Hírek

Kiegyensúlyozott, sikeres év – éves küldöttgyűlés az MTSZ-nél
2017. december 12. 09:15
December 8-án Budapesten tartotta közgyűlését a Magyar Tűzoltó Szövetség ahol az idei év munkáját értékelték és már a 2018-as esztendő fő tennivalóit is kijelölték. A küldöttek egyetértettek a fő célkitűzésekkel és egyhangúan elfogadták a munkáról szóló beszámolót, valamint a pénzügyi előterjesztést.

A közgyűlés elnökségében helyet foglaltak a Belügyminisztérium, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) képviselői. 

Elsőként Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntötte a küldötteket és rajtuk keresztül a MTSZ minden tagját, kiemelve az elmúlt évek történéseit és a minisztérium elismerését tolmácsolva elmondta, folytatódik a szervezet költségvetési támogatásának növekedése. Külön kiemelte, hogy az önkormányzati tűzoltóságoknál hiányzó források pótlása 2018-ban is folytatódik.  

Dr. Bérczi László tű. ddtbk., országos tűzoltósági főfelügyelő az együttműködést megköszönve, a BM OKF főigazgatójának a köszönetét adatokkal alátámasztva tolmácsolta. A 74 183 beavatkozás 10%-ánál az egyesületek beavatkozóként részt vesznek. A létesítményi tűzoltók a területükön keletkezett káresetek 83%-át, az önkormányzati tűzoltók 73%-át önállóan felszámolták. Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy ma már 602 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodás, amely alapján, a területén keletkezett káresetről hat kijelölt mobiltelefonra küldenek értesítést. A számok és a mögöttük rejlő eredmények magukért beszélnek.

Dr. Orosz Csaba a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke kiemelte, hogy az ezer tagvállalattal rendelkező szervezet együttműködési megállapodásban kötelezte el magát a tűzvédelem ügye mellett. Ennek érdekében a forrásgenerálásban szeretnének elsőként közreműködni, oly módon, hogy tagvállalataikat a helyi önkéntes szervezetek támogatására ösztönzik. Ugyanakkor a műszaki fejlesztéshez is szeretnének hozzájárulni.

Ezt követően Dobson Tibor tű. ddtb. elnök, beszámolójának szóbeli kiegészítésében kiemelte azokat a csomópontokat, amelyek fő meghatározói voltak az elmúlt évnek.

  • A tagszerveztek számokban is megmutatkozó helytállása a bizonyítja; jelentős a fejlődés és további fejlesztésekkel a továbblépés lehetősége is biztosított.
  • A nemzetközi kapcsolatokban, a szomszédos és a visegrádi országokkal, valamint a határon túli önkéntes szervezetekkel nagyot léptünk előre az együttműködésben.
  • Az LTSZ szakmai konferenciái, az önkormányzatiak ifjúsági tevékenysége, a megyék versenyszervező munkája mind öregbítette hírnevünket. Új energiákat adott tagjainknak.
  • A kormány ezt a munkát határozatban ismerte el.
  • A további fejlődés érdekében középtávú fejlesztési elképzeléseket dolgoztak ki.
  • Az intézményfejlesztés első lépése az informatikai és kommunikációs háttér megteremtése, amit szervezeti, elhelyezési, humánerőforrás és technikai eszközfejlesztés követne.  A cél a köztestületté válás.

Második napirendi pont a munka és költségvetési terv fő sarokszámainak ismertetése volt, amit Hegymegi Ildikó gazdasági vezető részletesen a küldöttgyűlés tagjai elé tárt. Ezt követően Dobson Tibor a jövő év fő célkitűzéseit ismertette, amit a résztvevők elfogadtak.

Az egyebekben Dr. Pimper László a MOL üzemanyag kártya támogatásáról, Heizler György a tervezett honlapok kialakításáról és a tagszervezetek ezzel kapcsolatos feladatairól adott tájékoztatást.

 

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Kiegyensúlyozott, sikeres év – éves küldöttgyűlés az MTSZ-nél Kiegyensúlyozott, sikeres év – éves küldöttgyűlés az MTSZ-nél Kiegyensúlyozott, sikeres év – éves küldöttgyűlés az MTSZ-nél
>>> További képek a galériában <<<