LTSZ: közgyűlés és szakmai nap
2016. április 28. 13:50
2016. április 27-28-án került sor a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ) 2016. évi közgyűlésére és idei első szakmai napjára Komáromban és Tatán.

A szakmai nap részét képezte a FER Tűzoltóság Komárom nemrég érkezett új tűzoltó gépjárműve ünnepélyes átadása is.

A rendezvény első napján a komáromi Cathedra Oktatási Központban a részt vevők Végh Zoltán telepvezető előadásában tájékoztatást kaptak a komáromi MOL Bázistelep működéséről, majd Cserna András, létesítményi tűzoltóparancsnok mutatta be a FER Komárom létesítményi tűzoltóság történelmét, működését és eszközeit. A bemutató végén Bakai Levente a Hesztia Kft. képviseletében az új komáromi gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjármű legfontosabb műszaki paramétereit ismertette a megjelentekkel. Ezt követően került sor a létesítményi tűzoltóság látogatására, ahol az ünnepélyes átadás mellett a résztvevők működés közben is láthatták az új gépjárművet. A rendezvényen részt vevőket köszöntötte és az új járművet méltatta Németi István tű. ezredes, Komárom-Esztergom megye katasztrófavédelmi igazgatója és Dr. Molnár Attila, Komárom város polgármestere is, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt.

A délután során immár tatai helyszínnel sor került az LTSZ 2016. évi közgyűlésére. A megjelent küldöttek a 2015. évi szakmai és pénzügyi beszámolót, valamint a Felügyelő Bizottság 2015. évi jelentését elfogadták, és megszavazták a 2016. évi munkatervet és pénzügyi tervet is. A közgyűlés utolsó pontjaként szervezett választás eredményeként Herceg Zsolt személyében a tavaly megüresedett alelnöki pozíció is betöltésre került.

A közgyűlés részeként az LTSZ érdemérmek átadására is sor került, idén összesen 24 fő részesült valamilyen fokozatú elismerésben. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM OKF Tűzoltósági Főosztály főosztályvezetője. Tábornok úr a Belügyminiszter nevében és megbízásából sok éves kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként festmény ajándéktárgyat adományozott Szendi Józsefnek, az Atomix Kft. parancsnok helyettesének. Pimper László, a FER Tűzoltóság Kft. ügyvezető igazgatója hosszú és eredményes szakmai tevékenysége elismeréseként Gróf Széchenyi Ödön elismerést vehetett át az MTSZ elnökétől.

A rendezvény második napja szintén Tatán zajlott, ahol számos érdekes előadást hallgathattak meg a résztvevők többek között a Seveso-III. irányelvről és a MOL-nál működöő munkaengedélyezési rendszerről. A Dräger Safety Hungária Kft. jóvoltából egy beszállásos munkavégzések és szűk, zárt terekből történő mentési feladatok szimulálására használható szimulációs eszköz volt megtekinthető, valamint bemutatásra került a FER Tűzoltóság Kft. új százhalombattai bevetésirányító gépjárműve, a nemrég beszerzett Renault konténerszállító és a szajoli gyorsbeavatkozó tűzoltójármű is.

A második nap végén a résztvevők ismét számos hasznos tapasztalattal gazdagodva, a létesítményi tűzoltóságok szakmai tudásbázisát bővítve indulhattak útnak.

Tudósítás és fotók: ltsz.hu