Hírek

Tűzoltó gépjárműfecskendő Böhönyéről Gyimesközéplokra
2015. március 10. 11:07
Nemcsak gépjármű, hanem felszerelések és a melléjük párosuló oktatás is segítse a Kárpát medencei tűzoltó együttműködést. Ennek jegyében – sokak összefogásának eredményeként – zajlott egy hétvége Gyimesközéplokon, segítve a helyiek erőfeszítéseit.

Gyimesközéplok közel negyven kilométerre fekszik Csíkszeredától, ahol a legközelebbi hivatásos tűzoltók szolgálnak, ezért fontosnak tartották a helybeliek, hogy önkéntes tűzoltóként szolgálják a környék biztonságát. Ebben segít a közelmúltban átadott gépjárműfecskendő és az ehhez kapcsolódó képzés.

A Rába fecskendő kalandos útját a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság, a Böhönyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Budapesti Tűzoltó Szövetség tette lehetővé. Ennek eredményeként az erdélyi Gyimesközéplokon folytatja a szolgálatot a böhönyei Rába tűzoltó gépjárműfecskendő. 

A Magyar Tűzoltó Szövetség által átadott egyéni védőfelszerelések (sisak, kámzsa, csizma és bevetési kabát), valamint szakfelszerelések (tömlők, osztók, sugárcsövek, állványcső) franciaországi Mulhouse-ból a gyimesközéploki célba juttatásában Egyházi Endre (Császár ÖTE, Komárom-Esztergom megye) szerzett elévülhetetlen érdemeket; míg a légzőkészülékeket a Budapesti és a Pest Megyei Tűzoltó Szövetségek biztosították. Az ezer kilométeres táv megtételéért Bodnár Ferencnek (Pilisszentiván ÖTE elnöke) tartozunk köszönettel. 

Mindezek mellett a Magyar Tűzoltószövetség közbenjárásával előre egyeztetve 2 napos képzés megtartására is sor került.

A kétnapos képzést Róth Zoltán tű. szds. (Kaposvár HTP parancsnok), Mencseli Imre (Böhönye ÖT parancsnoka), Tóth Róbert tű. zls. (Marcali KVK), Garai Zoltán tű.zls. (Marcali HTP) és Kelemen Zsolt (Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke) tartották.

A székelyföldi önkéntes tűzoltóhálózat kiépítésében nyújtott kiemelkedő tevékenységéért a két somogyi tűzoltóparancsnok, illetve a két Marcali Hivatásos tűzoltó a Magyar Tűzoltó Szövetségtől emléklapot vehetett át a fecskendő ünnepélyes átadásán, ahol a Rábát az egyházak képviselői is megáldották.

Gyimesközéplok és 25 kilométeres körzetében élők segítségére már két gépjárművel vonulhatnak az önkéntes tűzoltók.