Hírek

Beavatkozások 2019. ápr. 15–21.
2019. április 24. 10:01
A múlt hét beavatkozások tekintetében meglehetősen vegyes képet mutat: lakás- és vegetációtűz, de még macskamentés is akadt.

Fejér megye

Április 21-én Martonvásárra a Malom utcába riasztották a Martonvásár ÖTE tagjait, akik mellett az Érdi és Pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók, a Fejér Megyei Kataszrófavédelmi Műveleti Szolgálat is kivonult. A helyszínen egy 12 lakásos, 3 szintes társasház pincéjében tárolt anyagok égtek. A tűz a szomszédos pincehelyiségre is átterjedt. A helyszínen tartózkodó lakosok figyelmeztették a kivonulókat, hogy a két lépcsőház egy-egy második emeleti lakásában tőbb lakó a lépcsőházat elárasztó füst miatt bentrekedt. A személyek mentése mentőálarccal támadó sugár szerelésével párhuzamosan történt meg. A lakásokból 2 főt sikerült a tűzoltó egységeknek kimenekíteni.

Fotó: Martonvásár ÖTE / Facebook

 

Pest megye

Tűz Pilisvörösváron

Április 22-én a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók Pilisvörösvárra, a Pozsonyi közbe vonultak ki, ahol egy földszintes ház tűzfala leomlott és a tető is megrongálodott. Szerencsére személyi sérülés nem történt, a család el tudta hagyni a házat. Az önkéntesek kiérkezéskor észlelték, hogy az egyik tetőgerenda leszakította az áramvezetéket, így rögtön az áramszolgáltató munkatársait kérték a helyszínre.

A törmeléket a hivatásos tűzoltókkal közösen távolították el.

Fotó: Pilisvörösvár ÖTE / Facebook

 

Szigetmonostor, aljnövényzettűz

2019. április 16-án Szigetmonostoron az aljnövényzet gyulladt ki, és idővel a tűz már házakat is veszélyeztetett. A tűzoltók kiérkezésekor már egy faház teljes terjedelmében égett, illetve az aljnövényzet közel 3000 nm-en a házak között, több ponton is meggyulladt. A szentendrei hivatásos, a leányfalui és szentendrei önkéntes tűzoltók 13 fővel, megfeszített munkával, kéziszerszámok és 3 db "C" sugár segítségével körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. Az utómunkálatok a késő esti órákig elhúzódtak.

Fotó: Szentendre ÖTE / Facebook

 

Kigyulladt egy családi ház Szigethalmon

Kigyulladt egy száz négyzetméteres tetőtér beépítéses családi ház tetőszerkezete április 17-én Szigethalmon, a Szabadkai utcában. A tűz keletkezésekor a házban két felnőtt és három gyermek tartózkodott. A két felnőtt személy füstmérgezést szenvedett, őket és a három gyermeket is a mentők kórházba szállították. A tüzet a szigetszentmiklósi és a délegyházi önkéntes tűzoltók oltották el, akadályozták meg a lángok továbbterjedését.

Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP


Aljnövényzet gyulladt ki Soroksáron

A XXIII. kerületben, a Szamaránszki dűlő, a Vecsési út és Szérűskert utca által határolt hétvégi házas övezetben több hektáron gyulladt meg a bokros-fás, nádasokkal tarkított aljnövényzet vasárnap délután. A tűzhöz nagy erővel érkeztek ki a fővárosi tűzoltók. A több tízezer négyzetméteres – tűzzel érintett – területet tizenkét tűzoltó gépjárművel és tűzoltó vízszállító járművek segítségével határolták körbe. A tűzben elégett két kisebb hétvégi ház és több melléképület is. A több mint ötven fővárosi tűzoltó munkáját a gyáli és a rózsadombi önkéntes tűzoltók is segítették. Az oltási munkákat a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A rajok kilenc irányból szereltek tömlőkből úgynevezett alapvezetéket, és ezek segítségével tizenegy irányból oltották el a tüzet. A tűzeset kapcsán személyi sérülés nem történt.

Fotó: Czétényi Balázs tű.tőrm. FKI/Videócsoport

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Nyíregyházán egy tíz emeletes társasház hatodik emeleti lakásában csaptak fel a lángok a Fazekas János téren. A tűz tovább terjedt a felette lévő, hetedik emeleti lakás erkélyére is. A tűzesethez a város hivatásos tűzoltói mellett, a baktalórántházi, a hajdúnánási, a nyíradonyi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a nyíregyházi önkéntes tűzoltók vonultak, a tűz oltását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A beavatkozók a tüzet két vízsugárral oltották el, majd átszellőztették az épületet. A tűz oltásának idejére kilencven embernek kellett elhagynia a társasházat. A mentők egy embert súlyos, életveszélyes, további tizenegy embert füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják.

Fotós: Dudás Szilvia tű. fhdgy.


Zala megye

Nem az első alkalom, hogy a Zalaszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai bajba jutott állaton segítenek – április 19-én is így történt. A megmentett állat egy kétségbeesett cica volt, aki több órát töltött 3 emelet magasan egy vékony párkányon. Mivel sehogyan nem lehetett elérni a ház egyik ablakából sem, a tűzoltók vonultak ki, hogy segítsenek.

Fotó: Bársonytalp Zala