Hírek

Viharos időjárás: újabb beszámolók
2018. augusztus 08. 13:34
Felhívásunk hatására több beszámolót is kaptunk a viharok utáni beavatkozásokról, melyeket itt teszünk közzé.

Pest megye

A szigetújfalui Kis-Sziget ÖTE önkéntesek a saját beszámolójuk szerint számos helyszínen avatkozhattak közbe.

Július 23

A Kis-Sziget ÖTE önkéntesei 2018. július 23-án 16 óra 56 perckor kapták az első riasztást egy Ráckeve és Szigetszentmárton között útra dőlt fa miatt. Három percen belül megkezdték a vonulást 6 fővel. A káreset felszámolását követően Taksonyra és Dunaharasztiba vonultak, ahol a vihar komoly károkat okozott. Itt összesen hét káreset felszámolásában működtek közre.

Július 30 

A július 30-i viharnál újabb riasztással indult az este: 17 óra 57 perckor Tökölre, útra dőlt fához vonultak az önkéntesek. Ezt követően Szigetcsépre, a Barátság utcába kapták a következő riasztást. A felderítés alapján láthatóvá vált, hogy a vihar komoly károkat okozott szinte az egész utcában, így az önkéntesek szigetszentmártoni bajtársaikat is segítségül hívták. Az utcában 10 káresetet számoltak fel: Kis-Sziget ÖTE/1-es 8 fővel, Szigetszentmárton ÖTE/1-es 4 fővel. A kivonulók 23 óra 20 percre végeztek a munkálatokkal. 

Augusztus 1. 

A Pest Megyei Műveletirányítás kérésére végül a Kis-Sziget ÖTE tűzoltói Kiskunlacházára vonultak, ahol az újabb vihar szintén komoly károkat okozott. Kárfelszámolást 6 helyen este 10 óráig végeztek.

Komárom-Esztergom megye

Bana területén több helyszínre riasztották a Komárom-Esztergom megyei önkénteseket múlt héten vasárnap. A legtöbb bejelentés a hirtelen érkezett nagy mennyiségű eső miatt pincékbe bezúduló víz miatt érkezett. A településen átlagosan 56mm eső esett kb. 20 perc (!) alatt.

Egy idősek otthonából áramtalanítást követően egy mozgáskorlátozott embert hozott ki az egység és biztonságba helyezte. Eltávolították a bezúduló vizet az épület alsó részéből. A problémás elektromos készülékeket lekapcsolták a hálózatról és visszakapcsolták a villanyt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az önkénteseknek több olyan utcában is be kellett avatkozniuk, ahol az átereszek nem győzték elvezetni a hirtelen lezúduló vizet, így az ingatlanok veszélybe kerültek.