Hírek

Szakmai nap Jász-Nagykun Szolnok megyében
2019. november 18. 14:21
Összesen száztíz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó volt kíváncsi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltó Szövetség által szervezett Műszaki Mentő Szakmai Napra.

A szolnoki Tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban rendezett esemény középpontjában a közlekedési balesetek során történő életmentés még hatékonyabbá tétele állt.

A népes közönség soraiban nem csak megyei tűzoltók foglaltak helyet, hiszen érkeztek önkéntesek a fővárosból, Nyárlőrincről, Tápiószecsőről; valamint az erdélyi Hargita megyéből is. A határon túli küldöttség vezetőjeként Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke is megtisztelte a rendezvényt.

A nap első felében az érdeklődők megismerhették a hazai forgalmazók által kínált legkorszerűbb védőfelszereléseket és mentéstechnikai eszközöket Jambrik Rudolf, a Milipol Zrt. ügyvezetője; Baráth Tibor, a Pirotext Kft. ügyvezetője, valamint Hilmer Csaba, a 3M Hungária Kft. munkatársa előadásában. A tűzoltók többek között felpróbálhattak egy olyan légző-álarcot, amely beépített hőkamerával rendelkezik, ennek képét pedig az álarc belsejében lévő apró monitoron láthatja a viselője.

Az elméleti szekciót Szemlits Gyula, a Bicskei Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság szolgálatparancsnoka, egyben a Pirotext Kft. munkatársa zárta, aki előadásában a közlekedési balesetek során alkalmazható mentéstechnikai fogásokkal ismertette meg a hallgatóságot. Ezekben – saját tapasztalatokkal kiegészítve – kitért az elektromos, hibrid és gázüzemű gépjárművek balesete során felmerülő speciális körülményekre, valamint a helyszínbiztosításra is.

A délután folyamán az előadásokon már bemutatott modern eszközöket működés közben is látni lehetett, sőt, maguk az önkéntesek is kipróbálhatták azokat két roncson, ezzel további tapasztalatokat szerezve a műszaki mentések vonatkozásában.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke, Sörös Tibor sikeresnek értékelte a hagyományteremtő jelleggel életre hívott eseményt, amelyen hivatásosok és önkéntesek közösen gyarapíthatták tudásukat. A lebonyolításban nyújtott közreműködést ezúton szeretné megköszönni a Tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központnak, a Pirotext Kft-nek, az Alcufer Kft-nek, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.

Fotó, tudósítás: Szoljon.hu