Jubileumi tűzoltó találkozó Szombathelyen
2019. október 09. 09:03
Az összetartás ereje vonzotta a hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltókat az V. Vas Megyei Tűzoltó Találkozóra, amelyet október 5-én tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szombathely főterén.

Ötszáz tűzoltó negyven tűzoltó gépjárműfecskendő gyűlt össze immár hagyományosan a szombathelyi Fő téren, hogy összetartozásukat ünnepeljék. A téren való felsorakozást követően a megnyitóra került sor, amelyet megelőzően Szombathely Város Fúvószenekara adott térzenei koncertet.

A megnyitón beszédet mondott Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A találkozón a történelmi egyházak képviselői felszentelték és megáldották a tűzoltók védőszentjeként ismert Szent Flórián szobrot, majd a résztvevők is átvehettek egy-egy kicsinyített másolatot Dr. Bognár Balázs tű. ezredes igazgatótól, Császár István helynöktől és Kovács Andrástól, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnökétől.

Az ünnepi menet ezt követően a Sarlós Boldogasszony- Székesegyházba ment, ahol elhelyezték a megáldott, felszentelt Szent Flórián szobrot. Közben a téren megkezdődtek a tűzoltók által szervezett programok. Többek között lehetősége nyílt a rendezvényre kilátogatóknak, hogy légzőkészülék használatával próbálják ki a füstsátrat. Így átélhették mindazt, amit egy tűzoltó egy füsttel telítődött épületrészben, korlátozott látási viszonyok mellett. Bemutatásra került a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak az idei évben átadott új vízszállító járműve is, amely nagy segítségére van a tűzoltóknak a megye tűzvédelmében. A feszítő-vágó berendezések használatát is meg lehetett tekinteni.

A szervezők a gyermekeknek is bőven kedveskedtek programmal, ugyanis idén is több kis tűzoltó avatására került sor, akik sikeresen teljesítették a kis tűzoltó próbatételt, majd közös fogadalmat tettek. A celldömölki önkormányzati tűzoltók kötélpályát állítottak fel a Fő téren, amely kedvelt programként mutatkozott kicsik és nagyok körében egyaránt. Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője kutyás bemutatót tartott. A színes programokat idén is a tűzoltó gépjárműfecskendők elvonulása zárta.

Fotó: Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI