Hírek

Beavatkozások 2020. jún. 15–21.
2020. június 25. 09:06
A múlt heti beavatkozásokból készült válogatásunk következik.

Bács-Kiskun megye

Vihar Nyárlőrincen

Nyárlőrincen egy fa dőlt a villanyvezetékre; a kecskeméti hivatásosok mellett a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre.

Fotó: Nyárlőrinc ÖTE

 

Felhőszakadás Császártöltésen

Jún. 18-án a császártöltési önkéntes tűzoltókat a felhőszakadás után három helyre riasztották; szivattyúval segédkeztek az esővíz eltávolításában a hivatásos tűzoltóknak. A beavatkozás közben kapták a harmadik riasztást a Dózsa utcába, ahol egy családi ház szuterénjébe folyt be az esővíz.

Fotó: Császártöltés ÖTE

 

Baranya megye

Június 16-án reggel a 66-os úton, Sikonda felé két személygépkocsi ütközött. A káreset következtében az egyik autóról leszakadó alkatrészek miatt egy harmadik jármű is károsodott. A balesetben érintett járművekben hárman utaztak, mindannyian ki tudtak szállni az autóból. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és ellátták őket, ketten könnyebb sérülést szenvedtek. A hivatásos tűzoltók Komlóról, Pécsről és Sásdról érkeztek a helyszínre, valamint a Magyarszék Önkéntes Tűzoltó Egyesület is közreműködött a káreset felszámolásban. A tűzoltók a járműveket átvizsgálták, áramtalanították, az érintett szakaszt terelőkúpokkal félpályán lezárták, és a forgalom irányításában segédkeztek.

 

Fejér megye

Egy családi ház szobája és padlástere égett Csákváron, a Petőfi utcában. A június 20-án történt tűzesetnél a csákvári önkéntes tűzoltók három vízsugárral avatkoztak be, megakadályozták a tűz továbbterjedését, megszüntették a lánggal égést. A teljes eloltást a székesfehérvári hivatásos tűzoltó bajtársainkkal közösen végezték el. A házrészben egy ember tartózkodott a tűz keletkezésekor, aki idejében elhagyta a szobát, nem sérült meg.

Fotó: Csákvári ÖTE

 

Esőzések Fejér megyében

Szakadó eső öntötte el június 17-én Fejér megye északi és déli részét. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék több utcában hömpölygött Igaron és Igar-Vámszőlőhegyen. Utóbbi településrészen, a Dózsa György utcában az egy méter magasan folyó víz elsodort egy idős embert, aki megsérült. Őt a közelben lakók az egyik családi ház udvarán helyezték biztonságba. Az erős sodrásban a sárbogárdi hivatásos tűzoltók kísérték a mentőket a könnyebben sérült férfihoz, akit segítettek a távolabb várakozó mentőautóhoz vinni. A Kossuth Lajos utcában húzódó ér annyira megduzzadt, hogy kilépett a medréből és harminc lakóházat veszélyeztetett, amelyek közül háromba be is folyt a víz. A Dózsa György utca végén pedig homokzsákokkal védték a házakat a lejtős úton leömlő csapadéktól. Az igari Szabadság utcában több lakóházba befolyt a csapadék, az egyiknél leomlott a falazat. Az életveszélyesé vált épületet a sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók kordonszalaggal zárták le, és kéziszerszámokkal törtek utat az udvaron felgyülemlett víznek. A ház lakójának az önkormányzat biztosított szállást. Mezőfalván a gyermekotthon egyik épületének alagsori tárolójába és irodájába folyt be a csapadék. A bent tárolt eszközöket a dunaújvárosi és a mezőfalvi önkéntes tűzoltók egy másik, vízzel nem érintett helyiségbe rakodták át. Az otthonban tartózkodó nyolc gyermeket egy másik épületbe kísérték. A megye északi részén tizenhét alkalommal kérték a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók segítségét a városban épületek alagsorába befolyt víz szivattyúzása érdekében.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A jún. 17-i felhőszakadás miatt összesen harmincegy riasztást kaptak Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói, huszonkettőt Szolnokról, nyolcat pedig Jászberényből. A nagy mennyiségű esővizet a csatornahálózat nem tudta elvezetni, emiatt utcákat öntött el, illetve lakóépületek és kereskedelmi, ipari létesítmények pincéibe tört be a csapadékvíz. A szolnoki és a jászberényi hivatásos tűzoltók mellett a megyeszékhelyen a szolnoki önkéntes tűzoltók is beavatkoztak. Személyi sérülés szerencsére egyik helyszínen sem történt.

 

Somogy megye

Jákón június 19-én lesodródott az útról, majd árokba csúszott egy tehergépjármű. A kadarkúti hivatásosok mellett a nagybajomi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik tűzoltó gépjármű valamint munkagép segítségével kivontatták az árokból a tehergépjárművet. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Nagybajomi ÖTE

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Árokba csapódott, és az oldalára borult egy személygépkocsi Gulácsnál, a 4126-os főúton. A vásárosnaményi önkormányzati és a tarpai önkéntes tűzoltók vonultak az esethez. Az autóvezető egyedül utazott, könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították.

 

Tolna megye

Június 15-én késő délután egy földből kiálló, fogyasztó nélküli, nyomás alatt lévő gázcsonkot rongáltak meg damilos fűnyíróval Bonyhádon, a Dr. Lotz János utcában, amelynek következtében gáz szivárgott. A gázszolgáltató szakemberei az érintett csőszakaszt elzárták. A műszaki mentéshez riasztott bonyhádi hivatásos és bonyhádi önkéntes tűzoltók a helyszínt biztosították. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat iparbiztonsági helyszíni szemlét tartott.

 

Vas megye

A Peresznye ÖTE június 21-én hajnalban kapta a riasztást, miszerint egy útra dőlt fa teljesen elzárta az utat. Az önkéntesek maximális létszámmal vonultak, így a forgalmi akadályt gyorsan sikerült megszüntetni.

Fotó: Peresznye ÖTE

 

Szivárgott a folyékony szén-dioxid

Jún. 21-én négy vasúti tartálykocsiból álló szerelvényt fordítottak vissza Boba állomásról Répcelakra, ahol feltehetőleg nem az előírásoknak megfelelően töltötték fel folyékony szén-dioxiddal a vasúti tartálykocsikat.

Műszaki mentés céljából a sárvári hivatásos, a celldömölki önkormányzati, valamint az egyházashetyei és a kamondi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre. A katasztrófavédelmi mobil labort, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották az esethez. A munkálatok idejére száz méteres sugarú körzetben biztonsági zónát jelöltek ki. Az egységek a rendőrséggel közösen távozásra kérték a közeli ingatlanokban tartózkodókat.

Fotó: HTP