Hírek

Kibővített elnökségi ülés
2019. szeptember 24. 15:43
Szeptember 20-án, a balatonföldvári Hotel Jogarban zajlott a Magyar Tűzoltó Szövetség kibővített elnökségi ülése.

A kibővített elnökségi ülés első témájaként, napirendi pontokon kívül Hilmer Csaba és Jambrik Rudolf nyá. tű. ezredes tartott előadást a már rendszeresített, 3MScott Sight hőkamerás légzőkészülékekről.

A második napirendi pontban Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke tartott tájékoztatót a közgyűlés utáni időszakban végrehajtott feladatokról.

  • Szó került többek között az MTSZ szervezeti és intézményi fejlesztési törekvéseiről, amelyet az elnök belügyminisztériumi szinten is egyeztetett.
  • Elhangzott az önkéntesek számára fejlesztendő gyorsbeavatkozó gépjármű ügyében, hogy a csapatpróbára átadott Mahindra Goa pickupok mellett jelenleg kísérletek folynak más alvázakkal is.
  • A szakmai stratégiánkban kezdeményezés történt az önkéntes tűzoltói jogosítvány bevezetésének előkészítésére. Ennek segítségével lehetővé válna 7,5 tonnáig a tűzoltó-gépjárművek B kategóriás jogosítvánnyal történő vezetése, ami adminisztrációs és anyagi terhektől szabadítja majd meg az önkéntes tűzoltó egyesületeket.
  • Ebben az időszakban az önkéntesek több felújított tűzoltó gépjárművet is kaptak a katasztrófavédelemtől, illetve az ÖTP-k is hozzájutottak két tűzoltó-gépjárműhöz.
  • Franciaországból az elmúlt években több száz köbméter leselejtezett tűzoltó védő- és szakfelszerelés érkezett, amelyet szintén az igénylő hazai és a határon túli önkéntes tűzoltó egyesületek kaptak/nak meg képzési célra.
  • A szakmai-, sport- és a hagyományőrző rendezvények nagy érdeklődés mellett kerültek megrendezésre; továbbá jó eredmények születtek a nemzetközi CTIF versenyeken, illetve a II. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari  Találkozó is sikeresen lezajlott Lakiteleken és Kiskunfélegyházán.

Ezek után a gazdasági vezető tájékoztatta az elnökséget a szövetség pénzügyi helyzetéről. A jelenlévő budapesti és megyei elnökökkel egyeztette a támogatási összegek felhasználását, azok elszámolási határidejét, illetve elhangzott, hogy a szövetség szigorú költségvetési terv szerint működött/ik, ennek megfelelően elmaradása, tartozása nincs és határidőre elkészült az előírt részbeszámoló is, amelyet a Belügyminisztérium elfogadott.

Dobson Tibor tájékoztatót tartott a jövőre esedékes, százötven éves évfordulóra a MTSZ általi kezdeményezésekről. Ezek többek között emlékérmék és emlékbélyeg kibocsájtása, kiadványok, emléktábla és emlékmű avatás, központi ünnepség az Országházban, III. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó szervezése, jubileumi tűzoltó sportverseny és ünnepélyes küldöttgyűlés. Szóba kerültek a tisztújítással kapcsolatos teendők is: 2020-ban ugyanis lejár a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének, valamint az MTSZ Felügyelő Bizottság elnökének mandátuma is. Az elnökség szavazás útján úgy döntött, hogy a választást 2020. május 22-én 14 órakor, a beszámoló közgyűléssel együtt tartják. Feladatul tűzték ki továbbá, hogy a választási és felügyelő bizottságba a jelölések 2019. november végéig megtörténjenek.

 

Önkéntes Tűzoltó Egyesületi Tagozat

Ugyanezen a napon az ÖTE Tagozat is ülést tartott, ahol a résztvevők megvitatták a tisztújítással kapcsolatos teendőket, illetve a választási bizottság tagjának Gulácsi Lajost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnökét, dr. Hegedűs Györgyöt pedig a Felügyelő Bizottságba delegálták.


 

Kapcsolódó képek:

Kibővített elnökségi ülés Kibővített elnökségi ülés Kibővített elnökségi ülés
>>> További képek a galériában <<<