B-A-Z. Megyei Tűzoltó Szövetség 2017. évi továbbképzése
2017. december 14. 14:38
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség 2017. december 08-09-én Bogácson tartotta meg immár hagyományossá vált – 23. éve minden évben megrendezésre kerülő – továbbképzését. A rendezvényen a tagszervezetek részéről több mint ötvenen vettek részt, elsősorban a szervezetek vezetői, parancsnokai.

A továbbképzést Gulácsi Lajos a szövetség elnöke nyitotta meg, majd Török Dezső úr, B-A-Z. Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a szövetség tagszervezeteinek fontos szerepét a megye tűzvédelmében. Ezt követően Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, B-A-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója értékelte a megyében működő létesítményi és önkéntes tűzoltó egyesületek 2017. évi munkáját, melyet megköszönve megfelelőnek értékelt. Egy rövid szünet után Törő Atilla tű. alezredes, B-A-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szolgálatvezetője az ÖTE és létesítményi tűzoltóságok munkájához kapcsolódó aktuális tűzmegelőzési feladatokat ismertette.

A délutáni szakmai blokk Orosz László tű. alezredes, Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének előadásával indult, aki a Bükk hegységben 2017. április 20-23.-án és Megyaszó településen 2017. június 25.-én történt rendkívüli időjárás során keletkezett károk felszámolási tapasztalatairól adott tájékoztatást. Szabó István FER Tűzoltóság Kft. tiszaújvárosi egységének létesítményi tűzoltóparancsnoka egy etilén-oxidot szállító tartálykocsi felborulását követő műszaki mentés - Magyarországon egyedülinek számító – folyamatát ismertette, majd Babina József FER Tűzoltóság Kft. tiszaújvárosi egységének tűzoltási és mentési főelőadója 2017. augusztus 15. Olefin-1, 10-es kemence tűzoltási tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Másnap Gulácsi Lajos igazságügyi tűzvizsgálati szakértő egy eseményt kiemelve hívta fel a figyelmet a tűzvizsgálat fontosságára, ezt követően Szabó Sándor az Ózdi Tűzoltó Zenekar vezetője, karmestere a tűzoltó zenekarok múltáról, jelenéről és jövőjéről tartott előadást.

Nagy érdeklődés kísérte Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének tájékoztatását az MTSZ tevékenységéről, további céljairól.  Előadását követően a jelenlévőknek alkalom nyílt kérdések és észrevételek megtételére, melyekre az elnök úrtól mindenre kiterjedő választ kaptak.

Ezt követően Muzsnay Lajos B-A-Z. Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke ismertette a B-A-Z. Megyei Tűzoltó Szövetség által kiírt „2017. év legeredményesebb önkéntes tűzoltó egyesület” pályázat eredményét, melyet a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület nyert el és az egyesület 50 000 Ft pénzdíjazásban részesült.

A rendezvény záró aktusa volt a B-A-Z. Megyei Tűzoltó Szövetség 2017. évi bor és pálinka mustra eredményének kihirdetése, az ezzel kapcsolatos serlegeket és okleveleket a bíráló bizottság elnöke Csábrági Zsolt az AMDDIFFYN Biztonságtechnikai Bt. vezetője adta át.

A továbbképzést a szövetség elnöke zárta, mely ebben az évben is színvonalas előadásokkal segítette a résztvevők szakmai ismereteinek bővülését, aktualizálását. Alaklom nyílt továbbá a tagszervezetek közötti együttműködés erősítésére és tűzoltói kapcsolatok elmélyítésére.