Hírek

Napelemek elhelyezése lapostetőn
2024. január 31. 08:05
A lapostetőn elhelyezett napelemes rendszereket a teljesítménymaximalizálás érdekében sokszor olyan sűrűn helyezik el, hogy az a tűzoltói beavatkozást és a tetőn elhelyezett egyéb biztonsági berendezések működését akadályozza. Ennek elkerülése érdekében több előírás született, amely a tűzoltás tervezésében is segítséget adhat.

Tűzoltói beavatkozást segítő kialakítások – példa

Tűzterjedést gátló kialakítás és távolságok

A tetőn elhelyezkedő napelemekre vonatkozóan a tűz terjedésének megakadályozása érdekében a kialakított tűzterjedés elleni gát akkor megfelelő, ha környezetében 2,5 m távolságon belül nem helyezkednek el a tűzterjedés szempontjából kockázatot hordozó műszaki megoldások (pl. napelemek).

A tetőn elhelyezkedő napelemekre közelebb kerülhetnek a tűzterjedés elleni gáthoz, ha a tűzterjedés elleni gát magassága 30 cm-el meghaladja azok legfelső magasságát.

A hő- és füstelvezető szerkezetek működésének biztosítása

A hő- és füstelvezető kupolák nyitása és a szerelési hozzáférhetőség biztosítása érdekében a napelemektől mért távolságokat tervezéskor és kivitelezéskor össze kell hangolni a megadott nyitási szélességgel.

A hő- és füstelvezető kupolák és a légcsatornák nyílásának távolsága a tetőszerkezeten elhelyezett egyéb berendezésektől, szerkezetektől (pl. klímaberendezések, napkollektorok, reklámtáblák stb.), mint akadályoktól:

  • az akadály 8 m-es magasságáig legalább ezen berendezések, szerkezetek magassága,
  • az akadály 8 m feletti magassága esetén elegendő a 8 méter távolság megtartása.

 

A hő- és füstelvezető kupolák nyitása és a szerelési hozzáférhetőség érdekében

  • Olyan napelemnél, amelynek legmagasabb pontja a hő- és füstelvezető szerkezet vízszigetelés síkjától mért lábazati magasságát nem haladja meg, a füstelvezető szerkezetek körül min. 2 m távolság, és a nyitási oldalon a nyílószárny nyitásszélessége plusz 0,5 m.
  • Ha a napelem legmagasabb pontja a hő- és füstelvezető szerkezet vízszigetelés síkjától mért lábazati magasságát meghaladja, a füstelvezető szerkezetek körül min. 5 m a tervezési távolság.

 

 

 

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta