakon keresztül mentettek ki az épületből. Személyi sérülés nem történt. /Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, Fejér MKI/

Árokba csúszott egy személyautó október 25-én kora este Gánt közelében. A baleset után elsőként a csákvári önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség

Komárom-Esztergom megye

Berendezési tárgyak és ruhanemű égett okt. 20-án délután egy neszmélyi családi házban. A komáromi hivatásos és dunaalmási önkéntes tűzoltók áramtalanították a házat, három gázpalackot kivittek az épületből, majd körülhatárolták és eloltották a tüzet. Egy embert a mentőszolgálat látott el.

Pest megye

Kigyulladt egy kilenc négyzetméteres melléképület okt. 20-án, a kora esti órákban Dömsödön, a Holló utcában. A tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók oltani kezdték a lángokat, ezzel megakadályozták a tűz továbbterjedését. A dömsödi önkéntes és a ráckevei önkormányzati tűzoltók a még izzó, lángoló részeket eloltották, majd átvizsgálták az épületet.

Tolna megye

A bátaszéki önkormányzati tűzoltók okt. 19-én kaptak riasztást tűzesethez, ahová a szekszárdi hivatásosokkal együtt érkeztek. Valószínűleg a kazánból kicsapódó szikra okozta a tüzet.

Vas megye

Egy lakóház pincéjében keletkezett tűz Kondorfán, az Alvég úton okt. 21-én délelőtt. A körmendi hivatásos, valamint a kondorfai és őriszentpéteri önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. A tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos áramtalanította a házat. Az egységek vízzel megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat, valamint eltávolították a pincében lévő éghető anyagot. Nem sérült meg senki.

A fotók a beavatkozást végző ÖTE tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt máshogy jeleztük.