Hírek

Beavatkozások 2019. feb. 11–17.
2019. február 19. 08:34
A múlt hét sajnos ismét vonulásokban gazdagnak bizonyult: összesen hét megyéből kaptunk híreket különféle beavatkozásokról. Heti összeállításunk következik.

Heves megye

Tíz szabadtéri tűzesethez riasztották a Heves megyei tűzoltókat megyeszerte vasárnap délután és este. Jellemzően fás, bokros területek aljnövényzete, száraz fű, nádas, illetve összehordott szemét kapott lángra. A tüzek néhány száz négyzetmétertől, több hektár nagyságú területekre is kiterjedtek, melyeket a gyöngyösi, hatvani, hevesi és pétervásárai hivatásos és a tarnaleleszi önkéntes tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltottak el.

Fotó: Illusztráció: Molnár Roland tű szds. / Széplaki Zoltán tű. hdgy.

 

 

Somogy megye

Szélvihar tépázta a fákat

Február 13-án, szerdán Öreglak és Somogyvár között a viharos szél miatt fa dőlt a sínekre, emiatt egy vonat a pályán vesztegelt. Az öreglaki önkéntes tűzoltók a vasúttársaság munkatársainak segítségével közelítették meg a helyszínt, eltávolították a vonat útjából a növényt, majd az folytatni tudta útját. 

Fotó: Nagyatád HTTP

 

Avartűz

Kaposvár közelében egy két hektáros terület tűzoltására érkezett riasztás vasárnap délután folyamán. A tűzhöz a KÖTÉL Egyesület önkéntesei vonultak.

Fotó: KÖTÉL Egyesület / Facebook

 

 

Mindenkinek sikerült elhagynia a lángoló épületet

Nyolcvan négyzetméteres családi ház kazánházában keletkezett tűz Somogyvámoson szerda reggel, a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre és az épület többi helyiségére. A tűz keletkezésekor ketten tartózkodtak a lakásban, akik a tulajdonos segítségével tudtak kimenekülni a házból. Mentés közben a segítséget nyújtó férfi a karján megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították. A marcali és a kaposvári hivatásos, valamint a somogyvári önkéntes tűzoltók avatkoztak be a tűzesetnél. Az épületből sikerült kihozni egy gázpalackot, amelyet nem ért hőhatás.

Fotó: Schváb Zsolt tű. hdgy. - Marcali HTP

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Baleset Mérken

Mérken, a Hunyadi utcában egy lakóház előtt elhelyezett gázvezeték nyomáscsökkentő dobozának ütközött egy személygépjármű és a gázcsonkot eltörte. A mátészalkai hivatásos és a nagyecsedi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt egy szabadnapos tűzoltó kiemelte a járműből annak vezetőjét, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A sérült gázcsonkból ömlött a gáz, amelyet a beavatkozók biztosítottak a szolgáltató kiérkezéséig, majd áramtalanították a járművet. A szolgáltató kiérkezését követően egy munkagép segítségével a járművet a nyomáscsökkentő dobozról leemelték. A beavatkozás idejére az érintett utcát lezárták.

Fotós: Dombrády Gábor tű. fhdgy.

 

Beavatkozások a hétvégén

Újfehértónál két személygépkocsi és egy kisteherautó ütközött szombaton. Az újfehértói önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelést követően a forgalmai akadály megszüntetésén dolgoztak. A balesetben két ember megsérült, őket a mentőszolgálat kórházba szállította.

Nyírturánál a 4-es számú főúton összeütközött két személygépkocsi. Az egyik gépjármű az árokba csapódott és a tetejére borult, a másik jármű forgalmi akadályt képezett és a fél útpályát lezárta. Mindkét járműben egy ember utazott, akik könnyű sérülést szenvedtek, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A nyíregyházi hivatásos és a nyíregyházi önkéntes tűzoltók vonultak a balesethez, a járművek áramtalanítását végezték el, majd a rendőrségi helyszínelést követően a forgalmi akadályt megszüntették.

Jánkmajtison egy lakóház udvarán faépítésű garázs és a benne lévő gépjármű égett teljes terjedelmében. A tűz részben átterjedt a szomszédos melléképületre is. A fehérgyarmati hivatásos és a csengeri önkormányzati tűzoltók két gyorssugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Tiszabercel és Gávavencsellő között három hektáron foltokban égett nádas. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók a tüzet puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal eloltották. Ibrányban ötven négyzetméteren a száraz fű, Tiszabercelen háromszáz négyzetméteren nyárfaerdő aljnövényzete égett vasárnap. Itt is az ibrányi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be egy vízsugárral és kéziszerszámokkal. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Fotó: Szabolcs MKI

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Meggyulladt a nádas kedd délután Tiszasüly külterületén. A lángok a szél miatt gyorsan terjedtek és több mint hetven méhkaptárat veszélyeztettek, de a tűz ezekben nem tett kárt. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral kezdték meg a beavatkozást, ám az időjárási- és terepviszonyok miatt a szolnoki hivatásos és a kőtelki önkéntes tűzoltók is riasztva lettek. A tűzoltók kéziszerszámokkal határolták körül a tüzet, amely összesen mintegy tíz hektáron okozott kárt.

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok MKI

 

Vas megye

A felerősödő szél miatt kellett beavatkoznia számos helyen a Vas megyei tűzoltó egységeknek kedden, ahol többségében veszélyesen megdőlt, kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat.

Vasváron, a Szentmihályfalvi utcában egy nyolc méter hosszú villanyvezeték szakadt le, a vasvári önkormányzati tűzoltók a helyszínt biztosították az áramszolgáltató szakembereinek munkavégzése idejére.

Szombathelyen, a Kilátó úton egy korhadt, öles faág lógott a közút fölött veszélyeztetve a forgalmat, míg Oszkón a Rákóczi utcában több fenyőfa dőlt villanyvezetékre, Vasváron a Nagymákfa utcában egy fa dőlt a közútra. A fákat a zalaegerszegi hivatásos és a vasvári önkormányzati tűzoltók közös erővel, tűzoltó létra segítségével távolították el. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Fotó: Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI

 

Pest megye

Kigyulladt és teljes egészében égett egy hetven négyzetméteres lakóház szerdán délután Szigetszentmiklóson, az Éden utcában. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, ő kisebb égési sérüléseket szenvedett. A szigetszentmiklósi hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók öt vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd vizsgálták át az épületet. Az átvizsgálás során a tűzoltók egy felrobban gázpalack maradványait találták meg a romok között. A lakóház kiégett, lakhatatlanná vált.

Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP

 

Komárom megye

Teljes terjedelmében égett egy 25 négyzetméteres hétvégi ház csütörtök este Oroszlányban. A tűzesethez az oroszlányi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A tűz oltásában részt vettek a komáromi hivatásos tűzoltók is, akik a vízellátást biztosították az utómunkálatok elvégzéséhez. Az anyagi kár jelentős, de senki nem sérült meg a tűzeset során.

Fotó: Oroszlány Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság