Önkéntesek (is) védik a Balatont
2020. január 13. 13:56
Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének (BFT KT) elnöke, valamint Schmidt Jenő, Tab város polgármestere részvételével 2020. január 10-én, a Tabi Önkormányzati Önkéntes Tűzoltóság laktanyájában zajlott a BFT–MTSZ együttműködés újabb állomásáról, valamint az MTSZ 150 éves évfordulójáról szóló sajtótájékoztató.

BFT–MTSZ együttműködés

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a 150 éves Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) együttműködése folytán tovább erősödhet a Balaton térségének köz- és vagyonbiztonsága, a környezeti értékek figyelembevételével. Az önkéntes tűzoltók jelenleg megkerülhetetlen munkát nyújtanak a tűzvédelem során; a két szervezet ezért szakmai iránymutatást ad ki, amelynek segítségével egészségügyi és környezetvédelmi szempontok is érvényesülhetnek a bevetésekben.

Az együttműködés alapja, hogy a Balaton térségében – ahogy az ország egész területén is – az önkéntes tűzoltók munkája megkerülhetetlen, ami a katasztrófavédelmet illeti. A Magyar Tűzoltó Szövetség szakértői ezért – a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával és iránymutatásával – olyan szakmai anyagokat állítottak össze az önkéntes tűzoltók számára, amely megismerteti őket a tűzoltói beavatkozás környezetvédelmi hatásaival, és egészségügyi információkkal.

A cél, hogy az önkéntes tűzoltók három témakörben legyenek „kiképezve”:

• a Balaton térségére jellemző időjárási veszélyhelyzetek (vihar, hőhullámok, magas vízállás stb.);
  • a Balaton térségére jellemző környezetvédelmi ismeretek, különös tekintettel arra, hogy az egyes beavatkozások (pl. gépjárműtüzek oltása) során mit lehet tenni a környezeti károk minimalizálása érdekében;
  • egészségügyi alapismeretek, különös tekintettel az elsősegélynyújtásra.

A tervek szerint az együttműködés a jövőben további állomásokkal, anyagokkal folytatódik majd.

Az elméletorinetált fejlesztésen túl az eszközállomány fejlesztésére is sor került:

• A BM OKF és az MTSZ pályázatán a Balaton-térségi önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 34 millió forint értékben nyertek támogatást: működési költségre, szertárépítésre, védőeszköz, védőruha, tűzoltó-technikai eszköz, szakfelszerelés és kéziszerszámok beszerzésére, de kisebb részben oktatásra és szakmai vizsgákra is.
  • Az önkéntes szervezetek felszereltsége a KEHOP pályázatból támogatásként kapott zagyszivattyúkkal, aggregátorokkal, valamint két VW Amarok terepjáróval bővült.
  • Az önkormányzati tűzoltóságok szivattyúkkal, védőruhákkal gazdagodtak.

A 150 éves MTSZ

A Magyar Tűzoltó Szövetség az idén ünnepli fennállásának 150. jubileumát. Az ennek tiszteletére rendezett jubileumi emlékév számos nagyszabású esemény tartogat:

• Emléktábla-avatás a Budapesten megalakított első hivatásos tűzoltóság egykori épületének közelében, a Március 15-e téren;
  • tisztelgés a magyar tűzoltás legendás alakja, Gróf Széchenyi Ödön sírjánál és emléktábla avatás a török tűzoltó múzeumnál Isztambulban,
  • ünnepi állománygyűlés és megemlékezés az Országházban,
  • Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó, melynek létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Az MTSZ százötven évéről átfogó történelmi monográfia is készült Budapest Főváros Önkormányzata anyagi támogatásával, amelyet Dobson Tibor tű. ddtbk. az eseményen mutatott be a sajtó képviselőinek.

Sajtómegjelenések

Az eseményen az alábbi sajtómegjelenések születtek:

Hír TV riport

Keszthelyi TV riport