Beavatkozások 2019. ápr. 1–7.
2019. április 11. 11:09
A múlt hét legnagyobb eseménye az a Fonyódnál, mintegy száz hektáron pusztító nádastűz volt, amely a becslések szerint 300 hektárt érintett, és amelynél három önkéntes, és egy önkormányzati tűzoltó egység tagjai is jelen voltak.

Pest megye

Két autó ütközött össze a Tóalmás-Tápiószecső közötti 31106. sz. úton 2019. április 6-án. A műszaki mentéshez a Tóalmás ÖTE önkéntesei vonultak ki.

Fotó: Tóalmás ÖTE / Facebook

Vas megye

Két hektáros területen égett a száraz fű Perenye település közelében április 4-én délután. A helyszínre a szombathelyi hivatásos, a szombathelyi, kőszegszerdahelyi és bozsoki önkéntes tűzoltók vonultak. A tűzoltók kiérkezésekor a lángok egy fiatal fenyőültetvényt is veszélyeztettek. A közelben egy mezőgazdasági munkagép dolgozott, ami a tűz által érintett területet körbeszántotta, hogy a lángok ne tudjanak továbbterjedni a fás területre. Az egységek három vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Fotó: Szombathely HTTP

Komárom-Esztergom megye

Április 5-én délben egy ártalmatlannak tűnő szabadtéri tűz okozott meglepetést a Kocs határában. A nagyigmándi önkormányzati és a komáromi hivatásos tűzoltók vonultak ki egy labdarúgópálya méretű szabadtéri tűzesethez. Az oltásban a Kocsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vett. A lángok a szél hatására a lakott részek felé terjedtek és elérték az egyik családi ház kertjét. A helyszínen oltást végző tűzoltók a hátsókert kerítésén keresztül a lakatot levágva jutottak be a telekre. A tűz már az udvari melléképületét is elérte, amikor sikerült egy vízsugárral megfékezni a lángokat. A tulajdonos később ért haza, de az udvaron elégett száraz fű kivételével kára nem keletkezett. Személyi sérülés az eset során nem történt.

Fotó: Komárom Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Nagyigmánd Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság

Somogy megye

Április 4-én hatalmas tűz ütött ki Fonyódnál a nádasban. A jelzést követően a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, valamint a balatonboglári önkormányzati tűzoltókat riasztották a helyszínre, amelyet csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az állomány szikracsapókkal kezdte meg az oltást több különböző helyszínen, több oldalról támadva a tüzet. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A szeles időjárás azonban folyamatosan nehezítette a lángok oltását, ezért az éjszaka folyamán a tűzoltásvezető további kaposvári hivatásos egységek riasztását rendelte el. Buzsákról, Fonyódról és Somogyszentpálról pedig önkéntes tűzoltók is érkeztek a helyszínre. Az egységek ellentüzet gyújtottak, ezzel sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen egy még nagyobb területre.

Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője az ATV-nek elmondta: az ún. Nagyberek európai védelem alatt álló terület pusztult el, rajta tíz- vagy százezres nagyságrendben az itt élő hüllők. A tűz Rozner szerint nagyjából 300 hektárt érinthetett.

Fotó: Marcali HTP