150 éves az MTSZ

Százötven éve, 1870-ben alakult meg a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, a jelenlegi Magyar Tűzoltó Szövetség közvetlen jogelődje. Másfél évszázad történelem: nem csupán a tűzoltóké – legyen szó akár önkéntes, akár önkormányzati, akár létesítményi tűzoltókról –, hanem egész Magyarországé. Nincs mit csodálkozni ezen: a szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel.

A jubileumi év részeként a Magyar Tűzoltó Szövetség 2020-ban kiadványokkal, programokkal emlékezik meg az eddig munkáról, a dicső múltról, melyekről honlapunkon számolunk be.

Bízom benne, hogy Ön, tisztelt Olvasó, figyelemre érdemesnek találja történetünket.

Budapest, 2020. február 1.

Dobson Tibor
tűzoltó dandártábornok
elnök
Magyar Tűzoltó Szövetség

Jubileumi év – események, kiadványok

Az eseményeket/kiadványokat kronológiai sorrendben, az esemény/kiadás dátuma szerint töltjük fel.

Monográfia a Magyar Tűzoltó Szövetség történetéről
A Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából készült történelmi monográfia elsődleges célja, hogy mindenkihez közel hozza a tűzoltás hazai történetét, és megmutassa: ez egyúttal hazánk története is. A szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel. Az MTSZ tagjai, tisztségviselői a magyar történelem viharainak részesei, elszenvedői és alakítói voltak.

A könyv aloldalához (ahol a könyv letölthető pdf változatban) kattintson ide, vagy a könyv borítójára.

A könyv megvalósulását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

Megjelenés: 2020. január

Emléktábla-avatás
Az MTSZ 2020. február 1-jén 11 órakor, az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél – a Budapesten megalakított, első hivatásos tűzoltóság egykori épületének közelében – emléktáblát avatott gróf Széchenyi Ödön tiszteletére.

Az avatásról készült beszámolónk olvasásához kattintson ide, vagy a balra látható fotóra.

A rendezvény  megvalósításának támogatói: Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága.

2020. február 1.

Emlékbélyeg
A Magyar Posta hazánk egyik kiemelkedő eseményeként értékelte a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakításának 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból – a szövetség elnökével történt egyeztetéseket követően – 2020. május 9-én kétféle címletben emlékbélyeget ad ki.

Az ezzel kapcsolatos hír ide, vagy a balra látható fotóra kattintva olvasható.

2020

2020. június 5–7-én Pápán, a Petőfi Sándor Gimnáziumban Országos Tematikus Bélyegkiállítás és Bélyegnap lesz, ahol az MTSZ a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségével együttműködve tűzoltó bélyeggyűjtők kiállítását szervez, 30 keretoldalon.

Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége

2020. jún. 5–7.

Emlékérmék
A Magyar Nemzeti Bank 2020-ban a Magyar Tűzoltó Szövetség alapításának 150. évfordulója alkalmából két, Holló István tervező keze munkáját dícsérő emlékérmet ad ki, 10 ezer és kétezer forint értékben, valamint egy 50 forint értékű, hagyományos pénzforgalmi érmet.

Az ezzel kapcsolatos hír ide, vagy a balra látható fotóra kattintva olvasható.

2020
Látogatás Törökországban
2020. március 24-én delegáció utazik Isztambulba, hogy tisztelegjen az MOTSZ alapítójának és első elnökének, gróf Széchenyi Ödönnek a sírjánál, valamint hogy emléktáblát avasson a török tűzoltó múzeumnál.

1874-ben a török szultán Gróf Széchenyi Ödönre bízta a török tűzoltóság megszervezését. A Gróf tűzoltólaktanyát és gyakorlóteret építtetett, s az évekig tartó munka annyira lefoglalta, hogy végül Konstantinápolyban maradt.
Az egymást váltó török szultánok megbecsülték, több kitüntetést, magas rangot kapott. 1878-ban Abdul Hamid szultán török császári ezredessé, 1880-ban pasává nevezte ki. 1899-ben a legnagyobb török kitüntetést, az Ozmanie-rend nagyszalagját adományozták számára.
Gróf Széchenyi Ödön 1922. március 24-én hunyt el Isztambulban, nyolcvankét éves korában. Temetése a szultán képviselőinek részvételével török-magyar temetés, valamint katonai és tűzoltó megemlékezés is volt egyben a császári pasa és magyar gróf végrendelete szerint.

márc. 24.

Ünnepi állománygyűlés és megemlékezés az Országházban
A Magyar Tűzoltó Szövetség az Országházban –más esemény miatt az előzetesen tervezettől eltérőn - 2020. május 09-én tartja ünnepélyes megemlékezését az Országos Tűzoltó Nap és megalakulásunk 150 éves évfordulója alkalmából. A rendezvény fővédnök Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az esemény alkalmából az elismerésben részesülők (kb. 70 fő) átveszik a Gróf Széchenyi Ödön emlékplaketteket és a Szent Flórián emlékérmeket.

máj. 9.

X. Országos Hagyományos És Ifjúsági Tűzoltó Verseny
Debrecenben, az Oláh Gábor utcai Sportcentrumban

júl. 3–5.
III. Kárpát – medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó
A Kodály köröndtől a Hősök teréig összesen 15 határon túli és hazai önkéntes tűzoltózenekar zenés felvonulását követhetik végig a budapestiek és az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények miatt Magyarországra látogató külföldi vendégek. A zenekarok bemutatkoznak egy gálaműsorban a Hősök terén felállított színpadon.

aug. 21–23.
Ünnepi  kibővített elnökségi ülés
A Magyar Tűzoltó Szövetség kibővített, ünnepi ülése, amely a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon zajlik (Bp., VIII. kerület, Dologház u. 1–3.). Az esemény után állófogadás következik, majd az elnökség koszorút helyez el a február 1-jén felavatott emléktáblánál.

dec. 5.