Hírek

Jubileumát ünnepelte a Vas megyei tűzoltó szövetség
2019. december 02. 08:47
Fennállásának 130 éves jubileumát ünnepelte a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban, majd az azt követő ünnepi állománygyűlésen november 30-án.

Az ünnepi esemény a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban vette kezdetét, ahol Császár István helynök celebrálásával ünnepi szentmisén vettek részt a megyei önkéntes, önkormányzati tűzoltóságok és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselői.

Az ünnepi szentmisét követően állománygyűlésre került sor a Megyeháza dísztermében, ahol elsőként Kovács András, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke mondott köszöntőt. Beszédében történeti áttekintésen keresztül visszaemlékezett a szövetség elmúlt százharminc évének kiemelt eseményeire, annak vezetőségi tagjaira.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott az elmúlt százharminc év fontosabb dátumokhoz köthető eseményeit emelte ki a szövetség életéből. Megköszönte az önkéntes tűzoltók elmúlt években, a tűzvédelem irányába tett munkáját, amellyel példát mutattak a falvak népeinek. Beszédét követően a kormánymegbízott elismerő oklevelet adott át Kovács András elnöknek a szövetség elmúlt években végzett munkájának elismeréseként.

Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató helyettese a tűzoltók imájának soraival kezdte beszédét, amelyet a segíteni akarás, az elszántság tűzoltói hivatáshoz való arányosságához kötött. A tábornok elmondta, hogy „Az ország egyik legkisebb megyéje Vas megye. Ennek ellenére itt van a legtöbb önkéntes tűzoltó egyesület. Szinte minden második településen van tűzoltóság, olyan elszánt emberekkel, akik az elmúlt 130 évben többször bizonyították szakmaiságukat, segíteni és tenni akarásukat!”A főigazgató helyettes olyan eseményeket emelt ki, amelyekben a Vas megyei önkéntesek nagy segítséget nyújtottak. Ilyen volt többek között a Vadása tónál történő védekezés, vagy a nagy dunai és Tiszai árvíz, a devecseri vörös iszap katasztrófa. Mint mondta, az országban elsőként itt olvadt össze tűzoltó és polgári védelmi szövetség, ami a mai napig működik is. Kiemelten beszélt a Vas Megyei Tűzoltók találkozójáról, amelyet idén már ötödik alkalommal rendeztek meg és vett részt rajta hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltó „váll-vált vetve”. A tábornok hangsúlyozta továbbá, hogy az önkéntesek a 2019. évi pályázatokon több mint 101 millió Forint értékben szereztek támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól különböző tűzoltás-technikai eszközökre, védőfelszerelésekre. Beszéde végén a tábornok példaértékűnek nevezte meg a határokon átnyúló együttműködéséket.

Dobson Tibor tű. dandártábornok, az Országos Tűzoltó Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy tűzoltók között nincs különbség, veszélyben mindannyian egymás mellett dolgoznak hittel és tudással. Kiemelte az önkéntesek közösségformáló erejét és további szakmai sikereket kívánt a megyei szövetségnek és elismerő oklevelet nyújtott át Kovács András elnöknek.  

Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Terület Tervezési és Területfejlesztési Bizottság tagja megköszönte az önkéntes tűzoltók a Vas megyei emberek biztonságérzetének megóvása érdekében végzett munkáját, majd elismerő oklevelet adott át Kovács András elnöknek.

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megköszönte a szövetség és az önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját és Szent Flórián emlékplakettet adott át Kovács András elnöknek és emléktárgyat adományozott a szövetségnek, amit Bozzai Lajos alelnöknek vett át. 

A beszédeket követően zászlószalagok felkötésére és elismerések átadására került sor.

Fotó: Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI


 

Kapcsolódó képek:

Jubileumát ünnepelte a Vas megyei tűzoltó szövetség Jubileumát ünnepelte a Vas megyei tűzoltó szövetség Jubileumát ünnepelte a Vas megyei tűzoltó szövetség
>>> További képek a galériában <<<