Hírek

Dr. László Győző – Gr. Széchenyi Ödön Plakett
2017. december 05. 08:33
A Magyar Tűzoltó Szövetség több évtizedes önkéntes tűzoltói szervező munkájáért, a települése tűzvédelmi érdekében végzett tevékenységéért Dr. László Győző Jánost, a Fonyód ÖTE elnökét Gróf Széchenyi Ödön Plakett elismerésben részesítette. A kitüntetést az igali parancsnoki továbbképzésen vette át az elnök úr.

Fonyód Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnöke az önkéntes tűzoltó „társadalommal” először hivatalból találkozott, 1982-ben. Akkor, amikor a közigazgatáshoz tartoztak a bíróságok mostani, egyesületekkel kapcsolatos feladatai. Ekkor nemcsak az Alapszabályok vizsgálatát, jóváhagyását, a Szervezetek bejegyzését és nyilvántartását kellett elvégezni, hanem azok betartásának, jogszerűségének rendszeres helyszíni ellenőrzését, adott esetben a vizsgálatok lefolytatását is végezték.

Ekkor a Siófoki Járási Hivatal ügyintézőjeként ez a feladat rá hárult a Balatonszárszótól Tabon át Törökkoppányig, a siófoki állami tűzoltókkal közösen végzett munkája során.

A járások megszűnése után a Fonyódi Tanácsnál látott el a tanácsi hatáskörű tűzmegelőzési tevékenységet. Ez szoros együttműködést kívánt a helyi tűzoltó egyesülettel, később a szervezet adminisztratív teendőiben és mindennapi munkájában is részt vett. Így aztán 1987-ben hivatalosan is egyesületi taggá vált, 1991-től pedig a tagság megválasztotta az egyesület elnökévé.

Azóta persze nem csak a korban, technikában, személyekben és a körülményekben történt változás az egyesület életében, de a feltételekben, a szabályozottságban és a lehetőségekben is. Egy valami nem változott, ez az egyesület összetétele. Jelenleg is van egy hatékony, sikeres vonuló raja, és az országban működő kilenc egyikeként (Somogy megyében egyedülállóként) működő Tűzoltózenekara.

A vonulósok és a hangszeresek létszáma nagyjából azonos. A 25 fős vonulós csapat rendelkezésére áll több jelentős számú tűzoltó – technikai eszköz, és két 46, illetve 47 éves Németországból ajándékba kapott, víztartályos Mercedes 1113 típusú tűzoltó gépkocsi.

A tűzoltó szakfelszerelések zömét szakmai pályázatok útján szerezték be, éppúgy, mint a zenekar formaruháját, hangszereit. A zenekar esetében azonban csak a gyér és bizonytalan civil pályázatok jöhetnek szóba – említi, ezért van olyan hangszer, ami még a tűzoltójárműnél is idősebb.

Dr. László Győző János 1993-tól több mint 10 éven keresztül a Somogy megyei Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja volt, és most is elnökként képviseli a fonyódi egyesületet.

Ezt az áldozatos munkát ismerte el a Magyar Tűzoltó Szövetség, alapító elnökéről, Gr. Széchenyi Ödönről, elnevezett kitüntetésével.