Beavatkozások 2019. ápr. 29. – máj. 5.
2019. május 08. 10:33
A múlt hét eseményeit soroló válogatásunkban négy beavatkozásról adunk hírt.

Fejér megye

Tűz ütött ki egy régi építésű sorház egyik lakásában április 29-én este Gárdony-Csiribpusztán. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók nagy erőkkel, három gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálattal indultak a Pál utcai tűzesethez. A bejelentés alapján valószínűsíthető volt, hogy az égő épületrészben ketten bennrekedtek, ezért a tűzoltásvezető még a vonulás közben rádión határozta meg a helyszínre tartó egységek feladatait, amelynek alapján a legfontosabb az életmentés és a tűz terjedésének megakadályozása volt. A helyszínre elsőként kiérkező tűzoltók légzőkészülékben, vízsugár fedezete mellett hatoltak be az égő lakásba, ahol a lángok elfojtását követően két elhunyt embert találtak. A mentők egy férfit - aki az egységek kiérkezése előtt megpróbálta a tüzet oltani - füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak. A lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két irányból fojtották el a tűzoltók, az összehangolt beavatkozásának köszönhetően a tűz az ötszáz négyzetméteres sorház többi lakására nem terjedt át. Az utómunkálatokban a velencei önkéntes tűzoltók is részt vettek. A körülbelül száz négyzetméteres épületrész kiégett, tetőszerkezetének nagy része megsemmisült. A tűz keletkezési okát, körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tű. fhdgy., Fejér MKI/

Komárom-Esztergom megye

Kigyulladt egy személygépjármű ápr. 29. délelőtt Sárisápon. A gépjármű tulajdonosa éppen javította az autót, amikor flexelés következtében keletkezett szikráktól kigyulladt az autó kárpitja. A tűzesethez a bajnai, nyergesújfalui hivatásos és a sárisápi önkéntes tűzoltókat riasztották. Az égő gépjárműhöz először a település önkéntes tűzoltói érkeztek ki, akik egy gyorsbeavatkozó vízsugárral oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Sárisáp ÖTE / Facebook

Pest megye

Öt személyautó és egy kamion ütközött össze ápr. 29-én délután az 51-es főút 26-os kilométerénél, Dunavarsány közelében. Az ütközés következtében három ember a roncsba szorult, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A szigetszentmiklósi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével a roncsba szorult embereket kiszabadították, a mentőknek átadták, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket. A balesetben négy ember súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelték.

Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP

Zala megye

Zalabér mellett a hulladéklerakóban háromszáz négyzetméteren égett a szemét május 2-án. A helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett vonultak a zalaegerszegi hivatásos és a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók. Öt darab sugárral folyamatosan oltották a tüzet, míg egy sugárral a közelben lévő gázkutat védték. A helyszínen a tulajdonosok az oltást segítve kettő munkagéppel földdel takarták le a tűzzel érintett területet. Az eset során lakossági intézkedésre nem volt szükség, nem sérült meg senki.

Fotó: Gömbös Norbert tű. szds - Zalaegerszeg HTP