Hírek

Beavatkozások 2019. máj. 6–12.
2019. május 14. 09:48
A múlt hét eseményeit – legalábbis ami a hét végét illeti – az időjárás is alakította. Heti körképünket tesszük közzé.

Bács-Kiskun megye

Kedden éjszaka Kiskőrösön a Kilián utcában lakóház melléképülete égett. A tulajdonost füstmérgezéssel kórházba szállították a mentők, az anyagi kár jelentős. A tüzet a kiskőrösi önkéntes tűzoltók, valamint a kiskőrösi és halasi hivatásos tűzoltók oltották el.

Fotó: Kiskőrös ÖTE / Facebook

 

Fejér megye

Tűz keletkezett egy hétszáz négyzetméteres szerelőműhelyben május 7-én este Baracson. A Kossuth Lajos utcában a műhely a lemezfallal leválasztott, körülbelül kétszázötven négyzetméteres részében egy traktor, egy kisbusz, rakodógépek, egyéb berendezési tárgyak és szerszámok égtek. A lángokat a dunaújvárosi, a solti és a paksi hivatásos, valamint a baracsi önkéntes tűzoltók több víz- és habsugárral fékezték meg. Az épületből egy oxigén-, egy szén-dioxid- és egy disszugáz-palackot vittek ki. A tűz keletkezési okát, körülményeit a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja.

Fotó: Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Győr-Moson-Sopron megye

Hidegségen május 12-én egy nádtetős családi ház tetőszerkezete gyulladt ki, amelyhez először a Hegykő Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai értek ki. A kiérkezéskor légzőkészülékkel biztosítva osztott sugár szerelésébe kezdtek, és kézi szerszámokkal megkezdték az oltást. A szintén a helyszínre érkező Nagycenk ÖTE, valamint a soproni, kapuvári hivatásos tűzoltók és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat erőfeszítéseinek köszönhetően a tüzet sikerült megfékezni, hogy az más lakóépületet ne veszélyeztessen.

Fotó: Hegykő ÖTE / Facebook

 

Komárom-Esztergom megye

Árokásás közben szakított el egy gázvezetéket egy munkagép péntek délután Várgesztesen. A tatabányai hivatásos és a vértessomlói önkéntes tűzoltók a kiérkezést követően biztosították a helyszínt. A gázszolgáltató szakemberei kiszakaszolták a vezetéket, majd átvették a helyszínt. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Kovács Róbert tű. zls.-Tatabánya HTP

 

 

Pest megye

Kigyulladt egy személyautó május 6-án este Csévharaszton, a Petőfi Sándor utcában. A tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes egészében égett, személyi sérülés nem történt. A monori hivatásos és a nyáregyházi önkéntes tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Fotó: PMKI Monor HTP

 

Somogy megye

Kisebb-nagyobb fákat csavart ki a szél és ágakat szakított le megyeszerte vasárnap éjszaka, ami miatt hétfőre átnyúló beavatkozások zajlottak. Somogyszob és Szenta között, valamint Bonnyánál is a vasúti sínekre dőlt fa, amelyet rövid idő alatt eltávolítottak a tűzoltók. Négy esetben villanyvezetékről kellett eltávolítani az egységeknek a leszakadt faágakat az áramszolgáltató munkatársainak segítségével. Babócsától, Balatonkeresztúrig, Csurgótól Siófokig számos esetben forgalmi akadályt képezett az úttestre borult fa, amelyet rövid idő alatt felszámoltak hol a helyi önkéntes, másutt az önkormányzati és a hivatásos tűzoltók. Siófokon a feketefenyő állományt ritkította meg a szél a Május 1. utcában, munkát adva ezzel az éjjeli órákban a tűzoltóknak.

Fotó: Siófok HTP

 

Tolna megye

Egy nagyjából négymázsás szarvasmarhával ütközött egy személygépkocsi május 8-án este a 61-es főút Tolna megyei szakaszán. A Tolnanémedi közelében történt balesetben az autó az út menti árokban állt meg. A sofőr és utasa ki tudott szállni a járműből, őket a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók áramtalanították és kivontatták az árokból a gépkocsit. A jószág elpusztult a balesetben.

Fotó: Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Zala megye

Vasárnap és hétfő hajnalban a viharos, olykor 70-80 kilométeres szél az egész megyében tizenhét tűzoltói beavatkozást generált. A tűzoltókat utakra, villanyvezetékekre, melléképületekre, járműre és vasúti felsővezetékekre dőlt fák eltávolításához riasztották a legtöbb esetben. A zalaegerszegi, lenti, nagykanizsai, keszthelyi hivatásos és gelsei és murakeresztúri önkéntes tűzoltók minden esetben benzinmotoros láncfűrésszel eltávolították az akadályokat képező növényeket. Az estek során személyi sérülés nem történt.

Fotó: Keszthely HTP