Hírek

Hazai önkéntesek a nyertes pályázók között
2018. január 29. 12:51
Több pozitívan elbírált pályázatról is hírt adhatunk: az ún Interreg programnak számos hazai vonatkozása van. Tyukod, Mórahalom és Sándorfalva ÖTE, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetség és a Budapesti Tűzoltó Szövetség az érintett.

A programról

Az ún. Interreg V-A Románia-Magyarország Program, amely megvalósítására a 2014-2020 közötti időszakban kerül sor, a román-magyar határmenti övezet együttműködésének támogatását tűzte ki célul. A finanszírozó az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza, társfinanszírozóként kapcsolódik be a magyar és a román állam. 

A nyertesek

„Finanszírozásra javasolt” besorolást kapott (tehát lényegében nyertes pályázatként értékelt) két hazai, önkéntes tűzoltók részvételével zajló projekt:

  • „Cross-border integrated monitoring, risk prevention and disaster management centre” – azaz egy megfigyelő, kockázatmegelőző és katasztrófamenedzsment központ létrehozását célul kitűző kezdeményezés. A projektben Tyukod ÖTÉ-n kívül négy romániai település (Halmi, Szatmárnémeti, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva) vesz részt. 
  • „Joint development of the voluntary emergency response and disaster management capacity in the eligible border area”, vagyis egy közös, az önkéntesek reagálóképességének javítására törekvő projekt. Itt egy román szervezet mellett Bihardiószeg község, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetség a kedvezményezett, ugyanakkor közreműködőként részt vesz a Budapesti Tűzoltó Szövetség is.

A várólistások

Két másik hazai ÖTE pályázatát is pozitívan bírálták el, melyek azonban forráshiány miatt az ún. „tartaléklistára” kerültek – ha netán valamelyik finanszírozásra jelölt projekt kiesne, így lehet még esély a megvalósulásra.

  • „Cross - border network for disaster resilience and emergency situations risks management”, amely egy vészhelyzeti katasztrófakezelő hálózat létrehozását tűzte ki célul. Itt két szervezet mellett Arad és Temes megye, valamint a Mórahalom ÖTE a partner.
  • „Emergency preparedness in the cross border area of Dumbravita and Sandorfalva”, amely Újszentes és Sándorfalva területének vészhelyzeti felkészültségét javítaná. Itt természetesen Újszentes település és a Sándorfalva ÖTE a partner.

Gratulálunk a nyerteseknek, és eredményes munkát kívánunk!

 

A projektek adatait itt lehet böngészni.