Hírek

Beavatkozások 2020. aug. 31. – szept. 6.
2020. szeptember 09. 09:37
Az önkéntes tűzoltók múlt heti beavatkozásaiból készített összeállításunk következik.

Bács-Kiskun megye

Egymáshoz épített melléképületek és ott tárolt nagy mennyiségű faanyag égett Tiszaalpáron, a Wesselényi utcában csütörtök este.  A kiskunfélegyházi hivatásos és a lakiteleki önkéntes tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

 

Baranya megye

Tegnap délelőtt Villánykövesd-Palkonya között egy autó az árokba borult és a tetején állt meg. A járműben csak a sofőr ült, akit a siklósi hivatásos, valamint a villányi önkéntes tűzoltók légzsákelszorító alkalmazásával tudtak kiemelni. A tűzoltók biztosították a helyszínt, áramtalanították a kocsit. A sérültet a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és mentőhelikopterrel kórházba szállították. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták, majd miután a helikopter felszállt, félpályán, rendőri irányítás mellett megindult a forgalom.

 

Békés megye

Szept. 4-én este, egy Csorváshoz közeli tanyán ötven darabból álló szénabála közepe égett. A tűzesethez kiérkező csorvási önkéntes és az orosházi hivatásos tűzoltóság egységei, munkagép, három vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltotta. Az eset során nem sérült meg senki.

Fotó: Orosháza HTP

 

Fejér megye

Kigyulladt és lezuhant egy hőlégballon szeptember 5-én kora este Válnál. Az esethez az érdi, a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári hivatásos, valamint a váli önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik egy kukoricásban találták meg a kosár és a ballon égő maradványait, és egy vízsugárral eloltották a lángokat. A ballon kosarában négyen voltak, közülük hárman ki tudtak menekülni a kosárból, őket a martonvásári önkéntes és szabadnapos hivatásos tűzoltók találták meg, majd a mentők kórházba szállították. A műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűz keletkezési okát, körülményeit a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja. /Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, Fejér MKI/

 

Villámcsapás következtében kigyulladt hétfőn éjszaka egy nádfedésű, ismeretterjesztő oktatások céljára kialakított építmény Sáregresen, a Rétimajor területén. Az esethez a sárbogárdi hivatásos és a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók vonultak. Mire a helyszínre értek, a fából készült épület és tetőszerkezet már teljes egészében lángolt, a tüzet négy vízsugárral oltották el. Az úgynevezett Nádi Iskola a tűz következtében teljesen megsemmisült, de személyi sérülés nem történt.

 

Szept. 1-jén a martonvásári önkéntes tűzoltók korán kezdték a szeptembert: 0 óra 23 perckor riasztották őket Martonvásár és Ráckeresztúr között forgalmi akadályt okozó fakidőléshez. Délután Baracskára vonultak, ahol egy épületre dőlt fát távolították el, ezzel megakadályozva a kárnövekedést.

Mindkét esetben önállóan, más tűzoltóegységek közreműködése nélkül avatkoztak be.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A kőteleki önkéntes tűzoltókat 2020. szeptember 3-án Tiszasülyre riasztották, ahol 2 hektárnyi aljnövényzet és fa épületek égtek. Személyi sérülés nem történt.

 

Nógrád megye

Még kedden délelőtt és délben is a hétfő esti vihar által okozott károk miatt riasztották több helyszínre a Nógrád megyei tűzoltókat. Lehasadt és szigetelt villanyvezetékre dőlt egy hatméteres fenyő teteje Somoskőújfaluban, a Nyárfa utcában. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntesei dugólétra segítségével közelítették meg, majd motoros láncfűrésszel távolították el a lehasadt részt.

 

Pest megye

Sajnos a szept. 4. reggel már balesettel kezdődött Fóton. A Bokor utcában ütközött két személygépkocsi, amelyek közül az egyik a távközlési oszlopot is eltörte. Két személyt láttak el és szállítottak kórházba a mentők. A Fóti Aqua ÖTE tűzoltói a veszélyhelyzet elhárítása után az Újpesti ÖTE-vel közösen az utómunkálatokban működtek közre, a roncsok mozgatását, az útpálya megtisztítását végezték.

 

Szept. 2-án délután egy gázcső sérüléséhez riasztották a pátyi önkéntes tűzoltókat a Gyöngyvirág utcába. Egy fűnyíró traktor törte el véletlen a gázcsövet. Az önkéntesek hét fővel értek pár perc alatt a helyszínre. A felderítés után értesítették az érdi tűzoltóságot és a gázműveket. Lezárták az utcát, védősugarat és táplálást szereltek a 120 méterre levő tűzcsapról. A hivatásos kivonulók kiásták és elszorították az eltépett csövet.

 

Kedden is egész nap dolgoztak Pest megyében a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók a vihar okozta károk felszámolásán. A legtöbb beavatkozás Gödön, Szigetmonostoron, Cegléden, Nyársapáton, Dömsödön és Nagykőrösön történt. A tűzoltók számos esetben több méter magas, kidőlt fákkal, leszakadt ágakkal találkoztak, amelyek háztetőkre, kerítésre dőlve jelentettek veszélyt.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Belecsapott a villám kedden egy tarpai lakóház tetején lévő antennába. A födém az egyik helyiségben beszakadt, a vízhálózat és az elektromos vezetékek megsérültek. A tarpai önkéntes tűzoltók eltávolították a balesetveszélyes födémrészeket. Szamostatárfalván lakóház tetőszerkezetébe csapott villám, egy négyzetméteren gyulladt meg a szarufa és a tetőléc. A csengeri önkormányzati tűzoltók puttonyfecskendővel avatkoztak be, majd a sérült részeket eltávolította az egység.