Hírek

Koronavírus: helytállnak az önkéntes tűzoltók
2020. március 24. 09:19
A járványügyi veszélyhelyzetben az önkéntes tűzoltók – szokásos tevékenységükön felül – olyan feladatokat is elvégeznek, amellyel településük harcát segíthetik a vírussal szemben. Megérdemlik az elismerést!

Legyen szó akár arról, hogy az időseknek segítenek élelmiszerük, gyógyszereik beszerzésében, akár arról, hogy a település közterületeinek fertőtlenítésében vesznek részt – az önkéntes tűzoltók folyamatosan helytállnak, és szokványos feladataikon felül is segítik településüket. 

Az alábbi összeállítás messze nem teljes, ugyanakkor jól mutatja: az ország önkéntes tűzoltói továbbra is vigyáznak a biztonságunkra.

Köszönet és elismerés illeti őket!

(Fotó: Budakeszi ÖTE)

 


 

Budakeszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Budakeszi ÖTE a járványügyi helyzetre való tekintettel felajánlotta a város vezetésének, hogy segít a közterületek fertőtlenítésében. A Budakeszi Uszodatechnika is csatlakozott a felajánláshoz, akik a megfelelő anyaggal jártultak hozzá az akció sikerességéhez.

A polgármester asszonnyal egyeztetve először olyan területek mosása és fertőtlenítése történt meg, ahol különböző okok miatt az embereknek kint kell várakozniuk, mivel korlátozva van az épületben egyszerre benn tartózkodók száma. A tűzoltók elsősorban az utcabútorok, kilincsek, korlátok tiszítására koncentráltak, ahol érintéssel terjedhet a vírus.

Fotó: Budakeszi ÖTE

 

Visegrád Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az egyesület minden Visegrádon élő, idős, egyedül élő lakos számára felajánlották segítségüket: bevásárolnak helyettük, kiváltják a gyógyszereiket, hogy így óvják az egészségüket.

 

Zugló Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A zuglói önkéntes tűzoltók a rászoruló családok számára ajánlották fel, hogy beszerzik a gyógyszereket, fertőtlenítőket, hogy ezzel is segítsék a higiéniai szabályok betartását és az egészség megőrzését.

Ezzel párhuzamosan várják mindenki jelentkezését, aki úgy érzi, képes és akar is tenni a közösségért (a www.zpo.hu címen lehet regisztrálni).

 

Észak Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Bátonyterenyén működő egyesület is felkészült a járványhelyzetre. Gépjárműveiket, ózongenerátoraikat, mentesítő eszközeiket, önzetlen segítségüket ajánlották fel az együttműködő szerveknek, illetve a bátonyterenyei önkormányzatnak.

 

Pécsi Kutató-mentő és Tűzoltó Egyesület

Az egyesület tagjai segítséget kívánnak a nyújtani a pécsi idős, rászoruló lakosok számára a napi élelmiszer és gyógyszerek beszerzésére. Az önkéntesek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek azokon, akik erre valóban rászorulnak.

 

Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület

A tagok fokozott higiéniai figyelem mellett végzik járőrtevékenységüket, és a település idős lakosai számára alapvető alapvető élelmiszereinek, gyógyszereinek beszerzését is végzik, valamint segédkeznek a közterületek fertőtlenítésében. A 65 év feletti kollégáikat a napi szolgálatellátásból már kiszervezték, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

 

Zalaszentiván Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az önkéntesek saját gépkocsival segítettek a vírus miatt a kollégiumokból kiköltöztetett pécsi egyetemisták hazajutásában. Vállalták továbbá azt is, hogy Zalaszentiván, Zalaszentlőrinc és Alibánfa településen az idősek, betegek számára a gyógyszereket kiváltják, és a pékáruval együtt házhoz viszik.

Az egyesület nyugdíjas korú tagjait szintén kiszervezte a szolgálatból, de nem maradtak feladat nélkül: jelenleg három rétegű textil, cserélhető betétes szájmaszkokat készítenek, hogy ezzel segítsék a vírus elleni küzdelmet.

 

Jászárokszállási Önkormányzati és Önkéntes Tűzoltóság

Az utánpótlásnevelés ilyen időszakokban sem állhat meg – a jászárokszállásiaknak azonban, hasonlóan az iskolákhoz, kreatívnak kellett lenniük. Az ffjúsági tűzoltó képzésük a továbbiakban is folytatódik a megszokott hétvégi időpontokban, azonban az eddigiektől eltérő módon: az elméleti feladatokat előtérbe helyezve, digitális távoktatással folytatják a kiképzést, amit a fiatalok nagy lelkesedéssel fogadtak.

 

Mezőcsát Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az önkéntesek bekapcsolódtak településük munkálataiba: a közterületek fertőtlenítésében segédkeznek, az önkormányzattal közösen, egy hete minden este, védőfelszerelésben.

 

Nyíregyháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az önkéntesek március 21-én szombaton a lakossági felajánlásokból összegyűlt maszkokat szállították el a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Traumatológiai Osztályára, hiszen az egészségügyi dolgozók gyakorlatilag a „frontvonalban” küzdenek a betegség ellen, ezért nekik van az ilyen eszközökre a leginkább szükségük.

 

Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Iharosberény 

A tagok önkénteseket toboroztak, valamint segédkeztek a lakosság tájékoztatásában, illetve fertőtlenítőszer és maszkok beszerzésében segítettek az önkormányzatnak. A szociális gyermekétkeztetésben pedig felügyeletet biztosítottak.