Beavatkozások 2020. okt. 5–11.
2020. október 14. 13:55
Heti körképünk az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozásairól.

Fejér megye

Négy személygépkocsi ütközött össze szerdán, a kora reggeli órákban a 7-es főút 28-as kilométerénél, Martonvásár közelében. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba csapódott, az oldalára borult, a sofőrje a roncsba szorult. A martonvásári önkéntes tűzoltók és az érdi hivatásos tűzoltók a balesetet szenvedett embert feszítővágó segítségével kiszabadították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A roncsból kiemelt ember életét már nem lehetett megmenteni. A balesetben egy másik ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták.

Árokpartra sodródott és felborult egy személygépkocsi okt. 8-án este a Fejér megyei Etyek és Alcsútdoboz között. A tetejére fordult autóban négyen ültek, mindannyian ki tudtak szállni a járműből. A balesethez elsőként az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik a bicskei önkormányzati tűzoltókkal áramtalanították a járművet. A sofőrt és három utasát a mentők könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Győr-Moson-Sopron megye

Csütörtökön kora este a győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltókat Győrszemerére, a Közép utcába riasztották, ahol egy kaszálást végző traktor elvágott egy gázvezetéket. A vezetéket a tűzoltók elszorították, valamint biztosították a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig.

Komárom-Esztergom megye

Kigyulladt egy parasztház pénteken, kora reggel, Rédén. A lángoló lakóházhoz a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, Kisbér, Pannonhalma, Győr, Pápa hivatásos tűzoltói, valamint Réde önkéntes tűzoltó egyesülete vonult. Az egységek kiérkezésekor a mintegy kilencven négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetének nagy része lángolt. Egy embert a tatabányai kórházba szállítottak. A tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával megfékezték a lángokat.

Pest megye

Négy személygépkocsi ütközött össze kedden reggel Fót és Csomád között. A balesetben egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A fóti önkéntes és a fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Személygépkocsik ütköztek össze szerda délután az M2-es autóút 41-es kilométerénél, Kosd közelében. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba csapódott, a sofőrje a roncsba szorult. A váci önkéntes tűzoltók és a váci hivatásos tűzoltók a járműbe szorult embert kiszabadították a roncsból, majd áramtalanították és átvizsgálták a kocsikat. A roncsból kimentett ember a helyszínen meghalt, a másik autóban ketten utaztak, mindketten súlyos érüléseket szenvedtek. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt lezárták.

Somogy megye

Karambolozott két személyautó Nagyatád és Lábod között okt. 8-án délután. A nagyatádi hivatásos és a lábodi önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat, amelyek az ütközés erejétől az árokba csapódtak. Az autókban hárman utaztak, az egyik sofőr könnyebben megsérült a balesetben, őt a mentők kórházba szállították.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Gázvezetéket vágott el egy munkagép csütörtökön Tyukodon. Az Árpád úti esethez a csengeri önkormányzati és a tyukodi önkéntes tűzoltók vonultak. Ötven méter sugarú körben biztonsági övezetet jelöltek ki, nyolc ember ideiglenesen elhagyta a környező lakóházakat. Az egységek áramtalanították a munkagépet, minimálisra csökkentették a gázszivárgást, majd biztosították a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig. A katasztrófavédelem iparbiztonsági helyszíni szemlét végzett. A megrongált gázvezeték helyreállítása után a lakók visszatérhettek ingatlanukba.

Tolna megye

A hétvégi csapadék és erős szél miatt három alkalommal is vonulnia kellett a gyönki önkéntesek tűzoltóknak. Először Gyönk határában Szárazd felé dőlt ki egy fa, majd, Miszla, Bikádi utca és végül Udvari, ahol villamoskábel is veszélybe került. A szekszárdi emelőkosaras egység segítsége is kellett.

Vas megye

Október 9-én reggel érkezett a riasztás, mely szerint Ostffyasszonyfán egy lakóház gyulladt ki. A helyszínre a sárvári és pápai hivatásos tűzoltók és a csöngei önkéntes tűzoltók érkeztek, és együtt fojtották el a lángokat.