Hírek

Viharos gyakorlat
2018. december 11. 09:06
Vörös riasztással érkezett Somogy megyébe a zivatarzóna – legalábbis egy gyakorlat szerint, amelyen a szentbalázsi önkéntes tűzoltók is részt vettek.

A feltételezés szerint a zivatarzóna centruma elérte Sántos, Szentbalázs és Kaposvár térségét, amely áramkimaradást eredményezett, ez pedig érintette a sántosi vízművet. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a KAVÍZ Kft. és az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. közös, szerdai gyakorlatán a résztvevőknek olyan problémákat kellett közösen megoldaniuk, mint a szélsőséges időjárás okozta áramkimaradás.

A térségben tizenöt középfeszültségű üzemzavar lépett fel, amely összesen 9352 fogyasztót érintett. A vihar fákat döntött ki, aminek a hatására több helyen leszakadtak a vezetékek és oszlopok törtek ki. Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. az elhárítás gyorsítása érdekében haváriabizottságot állított fel, ahol a teljes üzemzavarelhárítási folyamatot szimulálták, ennek során a kaposvári üzem teljes állománya és gépparkja mellett az alvállalkozói kört is bevonták.

A vízmű sántosi telephelyén az orkán erejű szél feldöntött egy klórpalackot, amely megsérült és szivárogni kezdett. A társaság munkatársa eszméletét vesztette, akit a helyszínre riasztott kaposvári hivatásos tűzoltók mentettek ki a kárterületről és biztonságba helyezték a klór palackot. A megyeszékhely tűzoltó egysége megakadályozta a szabadba jutó veszélyes anyag továbbterjedését. Ugyanakkor a viharos időjárás következtében a 66-os főút több pontján kidőlt fák akadályozták a közlekedést. Egy menetrendszerinti buszjárat is elakadt, amelyen tizennégy utas és a járművezető tartózkodott. Az úton rekedtek számára megnyitottak egy befogadóhelyet Szentbalázson, amely berendezéséről és az úton rekedtek elszállításának felügyeletéről a szentbalázsi önkéntes tűzoltók gondoskodtak – akik a felkészülést követően éles riasztást is kaptak.

Fotó: Borsos Tamás tű. alez. - Kaposvár KVK