Hírek

Áprilistól kilenc Pest megyei önkéntes egyesület avatkozhat be önállóan
2018. március 31. 07:04
Az országban negyvenhetedikként avatkozhat be vasárnaptól önállóan a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A Pest megyei település önkéntesei a szomszédos Maglóddal együtt összesen harminckétezer ember biztonsága felett őrködnek.
 
A rendezvény résztvevői az ünnepség legelején egyperces néma főhajtással tisztelegtek Kiss Csaba József tűzoltó alezredes, a közelmúltban elhunyt nagykátai tűzoltóparancsnok emléke előtt. A köszöntők sorát dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a veszteség miatt szomorú, ugyanakkor az új, önállóan beavatkozó egyesület miatt örömteli is a mai nap. A tábornok hangsúlyozta, a gyömrői egyesület sokat tett azért, hogy eljusson ideáig. Szép teljesítmény, hogy elmondhatják magukról, az ország több mint hatszáz önkéntes tűzoltó egyesülete közül benne vannak abban az első ötvenben, amely jogosultságot szerzett az önálló beavatkozásra. A főfelügyelő úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy-egy egyesület eljusson a fejlettségnek erre a fokára, nem elég egy tenni akaró csapat, támogatásra is szükség van. Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban csaknem hatszor akkora pályázati forrás áll az önkéntes tűzoltó egyesületek rendelkezésére, mint 2010-ben. Ennek köszönhetően a csapatok felszerelésekhez, képzési támogatásokhoz jutnak, tudatosan készülhetnek az önálló tevékenységre, majd pedig hatékonyan, szakszerűen és gyorsan tudnak beavatkozni. Így tett az a tizennyolc gyömrői önkéntes is, aki vállalta, hogy szabadidejében Gyömrő és Maglód polgáraiért dolgozik. Bérczi László elmondta, az egyesület által ellátott környéken évi száz-százötven esemény van, és ezeknek nagyjából a felénél már eddig is dolgoztak az önkéntesek, vasárnaptól ezt hivatásos egység jelenléte nélkül is megtehetik.
 
A főfelügyelőt követően dr. Szűcs Lajos, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az ünneplőket. Azt hangsúlyozta, hogy a gyömrői önkéntesek sikeréhez a családi, baráti támogatás mellett nagyban hozzájárultak az egymásra épülő támogatási rendszerek.
 
A képviselőt követően Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első embere emelkedett szólásra. Beszédében úgy fogalmazott, büszke az egyesület munkájára, majd néhány szóban felidézte, hogyan jutottak el a gyömrőiek odáig, hogy ünnepélyes keretek között átvehetik az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumokat. Az ezredes elmondta, Pest megyében egyre több és erősebb tűzoltó egyesület működik. Az ilyen csapatok – tette hozzá, komoly támogatást jelentenek a hivatásosok számára. Branyiczky Márk emlékeztette az egyesület tagjait arra, mennyire fontos a felkészültség, hiszen a bajban lévő állampolgárok nem tesznek különbséget önkéntes és hivatásos tűzoltó között, csupán segítséget várnak. Az ezredes szólt arról is, a gyömrői egyesület a járási mentőszervezet tagjaként is értékes munkát végez.
 
Mezey Attila polgármester úgy fogalmazott, a város lakói összetartó közösséget alkotnak, figyelnek egymásra, különösen azokra, akik bajba kerülnek. A tűzoltókat nagyra becsülik, éppen ezért az önállóvá váláshoz szükséges technikai háttér megteremtését közadakozással ők is segítették.
 
A köszöntőket követően az országos tűzoltósági főfelügyelő Juhász Jánosnak, az egyesület parancsnokának átadta az önálló beavatkozásról szóló dokumentumokat, illetve két egyesületi tagnak a tűzoltás vezetésére jogosító iratot.
 
Gyömrőn a szervezett tűzoltás 1911-ben alakult meg önkéntes tűzoltó testület formájában. A testület kisebb-nagyobb megszakításokkal a későbbiekben is működött, míg 1992-ben meg nem szűnt. 2010-ben civil kezdeményezésre újjáalakították, ekkortól már közös egyesületet alkot a polgárőrséggel és felvette a Gyömrői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevet. Az elmúlt három évben száznyolcvanhárom káresetnél avatkoztak be sikeresen. A szervezet tagja a Pest Megyei Tűzoltó Szövetségnek, valamint a Monor járási, Kőhíd elnevezésű mentőcsoportnak.
 
Az egyesület jelenleg huszonöt fős, húszan látnak el szaktevékenységet. Az önálló tűzoltási, műszaki mentési tevékenység ellátását tizennyolcan vállalták, ők kettő kivételével negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot végeztek. Hárman hivatásos alaptanfolyammal, négy egyesületi tag parancsnoki képesítéssel rendelkezik. Ők jogosultak tűzoltás vezetésére. Az egyesület március huszonkettedikén sikeres rendszerbeállító gyakorlatot hajtott végre.
 
A csapatnak van egy Mercedes Benz 1222 TLF-16 típusú gépjárműfecskendője, emellett rendelkeznek minden olyan egyéni védőeszközzel és felszereléssel, amelyet a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületekre vonatkozó előírások szerint minimálisan készenlétben kell tartani. A fecskendőt Németországból vásárolták. Az 1984-ben gyártott jármű saját kerekein érkezett Magyarországra Eppsteinből, ahol korábban szintén az önkénteseket szolgálta.
 
A gyömrőiek beavatkozó II. kategóriájú egységként dolgoznak, az egyesület azt vállalta, hogy évi háromezer órás készenléttel tesz Gyömrő és a szomszédos Maglód biztonságáért. A két településen együtt nagyjából harminckétezer ember él.
 
forrás: BM OKF