Hírek

Kibővített elnökségi ülés – a szövetség intézményi, szervezeti fejlesztése
2019. február 12. 07:39
Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, 2019. február 9-ére, a megyei elnökök részvételével, kibővített elnökségi ülésre invitálta a Szövetség vezetőit, ahol a jövőt érintő stratégiai kérdéseket vitatták meg a grémium tagjai. Merre tovább MTSZ? – összegezhetnék a fő kérdést.

Merre tovább MTSZ? – kérdés ugyan nem hangzott el, de a vita e körül zajlott. Elsőként ugyanis a résztvevők összegezték az eddig megtett utat és azokat a kihívásokat vették számba, amelyek mentén fogalmazhatók meg az előrelépés lehetőségei.

Elhangzott, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség a tagozatok létrehozásával kialakította azt a szervezeti formát, amely az előrelépés jó alapja. Az egységesebb kommunikáció, a nemzetközi kapcsolatok, a CTIF, a határon túli magyar tűzoltó szervezetek tevékenységének segítése mind olyan terület, ahol jelentős fejlődésről számolhatnak be. Nőtt a tűzoltó tagszervezetek száma, ezzel szemben az utánpótlás nevelése és a tűzoltó képzés komoly kihívás, amihez több hozzászóló (Gulácsi Lajos, Füzi Andrea, Nagy Sándor) fogalmazott meg javaslatokat. A képzésben, a CTIF versenyekre való felkészülésben, a szakmai anyagok kidolgozásában, a gyakorlatokban kell segítséget nyújtani a tagszervezeteknek – hangzott el.

A résztvevők egyetértettek az MTSZ stratégiai fejlesztésének tervével, kiemelve a pénzügyi, gazdasági feltételek javítását, az iroda és a megyék erősítését (ez utóbbin munkatárs alkalmazását, a technikai és pénzügyi feltételek javítását értették). Értékelésük szerint az MTSZ szerepe az elmúlt időszakban pozitívan alakult, amit a költségvetési támogatás is mutat, ezen az úton továbblépve a köztestületté válást tűzték ki célul.

Az önkormányzati tűzoltóságok működési feltételeiben is javulást szorgalmaztak a résztvevők, annak ellenére, hogy a minimálbérrel kapcsolatos támogatásban és a tárgyi eszközökre való pályázatban történt előrelépés.

Az adatkezelési szabályzatok kidolgozásához mintát készítenek az egyesületek számára, ahogy a statisztikai adatok közlését sem egyirányú utcaként képzelik el, hanem a tagszervezetek számára is adatokat kívánnak közreadni, s ugyanezt tervezik a 40 órás és a kisgépkezelői tanfolyammal is. Az ezzel kapcsolatos távoktatásról Kelemen Zsolt alelnök beszélt.

A pénzügyi, gazdálkodási helyzetről Hegymegi Ildikó gazdasági vezető adott tájékoztatást, aminek a summája: a tavalyi év feszes gazdálkodást igényelt, az idén sem lesz egyszerűbb. Az elszámolásban szigorúbb feltételekre kell felkészülni, viszont a pályázatok és így a támogatások is, várhatóan előbb jelennek meg.