Hírek

Beavatkozások 2021. feb. 8–14.
2021. február 16. 13:56
A múlt héten a szélsőséges téli időjárás sajnos bőven adott munkát a tűzoltóknak, így a mostani „merítésünk” ismét szélesebb.

Békés megye

Feb. 10-én csapadékvíz gyülemlett fel tegnap délután Battonyán, a Hunyadi János utcában. A nagy mennyiségű víz akadályozta a közlekedést és a gyalogosforgalmat is. Az esethez riasztott battonyai önkéntes tűzoltók és mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a felhalmozódott vizet szivattyúval eltávolították. Személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett.

A megélénkülő erős szél miatt csütörtökön délelőtt három esetben riasztották Békés megye tűzoltóit. Egy családi ház kéménye dőlt le Gyulán, a Scherer Ferenc úton. Fa dőlt ki Sarkadon, a volt kendergyár területén, és Békéscsabán, a Török Ignác utcában. A károkat a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók létra, láncfűrész és kéziszerszámok segítségével számolták fel. Az esetek során senki sem sérült meg.

 

Győr-Moson-Sopron megye

A lébényi hivatásos és a kimlei önkéntes tűzoltókat múlt hétfőn este Károlyházára, a Vadvirág utca egyik társasházi lakásába riasztották, ahol füst áramlott vissza a kéményből. A tűzoltók a vegyes tüzelésű kazánból eltávolították az égésterméket, majd kitisztították az izzó kéményt. A társasházat az ott lakó húsz ember elhagyta a munkálatok és a szellőztetés idejére. Az érintett kéményre két lakás kazánja volt rákötve, a tulajdonosok figyelmét felhívták, hogy ne használják a fűtőrendszert, amíg azt felül nem vizsgálták. A lakók más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminc négyzetméteres garázs és a benne lévő autó csütörtök délután Fertőszentmiklóson, az Árpád utcában. A tűzhöz a kapuvári hivatásos és a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók vonultak, akik eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is okozott problémákat a télies időjárás. A hollóházi önkéntes tűzoltók egy része csütörtökön hajnaltól egészen délutánig mentette azokat, akik kidőlt fák között rekedtek autóikkal; ezzel párhuzamosan a csapat másik része az áramszolgáltató munkatársainak segédkezett a kidőlt fák okozta veszetékszakadások elhárításában, végül a harmadik fele az egyedülálló idős személyek ellátásában vett részt.

 

Pest megye

Lesodródott az útról, árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi múlt kedden délután az 51-es főút 46-os kilométerénél, Dömsöd közelében. Az autóban ketten utaztak, mindketten sérülések nélkül elhagyták a gépkocsit. A dömsödi önkéntes és a ráckevei önkormányzati tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet.

Két személygépkocsi ütközött össze szerda délután az M7-es autópálya 8-as kilométerénél, Budaörs közelében. Az ütközés következtében az egyik autó felborult, a másik szalagkorlátnak csapódott, az összetört gépkocsik forgalmi akadályt okoztak. A törökbálinti hivatásos és a budaörsi önkéntes tűzoltók kerekeire állították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A műszaki mentés ideje alatt kisebb torlódás alakult ki az érintett pályaszakaszon. A balesetben senki nem sérült meg.

Február 10-én érkezett a riasztás, mely szerint Tápiószecsőn a Pesti úton az egyik lakásban a villanyóra kigyulladt. A tápiószecsői önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Felderítés után megállapították, hogy a villanyóra doboz mögött a vezetékek sercegnek, izzanak és a betápláló vezeték füstöl, lánggal égés azonban nem volt. Az időközben helyszínre érkezett nagykátai hivatásos tűzoltókkal együtt hőkamerával átvizsgálták a házat. A padláson a betápláló vezeték csatornája melletti szarufa a vezeték izzása miatt megfeketedett. Az ELMŰ szakemberei az ingatlant leválasztották az elektromos hálózatról. Az eset során személyi sérülés nem történt, a lakók rokonoknál töltötték az éjszakát.

Szerdán Solymáron egy erős szél miatt kidőlt, tizenöt méteres fát daraboltak fel a tűzoltók. A fővárosi hivatásos egységek munkáját a rózsadombi, a budakeszi, a solymári és a nagykovácsi önkéntes tűzoltók támogatták.

Február 11-én tűz ütött ki Budakeszin, egy Avar utcai házban. A helyszínre a budakeszi önkéntes tűzoltók vonultak ki, a helyszín biztosítását követően megkezték a vízsugarak kiépítését és a tűzcsapok felderítését. A helyszínen egy 50 négyzetméteres kerti faház teljes terjedelmében égett és a körülötte felhalmozott éghető anyagokat és egyéb építményeket is veszélyeztette a tűz. A helyszínre időközben kiérkező második kerületi hivatásos tűzoltókkal három vízsugarat szereltek, ezekkel több mint 4 órás munkával sikerült a tüzet eloltani.

A csütörtöki viharos időjárás miatt huszonhét esetben kellett a tűzoltóegységeknek beavatkozniuk Pest megyében. Huszonhárom esetben kidőlt fák, leszakadt ágak adtak munkát a hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak, három esetben az orkán erejű szél épület tetőzetét bontotta meg, egy esetben pedig magasban lógó tárgyat kellett eltávolítani az egységeknek. A biatorbágyi önkéntes tűzoltóknak például két esetben is a szél miatt az útra dőlt fákhoz kellett kivonulniuk, hogy megszüntessék az akadályt.

Február 11-én a pátyi önkéntes tűzoltók segítségét kérte a MÁV. Páty határában meghibásodott egy szerelvény. Az utasok mentesítő szerelvényre átszállásában kellett volna segédkezzünk. Szerencsére időben megjavították a szerelvényt, így senkinek nem kellett a peron nélkül veszélyesen magas vonatról leszállni.

 

Hajdú-Bihar megye

Egy személygépkocsi a fényjelző berendezésnek ütközött múlt kedd délben Konyáron, a Sóstói úti vasúti átjárónál. A berettyóújfalui hivatásos és konyári önkéntes tűzoltók átvizsgálták a járművet és áramtalanították azt. A balesetben nem sérült meg senki.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Árokba csúszott egy személyautó Túrkeve közelében, a Mezőtúr felé vezető úton múlt kedden délután. A mezőtúri hivatásos és a túrkevei önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépjárművet, majd kivontatták az árokból. A munkálatok ideje alatt teljes útzár volt érvényben. A járműben egy ember utazott, aki nem sérült meg.

 

Vas megye

Száraz fa dőlt az útra, forgalmi akadályt képezve a 87-es főúton, Lukácsháza közelében kedden délelőtt. A kőszegi önkormányzati és a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével a fát feldarabolták, majd a közútról eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki.

Személyautó ütött el egy kutyát Rábapatyon, az Alsópatyi utcában szerdán este. A baleset következtében az állat a jármű alá szorult. A sárvári hivatásos és jákfai önkéntes tűzoltók hidraulikus emelőpárna segítségével megemelték az autót, így a kutya ki tudott szabadulni. Az állat nem sérült meg a balesetben.

Csepregen február 13-án közvilágítási kandelábert döntött ki egy nyerges vontató, majd elhagyta a baleset helyszínét. A rendőrség tájékoztatása alapján Vasasszonyfa térségében tudták megállítani a kamiont. Az oszlop nem volt áram alatt, a csepregi önkéntes tűzoltók a helyszínt biztosították az E-ON kierkezéséig, majd az oszlop acél sodronyainak átvágásában segédkeztek az áramszolgáltató szakembereinek.

A viharos erejű szél miatt tizenegy alkalommal volt szükség a Vas megyei tűzoltók segítségére a csütörtöki napon. Több helyen fa dőlt a közútra, házra, telefonvezetéket tartó oszlop dőlt ki, egy helyen pedig a tetőszerkezetet is megbontotta a szél. Petőmihályfán két fenyőfa dőlt a közútra, ezt a vasvári önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították. Szombathelyen, az Ádám László utcában egy fa dőlt a házra, amelyet a szombathelyi hivatásos tűzoltók távolítottak el. Táplánszentkereszten, a Dózsa György utcában egy telefonvezetéket tartó oszlop tört meg, a forgalmat veszélyeztetve. A szombathelyi hivatásos és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, magasból mentő tűzoltó gépjárműre is szükség volt a károk felszámolásához.

 

Nógrád megye

Múlt kedden a csapadékos időjárás miatt több helyszínen is úttestre dőlt fák, leszakadt faágak miatt kellett beavatkozniuk a Nógrád megyei tűzoltóknak. Az esti órákban pedig vasúti sínekre dőlt egy fa Berkenye és Szokolya között. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt. Az éjszaka folyamán Drégelypalánk és Dejtár között összesen hat fa dőlt a vasúti sínekre, ezeket a rétsági hivatásos tűzoltók távolították el.

