Az MTSZ elnökei: Csereklei László

elnök: 1990–1992

A rendszerváltással együtt sok más dolog is megváltozott, többek között félregördült az akadály az országos tűzoltó szövetség megalakítása – jobban mondva újraalakítása elől.

A konszenzus értelmében az alapító küldöttgyűlésre minden megyei szövetség hat küldöttet delegálhatott, akik teljes szavazati joggal rendelkeztek, és akik tisztségviselésre is választhatók voltak. A küldöttek, érdeklődők és meghívottak, közel háromszázan, a balatonfüredi Füred szálló kongresszusi termében gyűltek össze 1990. október 21-én. Az előkészítő bizottság részéről Gulyás László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A megalakulást előkészítő bizottságnak azonban nem volt könnyű dolga. A változás, a rendszerváltás bizonytalan időszakában még csak kialakulófélben volt az új rend. Hiányosnak bizonyultak például a megalakulás előtt álló szövetség működését alapvetően befolyásoló jogszabályi keretek. Ahogyan az ülést megnyitó dr. Horváth Balázs belügyminiszter fogalmazott beszédében:

„Azért is nehéz a dolga e szövetségnek, mert annyira újat, annyira mást, az elmúlt évtizedekben az emberek fejéből kitörölt gondolkodásmódot, viselkedésformát hoz vissza, amely még sok akadályba ütközik.”

A sorsfordító döntés azonban végül mégis elérkezett: a közgyűlés kimondta a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakulását, a szövetség elnökének pedig Csereklei Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnökét választották meg.

Az MTSZ első elnöksége – vélhetően azért, mert az útkeresés jellemezte munkáját – nem járt sikerrel az önkéntesek ügyének előremozdításában, illetve az alapszabály kidolgozása is megrekedt. Két eredménytelen tanácskozás – 1991 novemberében és 1992 márciusában – után végül 1992 júniusában ismét összeült a szövetség választmánya.

A választmány a viták és további egyeztetések helyett inkább az előrelépésre koncentrált: döntésük értelmében egy olyan intéző bizottság alakult, amely egy új alapszabály-tervezet kidolgozását, illetve egy elnökségi jelölti lista felállítását kapta feladatul. Csereklei László helyét az MTSZ elnöki posztján végül dr. Jókai Oszkár vette át, aki négy évig vezette a szövetséget.