Hírek

Beavatkozások 2018. nov. 19–25.
2018. november 27. 09:38
Gáztározó tüzéhez, lakástűzhöz és karambolhoz kellett vonulnia az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak a múlt héten szerte az országban. A bevetések Hajdú-Bihar, Pest, Tolna és Vas megyében zajlottak.

Hajdú-Bihar megye

2018. november 20-án hajnalban Nagyhegyes külterületén kigyulladt a gáz egy gáztároló üzemben. Elsőkét a hajdúszoboszlói hivatásos és a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, majd sorban riasztották le a Hajdú-Bihar megyei tűzoltókat. Az egységek nyolc vízsugárral és két telepített vízágyúval hűtötték órákig a területet, a tartályokat és vezetékeket. A gáztároló szakemberei a gáznyomás csökkentést, részleges kiszakaszolását végezték. Kora délután érték el a tűzoltók azt az állapotot, amikor biztonságosabban el lehetett oltani a lángokat. A egységek tűzmegközelítő ruhában légzésvédelem mellett négy porsugárral avatkoztak be, majd további nyolc tűzoltó vízsugarakkal folytatta a visszahűtést. A folyamatos vízutánpótlás miatt és a Hab-Por konténer felállítása érdekében a Hajdú-Bihar megyei tűzoltók mellett, Borsod, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek egységek. Több mint hatvan tűzoltó vett részt a keddi ipari balesetnél. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálat keretében vizsgálják. Az eset során nem sérült meg senki.

Fotó: Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy

 

Pest megye

 

Szigetmonostori karambol

Lesodródott az útról, árokba hajtott és fának ütközött egy személyautó kedden délután Szigetmonostoron, a Szentendrei úton. A gépkocsiban ketten utaztak, mindketten a roncsba szorultak. A szigetmonostori és a leányfalui önkéntes tűzoltók – a szentendrei hivatásosok közreműködésével – feszítővágó segítségével a beszorult embereket a roncsból kiszabadították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járművet. Az egyik ember életét már nem lehetett megmenteni, ő a helyszínen elhunyt, az utastársa súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A helyszínelést követően a tűzoltók drótkötél segítségével a roncsot az úttestre kivontatták, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Fotó: PMKI Szentendre HTTP

 

Szentendrei baleset

Vasárnap reggel 7:19-kor villanyoszlopnak ütközött egy személyautó Szentendrén, a Dózsa György úton. A balesetben személyi sérülés nem történt, a gépkocsi egy meredek rézsűn állt meg. A szentendrei önkéntes tűzoltók és a szentendrei hivatásosok az instabil járművet rögzítették, áramtalanították, majd a helyszínelést követően drótkötél segítségével az úttestre visszavontatták.

 

Fotó: Szentendre ÖTE

 

 

Tolna megye

Egy régi építésű, kb. 80 négyzetméteres ház egyik szobájának a kéménye átizzott, és ettől a födém begyulladt 2018. november 19-én Fürgeden. A tűz terjedését a lakóknak sikerült megakadályozniuk. A tamási önkormányzati tűzoltók és a sárbogárdi hivatásosok a padlástérben a födémszerkezetet megbontották, és a mélyebben beizzott részeket is eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Sárbogárdi HTTP

 

 

Vas megye

 

Lakástűz Kenyeriben

Berendezési tárgyak égtek egy családi ház szobájában Kenyeri településen, az Ady utcában november 19-én hajnalban. A helyszínre a sárvári hivatásos, a kenyeri és a pápoci önkéntes tűzoltók vonultak. Az egységek a még izzó parázsló részeket egy vízsugárral oltották el. A lakásban egy idős embert találtak, akin már nem lehetett segíteni, a helyszínen életét vesztette. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati hatósági eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

Fotó: Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

Lakástűz Rum településen

Egy lakóház oldalfala és a teteje égett Rum településen a Horgász utcában csütörtökön az esti órákban. A helyszínre a sárvári hivatásos és a rumi önkéntes tűzoltók kaptak riasztást. Az egységek két vízsugárral oltották el a lángokat, majd kéziszerszámok segítségével megbontották a tetőszerkezetet és hőkamerával további izzó gócpontokat kerestek. A tűz keletkezésekor a házban egy ember tartózkodott, aki nem sérült meg a tűzesetben. Az ingatlan lakhatatlanná vált, a lakó elhelyezéséről a helyi önkormányzat gondoskodott.

Fotó: Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság