Beavatkozások 2019. máj. 27. – jún. 2.
2019. június 05. 09:53
A múlt héten az önkénteseknek sok munkát adott a rendkívül csapadékos időjárás, de részt vettek a Hableány nevű hajú május 29-i mentési munkálataiban is.

Baranya megye

Csütörtökön délután Kökényben tüzet fogott egy lakóépület tetőszerkezete. A tűz vélhetően a konyhai páraelszívótól indult és onnan terjedt a falambériával burkolt födémszerkezeten keresztül a tetőre. A pécsi és siklósi hivatásos, valamint a kökényi önkéntes tűzoltók áramtalanították az épületet, majd három sugárral és egy gyorsbeavatkozóval eloltották a tüzet. Senki nem sérült meg, de a tető teljesen megsemmisült, ezért a házban élő két felnőttet rokonok fogadták be.

Békés megye

A Füzesgyarmat ÖTE tagjai június 2-án, 13:09-kor kapták a jelzést, miszerint egy lakóház kéményének a szerkezete sérült, és az ott lakókat veszélyezteti. Kiérkezést követően a kéményt a tűzoltók visszabontották, a tulajdonos figyelmét pedig felhívták arra, hogy a kémény visszaépítéséhez kérje szakember segítségét.

Fotó, tudósítás: Füzesgyarmat ÖTE / Facebook

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Dédestapolcsányban (Miskolc és Ózd között) szerdától csütörtökig (kb. 24 órás intervallumban) 141,2 milliméter (!) csapadék esett, ami miatt ún. „villámárvíz” alakult ki, házakat és utcákat öntött el. A helyszínen a Borsodnádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is jelen volt, ők készítették az alábbi videót:

Budapest

Felborult egy hajó, emberek vannak a vízben... A Rózsadomb ÖTE szolgálatban lévő önkéntes tűzoltóit is riasztotta a műveletirányítás a mentés segítésére. A kiérkezésük után végrehajtandó feladat a Duna budai oldalán hőkamera és reflektorok segítségével a partszakaszok, és a vízfelület átvizsgálása volt. A kutatás egyre nagyobb területre történő kiterjesztése miatt a XXII. kerület területén lévő 6-os út melletti budafoki szakasz átvizsgálását kezdték éppen, amikor egy csónak érkezett a partra józsefvárosi hivatásos tűzoltó bajtársunkkal, és a csónakot vezető segítőjével. Átadtak nekünk egy, az áradó, gyors sodrású folyóból általuk kiemelt személyt, majd azonnal visszafordultak a keresést folytatni. A partra emelt dél-koreai hölgy újraélesztését az önkéntesek rögtön megkezdték, amihez rövid időn belül csatlakoztak a vizimentő, majd az országos mentőszolgálat tagjai is. Sajnos minden erőfeszítés ellenére az hölgy életét már nem lehetett megmenteni. A baleset túlélőinek és áldozatainak mentésében egy hatalmas összefogással a hivatásos, és az őket segítő önkéntes szervezetek tagjai minden tőlük telhetőt megtettek.

Fotó, tudósítás: Rózsadomb ÖTE / Facebook

Fejér megye

A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék a szántóföldekről az útra mosta a földet június 2-án kora este Csákvár közelében. A Lovasberény felé vezető úton balesetveszélyes sárréteg alakult ki, ezért a közútkezelő a tűzoltók segítségét kérte. A csákvári önkéntes tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és a gyorsbeavatkozó járművel érkeztek a helyszínre, és megkezdték a burkolat tisztítását. A több száz méter hosszú sáros szakaszt a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a vízszállító avaroltójával mosták le.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Árokba hajtott egy személykocsi csütörtök délután a 31-es főúton, Jászapáti és Jászjákóhalma között. Az autó a kerekein állt meg, sofőrje ki tudott szállni belőle. A jászkiséri önkormányzati és a jászapáti önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, illetve biztosították a helyszínt. A gépkocsivezetőt a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

Pest megye

A Kis-Sziget ÖTE tagjai május 29-én Szigetszentmiklósra és Szigethalomra vonultak segítségnyújtásra, mivel a hirtelen érkezett nagy mennyiségű esővíz rengeteg munkát adott a hivatásos kollégáknak. A legtöbb helyen ingatlanok pincéjében felgyülemlett esővíz okozott gondot.

Fotó, tudósítás: Kis-Sziget ÖTE / Facebook

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Súlyos baleset történt május 28-án reggel a 4-es számú főút 296-os kilométerszelvényénél a székelyi elágazásnál, ahol egy kisbusz, két kistehergépkocsi és egy nyergesvontató ütközött. A balesethez a nyíregyházi és a baktalórántházi hivatásos, valamint a demecseri önkéntes tűzoltók vonultak, a műszaki mentést teljes útzár mellett végezték. A kisbuszból több embert kiemeltek a beavatkozók.

Fotó: Nyíregyháza HTP