Hírek

Extrém mennyiségű eső esett vasárnap és hétfőn
2018. szeptember 03. 23:00
Az ország több pontján okozott gondot a vasárnap és hétfőn kialakult heves esőzés. Önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók avatkoztak be az ország számos pontján.

A heves esőzésben két balesethez riasztották a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat vasárnap éjszaka. Az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán két személygépkocsi karambolozott. A Pázmándnál történt balesetnél az egyik autó egy büfékocsit vontatott, ami az ütközéstől leszakadt és felborult. A másik jármű a szalagkorlátnak hajtott. A törmelékek a sztráda főváros felé vezető oldalán mindhárom sávban szétszóródtak. Ennél a balesetnél senki sem sérült meg. A székesfehérvári hivatásos és a pázmándi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, a felborult büfékocsit kerekeire állították és lesöpörték a törmelékeket a burkolatról. A 62-es főúton, a sárosdi körforgalomnál egy személygépkocsi sodródott az árokba. Az autóban öten ültek, az egyik sérültet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók emelték ki a járműből, majd áramtalanították a gépkocsit. A mentők tájékoztatása szerint ketten súlyosan, ketten könnyebben megsérültek.
 
A vasárnap éjszakai heves esőzés következtében kilépett medréből a Súri vízfolyás, emiatt Bakonycsernye központjában negyven centiméter magasan áll a víz az úton, így a főutcán hétfőn reggel nem lehetett gépjárművel közlekedni. A Petőfi utcában egy lakóházba is befolyt a víz, az épületből két idős embert a móri önkormányzati tűzoltók mentettek ki, és ideiglenesen a szomszédos házba kísérték őket. A vízzel elöntött ingatlanról négy sertést tereltek ki a tűzoltók, az állatokat az önkormányzat közleműködésével, kalodában szállították el a veszélyeztetett területről. A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség és a vízügyi igazgatóság, valamint az önkormányzat együttműködésével hatvan ember vesz részt a védekezési munkálatokban, amelynek során a Petőfi és a Rózsa utcában a vízzel veszélyeztetett ingatlanok mélyebben kialakított ablakai és ajtói elé homokzsákokat helyeznek ki.
 
Szombat után vasárnap is adott munkát a viharos időjárás Pest megyében a tűzoltóknak. Több mint negyven helyszínen kellett beavatkozni a hivatásos, önkormányzati, illetve az önkéntes tűzoltóknak. A legtöbb esetben kidőlt fákat, nagy méretű leszakadt faágakat kellett eltávolítani úttestről, kerítésről, valamint háztetőkről.
 
A vasárnap késő esti vihar kapcsán hétfő hajnalig a Tolna megyei tűzoltókat elsősorban forgalmi akadályt jelentő, leszakadt faágak eltávolításához riasztották. A paksi hivatásos tűzoltók egy, a szekszárdiak öt alkalommal vonultak leszakadt, veszélyt jelentő faágak miatt. A szekszárdi tűzoltókat egy alkalommal vízszivattyúzáshoz is riasztották. A bátaszéki önkormányzati tűzoltók Pörbölyre vonultak segítséget nyújtani, egy családi ház padlása gyulladt ki, miután villám csapott bele. Tolnanémediben szalmabálákba csapott villám, ide a paksi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották.

Vasárnap este Miháldon, a Dózsa utcában a hirtelen lezúduló csapadék miatt jelentős mennyiségű víz halmozódott fel, egy családi házat veszélyeztetve. A helyi önállóan beavatkozó önkéntes és a nagykanizsai hivatásos tűzoltók zagyszivattyúval eltávolították a vizet, megszüntetve a veszélyt.

Frontálisan ütközött két személygépkocsi vasárnap délután a 31-es főút jászapáti szakaszán. Mindkét jármű sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították őket. A jászkiséri önkormányzati és a jászapáti önkéntes tűzoltók teljes útlezárás mellett végezték el a műszaki mentést.

Két parkoló járműnek ütközött egy személygépkocsi vasárnap délután Tarpán, az Esze Tamás utcában. A balesetben egy ember sérült meg. A helyi önkéntes tűzoltók a balesetet okozó járművet áramtalanították.

Minden beavatkozó bajtársunkat elismerés illeti!