Elsősegélynyújtó tanfolyamon a kőszegszerdahelyi önkéntesek
2019. február 22. 08:46
A Kőszegszerdahelyi ÖTE tagjai vettek részt azon a kárhelyszíni elsősegélynyújtó tanfolyamon, azaz „Disaster medic” alaptanfolyamon, amelyet Csejtei Balázs tű. zászlós, disaster medic instruktor tartott február 16-án.

Az elmúlt hónapokban a megye minden hivatásos tűzoltója elsajátította a kárhelyszíni elsősegélynyújtás alapjait, aminek az oktatása az önkéntes tűzoltóknál is folytatódott. A káresetek alkalmával ugyanis előfordulhat olyan is, amikor az önkéntes tűzoltók érkeznek elsőként a helyszínre. A tanfolyamon elsajátított tudás birtokában a tűzoltók olyan kárhelyeken is megkezdhetik a betegek ellátását, ahova védőfelszerelés hiányában a mentőszolgálat szakemberei nem tudnak bejutni. Az elsődleges elsősegély nyújtását követően a sérültet biztonságosan olyan helyre tudják kihozni, ahol a mentőszolgálat munkatársai a szakszerű ellátást meg tudják adni. Az oktatáson négy óra elméleti foglalkozást követően a gyakorlatban is megismerkedhettek az egyesület tagjai a vérzéscsillapító eszközökkel és a félautomata defibrillátor használatát is megtanulhatták. A sérült ellátása mellett, szintén fontos annak a tudásnak az elsajátítása is, hogy a tűzoltók bajbajutott társukon segítsenek. A teljes védőfelszerelésbe öltözött tűzoltó elsődleges ellátása feladatként jelentkezhet, amelyet az oktatás alkalmával szintén megtanulhattak.

Fotó: Csejtei Balázs tű. zls./Vas MKI