Csütörtökön is kidőlt fák, lehasadt faágak okoztak forgalmi akadályt Nógrád megyében, a megye hivatásos és önkéntes tűzoltói mintegy harminc helyen avatkoztak be. A bátonyterenyei, a salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Karancs Speciális Mentő, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Rónafaluért Baráti Társaság önkéntesei motoros láncfűrészekkel távolították el a fákat, faágakat Bárna, Cered, Kazár, Litke, Nógrádszakál, Salgótarján, Somoskőújfalu, Tótújfalu, Zagyvaróna települések térségében.

 

Fejér megye

Lovastanyán csaptak fel a lángok múlt kedden reggel a Fejér megyei Móron. A húsz négyzetméteres lakókonténer és a mellette lévő, versenyszekerek tárolására használt konténer, valamint a hozzá épített féltetős kocsiszín égett teljes terjedelmében. A lángokat több vízsugárral fékezték meg a móri önkormányzati tűzoltók. Az egyik égő konténerből egy propánbutángáz-palackot vittek ki. A tűz oltásában a bodajki önkéntes tűzoltók is részt vettek, és Székesfehérvárról egy vízszállító érkezett a helyszínre. Az utómunkálatok során a konténerek részben elégett fémvázát motoros gyorsdarabolóval bontották meg a tűzoltók annak érdekében, hogy a beizzott szigetelőanyagot és faburkolatot teljesen eloltsák. A tűzben egy ember könnyebben megsérült, a konténerek, két versenyszekér és a kocsiszín alatt tárolt mezőgazdasági kis gépek, eszközök a lángok martalékává váltak.

 

Zala megye

Összeütközött három gépkocsi szerda délelőtt Alsópáhokon, a Dózsa György utcában. Műszaki mentésükhöz a keszthelyi hivatásos, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltók vonultak, akik a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig biztosították. A beavatkozás ideje alatt a forgalom a jelzett útszakaszon fél sávra korlátozódott. A mentők két embert könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Egy mérki családi háznál jelzett az érzékelő, az ingatlanban élő nő fejfájásra panaszkodott szerdán. A mátészalkai hivatásos és a nagyecsedi önkéntes tűzoltók mérései alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A mentőszolgálat a nőt megfigyelésre, kivizsgálásra kórházba szállította, a gázszolgáltató szakembere a házban használt konvektort a szolgáltatásból kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Heves megye

Huszonkét alkalommal avatkoztak be a téliesre fordult időjárás okozta káreseteknél Heves megye tűzoltói csütörtökön. Szentdomonkos, Zabar, Szilvásvárad, Tarnaszentmária határában, továbbá Bekölcén utakra, Egerben ingatlanra dőltek a hó súlyától a fák, amelyeket nyolc helyszínen motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal távolítottak el. Tizennégy alkalommal avatkoztak be elakadt autóknál, kamionoknál, továbbá közúti baleseteknél a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói. A baleseteknél jellemzően áramtalanítani kellett a járműveket, a forgalmi akadályokat a közútkezelő munkatársaival együttműködve szüntették meg.

 

Veszprém megye

A Nyirádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kéménytűzhöz kaptott riasztást február 13-án késő este. Személyi sérülés történt, de kisebb kár keletkezett az izzó kéményben. Az önkéntesek az ajkai hivatásos tűzoltókkal együtt hűtötték vissza a kéményt.

 

Komárom-Esztergom megye

Egy állatszállító pótkocsi alumínium tetejét leszakította a szél és az egy út menti fán fennakadt csütörtökön, kora délután a 13-as számú főúton. A tizenhárom méter hosszú leszakadt tetőrész veszélyeztette az arra közlekedőket. A káresethez Nagyigmánd önkormányzati tűzoltói és Kocs önkéntes tűzoltó egyesülete vonult. Az egységek az alkatrészt eltávolították, a veszélyeztetést megszüntették. A beavatkozás ideje alatt a főút forgalma rendőrségi irányítás mellett, félpályán haladt.

 

A fotók a beavatkozást végző ÖTE/ÖT tulajdonát képezik, kivéve, ahol ezt másként jeleztük.