Hírek

Tűzveszély: ne dobjuk ki az akkus készülékeket
2024. március 14. 13:13
Rendkívül fontos, hogy azokat a használt, elromlott, hibás készülékeket, amelyekben akkumulátor található, ne a kommunális hulladéktárolóba dobjuk. A szeméttelepekre érve ezekből ugyanis rengeteg potenciális veszélyforrás keletkezik, amelyeket megtalálni szinte lehetetlen.

Ahogyan a CTIF összeállításában is lehetett olvasni, egy év alatt két jelentős méretű lítiumion-akkumulátor-tűz keletkezett Franciaországban. Mindkét tűznél közel száz tűzoltó küzdött a lángokkal. A probléma nem kizárólag az akkumulátor-újrahasznosító telepeket érinti: mivel a kommunális hulladékba rengeteg elektromos eszköz kerül, amiből nem távolították el az akkukat, a tűzveszély gyakorlatilag minden hulladéktelepen adott lehet. 

 

A probléma: a használt akkuk tűzveszélyessége

A tűzveszély nem csak azokat az üzemeket érinti, amelyek profilja kifejezetten az akkuk újrahasznosítása. A kommunális hulladékot kezelő telepeken több száz tonna szemétben bújnak meg elszórva apró, száz-kétszáz grammos akkumulátorok, amelyek bármikor kigyulladhatnak. Az ilyen akkuk a nem megfelelően kidobott hulladék miatt lehetnek ott: elromlott elektromos eszközök végzik a kommunális hulladékban (amely eleve szabálytalan), ezekből ráadásul nem távolítják el az akkumulátort (ami még szabálytalanabb).

Egy végfelhasználó számára az akku eltávolítása sok esetben nem is opció, hiszen beépített akkuról van szó, így a legtöbb, amit tehetünk, az elektromos hulladék megfelelő kezelése (ti. nem a kommunális hulladékkal történő keverése). A probléma ugyanis elsősorban azzal keletkezik, hogy a sérül lítiumion-akkumulátorok több száz tonnányi hulladékhalmokban történő megtalálása szó szerint lehetetlen feladat – így nem marad más, mint különféle óvintézkedések megtétele (hőkamerák, oltórendszerek a hulladékudvarokban), amelyek azonban nem oldják meg a problémát.

 

Miért veszélyesek a lítiumion-akkumulátorok?

Figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő anyagainkban sokszor, sok helyen leírtuk (és még le is fogjuk írni): a lítiumion-akkumulátorokkal kapcsolatban a legnagyobb veszélyt a hőmegfutás (thermal runaway) jelenti. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy mechanikai sérülés, túlmelegedés, belső zárlat hatására egy rendkívül gyorsan lezajló láncreakció fut le az akkumulátorban. Ennek során a gáz halmazállapotú elektrolit komponensek (a gyúlékony gázok) általában nyomás alatt távoznak az akkumulátorcellákból; ez egyrészt mérgező, másrészt tűz- és robbanásveszélyes is.

Gyakorlati szempontból ez gyors és heves füst- és lángképződéssel, robbanásszerű villanásokkal jár – ahogyan az az alábbi videós gyűjtésben is jól látszik:

Minden elektromos készüléket adjunk le inkább a helyi hulladékgyűjtő udvarban (tehát közvetlenül ott!), vagy nagyobb, elektronikai eszközöket árusító helyeken.

 

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta