Hírek

Összefogás 2019 gyakorlat
2019. október 24. 12:54
„Összefogás 2019” címmel komplex, magyar-szlovén-osztrák nemzetközi gyakorlat zajlott október 19-én a hármashatárnál, amin önkéntes tűzoltók is részt vettek.

A magyar-szlovén-osztrák nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési és honvédelmi gyakorlatra valamint a Körmendi Járási Rábavölgye, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár és a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoportok újraminősítő gyakorlatára került sor október 19-én a hármashatár közelében. A gyakorlat kétszázötven fő részvételével zajlott, ahol szlovén, osztrák és magyar tűzoltók, járási mentőcsoportok tagjai, vízügyi szakemberek valamint területvédelmi tartalékos honvédek mutatták meg a határokon átnyúló káresemények felszámolásánál tanúsított összefogásukat, hatékonyságukat, tettrekészségüket és azt, hogy milyen gyorsan, a legkisebb kár keletkezése mellett tudták felszámolni a károkat.

A komplex kárfelszámolási gyakorlat célja az együttműködési képesség gyakorlása volt, melynél a szlovén, osztrák, magyar erők tűzoltási, műszaki mentési és lakosságvédelmi feladatokat, közösen hajtottak végre, együttműködve a társ-és közreműködő szervezetekkel.

A gyakorlaton eltűnt személyek kutatási, árvíz elleni védekezési, műszaki mentési, tűzoltási és lakosságvédelmi feladatokkal is meg kellett birkózniuk a résztvevőknek, mindezt kilenc különböző helyszínen.

A kijelölt honvédségi állomány ellenőrző-áteresztő pontokat telepített és üzemeltetett Szakonyfalu és Alsószölnök településeken, illetve járőr tevékenységet folytatott Felsőszölnök közelében. Közben patakba csúszott autóból embereket kellett menteni, patak medret tisztítottak, ideiglenes farönkhidat építettek, frontális ütközés miatt járművekbe szorult embereket kiszabadítását, kétszintes épületben tűzoltást kellett végezni. Mindezt azért, mert a szimuláció szerint Vas megye területén az időjárási körülmények miatt több településen viharkárok keletkeztek valamint az elhúzódó védekezési munkálatok okán a védekezési terület megvilágítása és a védekező állomány pihentetése vált szükségessé a kárterület közelében.

A tömeges események kezelésének irányítását Helyszíni Operatív Törzs végezte Szakonyfaluban, melyhez a Kritikus Infrastruktúra-védelmi Bevetési Egység gépjárműve települt ki mobil vezetési pontként. A nagy számban előforduló káresemények miatt a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó erők rendkívül leterheltek voltak, ezért a káreseményenként – súlyosságuknak megfelelően – a beavatkozó egységeket több helyszínre kellett irányítani.

A kárelhárítási feladatok után együttműködési megállapodás aláírására is sor került a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Nyugat Offroad Egyesület között.

Fotó: Egyed László tű. alezredes Vas MKI